Rucola

Rucola

Toate speciile de rucola provin din Europa centrala si de sud, dar s-au raspandit si in America de Nord. Are o aroma puternica; taria ei creste odata cu varsta frunzei. Aroma este adesea descrisa ca fiind asemanatoare nucii, cu un usor iz de ierburi. Planta verde are gust puternic, amarui si un pic piperat, asemanator unei ridichi, dar cu o aroma de mosc.Aroma puternica a rucolei a facut-o populara in cateva tari europene si in SUA. Desi planta s-a bucurat de o mare apreciere in Europa medievala, atat pentru frunzele aromate cat si pentru semintele iuti. Cea mai importanta utilizare a sa este in salate unde lasa un gust interesant, picant, tuturor tipurilor de salate verzi; multi o folosesc si in salata de rosii. Frunzele de rucola sunt o buna garnitura pentru multe feluri de mancare mediteraneene, dar trebuie avut grija ca gustul acesteia sa nu fie predominant.
Frunzele preparate cu ulei de masline, otet balsamic si parmezan proaspat ras sunt un excelent aperitiv pentru mesele mediteraneene, in special pentru cele italiene, folosita si ca ingredient pentru paste.

Rucola este considerata ultima descoperire in materie de dietoterapie pe plan mondial, fiind si cea mai la moda salata din Europa occidentala si din Statele Unite (unde este cunoscuta si sub numele de argula). Este apreciata mai ales ca element de forta in curele de slabire si de dezintoxicare, unanim considerata ca fiind extrem de eficienta in aceste domenii.
In bucataria italiana, rucola se foloseste fie sub forma de salata, fie ca ingredient special pentru pizza, in care se pune la sfarsitul coacerii, laolalta cu patrunjelul tocat marunt, pentru a-i da gust si aroma si pentru a o face mai digerabila.
Salata de rucola se prepara dintr-o mana de frunze, patru rosii mici tip "cireasa" (o alta prezenta recenta in magazinele noastre) taiate in patru, ulei extravirgin de masline, eventual putina lamaie stoarsa (niciodata otet). Frunzele de rucola nu se taie cu cutitul, ci se rup cu mana, altfel - spune traditia - se ofilesc rapid si isi pierd gustul. Toate aceste ingrediente se amesteca bine, iar deasupra se presara sare, nu prea multa, ca sa nu ia gustul plantei. Dupa preparare, se consuma in maximum 15 minute, altfel isi pierde proprietatile curative.

Proprietati medicinale
Arterioscleroza si colesterol
salata de rucola traditionala, in care frunzele plantei sunt combinate cu ulei de masline extravirgin, constituie fara doar si poate un excelent medicament pentru vasele de sange. Salata de rucola regleaza nivelul colesterolului, previne sclerozarea peretilor coronarelor, mareste flexibilitatea si permeabilitatea vaselor de sange. Vara, mai ales, se tin cure de cateva saptamani, in care se consuma de doua ori pe zi aceasta salata. Este un mijloc excelent de prevenire si combatere a aterosclerozei, a ischemiei cardiace, a accidentelor vasculare.

Ingrasare si obezitate
Se consuma zilnic, cu 10 minute inainte de fiecare masa, 1-2 portii de salata de rucola. Daca in cantitati mici si medii aceasta salata mareste apetitul si creste viteza de digestie, in cantitati mari si foarte mari ea le inhiba, taind pofta de mancare, prelungind senzatia de satietate si facandu-ne sa mancam mai rar.

Anemie
Se face o cura cu salata de rucola vreme de o luna. Frunzele sale sunt bogate in fier (se aseamana din acest punct de vedere cu urzica de la noi) si, in plus, favorizeaza asimilarea acestui oligoelement extrem de important din alte alimente (din galbenusul de ou in special).

Imunitate
Consumul de frunze de rucola apara organismul de infectii si ii sporeste capacitatea de aparare. Studiile arata ca cei ce consuma frecvent aceasta salata racesc mai rar, sunt predispusi mai putin la cistita sau colita. Explicatia acestor efecte consta in actiunea imunostimulenta directa a acestor frunze, dar si in continutul ridicat de vitamina C, care joaca un rol important in procesele imunitare.

Infectii renale si intestinale
Sunt prevenite eficient de consumul zilnic de frunze proaspete de rucola, care pe langa faptul ca stimuleaza imunitatea, au si un efect antiinfectios puternic. "De vina" este un ulei volatil pe care aceste frunze il contin si care distruge eficient bacteriile ce produc aceste boli ori le inhiba dezvoltarea.

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email:
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION