Sucul de avocado are proprietatea de a trezi poftele trupului, fiind puternic afrodisiac. Pentru a realiza un suc delicos pe baza de avocado, este necesar sa fie combinat cu un alt fruct, sau mai multe. O combbinatie reusita ar fi: avocado cu papaia, cu piersica, sau cu fructul pasiunii.
Cum se face:
Avem nevoie de un avocado copt, doua piersici, doua linguri de miere, suc de la o jumatate de lamaie si o bucata cuisoare si apa cat cuprinde blenderul.
Punem toate ingredientele in brender, dar apa cat sa le acopere, in prima faza. Mixan pana ce totul devine o crema, apoi adaugam apa pana umplem blenderul, de fapt il aducem la consistenta dorita. Miere punem dupa gust. Cand il serviti puneti mai intai in pahar, gheata zdrobita, caci sucul de avocado se bea rece.
Avocado este simbolul fertilitatii si este originar din America de Sud si Centrala. Are consistenta unei pere, cu aroma exotica si gust de rasina,alune si nu mai stii ce, imbinat cu un parfum specific trezeste un instinct primar de senzualitate si voluptate. Aztecii mancau fructele de avocado ,ca sa devina amanti pasionati, plini de energie. Copacul avocado a fost numit “copacul testicol”de catre azteci deoarece fructele atarna in pereche din copaci,iar pulpa fructului are proprietati afrodisiace.Poate fi servit atat ca desert, dar mexicanii il consuma alaturi de tortilla si tacos sau cu o lipie si cateva frunze de salata verde,rosie decojita, ceapa, usturoi, ulei de masline si suc de lamaie. Este cunoscut si sub numele de “ unt vegetal “ tocmai datorita continutului in grasimi vegetale.
Substante continute
Proteine, grasimi, lipide, vitamine B complex, C, E, PP, H, beta-caroten, acid pantotenic, acid folic, bogat in minerale: potasiu, magneziu, cupru, fier, zinc, fosfor, uleiuri esentiale, fibre, acid pantotenic, 25%grasimi vegetale usor asimilabile, acizi grasi mono-nesaturati, contine 9 amino-acizi esentiali (contine de doua ori mai mult potasiu decat banana).
Exista doua varietati: Haas si Fuerte
-varietatea Haas: contine de doua ori mai multa grasime, are o consistenta mai ferma a pulpei,
-varietatea Fuerte are o consistenta mai suculenta, poate fi intins pe paine,
Valoarea energetica: 140-360Kcal/100gr.
Proprietatile fructului avocado
Prin continutul in acizi grasi mono-nesaturati protejeaza arterele, contine o substanta pyosclerina eficienta in artroze, arginina pentru aparatul circulator (regleaza tensiunea arteriala), functia energetica mare datorata continutului mare de lipide (mai este numit si untul vegetal), o face eficienta in stari debilitante, importanta sursa de proteine, fibre, prin continutul in vitaminele de griup B, fier, fosfor, avocado stimuleaza activitatea la nivel cerebral, creste atentia, stimuleaza memoria si capacitatea de concentrare, este o importanta sursa de vitamina E, regleaza disfunctiile sexuale, prin continutul in acid oleic, o grasime monosaturata si betasitosterol, scade colesterolul previne bolile cardio-vasculare, iar prin continutul in persenona are proprietati antiinflamatorii (reduce simptomele ce insotesc cresterea de volum a prostatei), este o sursa buna de vitamina A ( 60 micrograme/100gr), care actioneaza favorabil asupra acuitatii vizuale, studii effectuate la Universitatea din Ohio (SUA) a demonstrate ca avocado previne cancerul, iar substantele biologic active continute in planta reduc stresul oxidativ care sta la baza bolilor degenerative si procesului de imbatranire celulara.
Terapie si remedii
Boli debilitante ,afectiuni cardio-vasculare, HTA, boli artrozice.
Contraindicatii
Datorita functiei energetice mari este indicat sa se consume cu moderatie de catre persoanele supraponderale.
Cura cu avocado
Consta in consumul fructului in stare naturala, sau in diverse preparate culinare.
Uleiul de avocado potenteaza aromele alimentelor ( in loc sa le domine ). Planta este denumita si “ untul vegetal”.
Utilizarea in cosmetica
Alimente bogate in grasimi mono-nesaturate precum avocado, uleiul de masline, citricele sporesc fermitatea pielii, previn deshidratarea constituind un bun tratament cosmetic pentru tenurile uscate si imbatranite. Hraneste, cicatrizeaza si remodeleaza tesutul conjunctivofera protectie solara.
Masca de avocado:
un fruct avocado copt bine, o lingura miere de albine, un galbenus de ou, 3 linguri ulei de masline, o lingura suc de lamaie sau otet de mere, se mixeaza pana se amesteca bine, se intinde pe fata, se lasa sa actioneze 15-20 min. apoi se spala cu apa calduta O masca de avocado poate revitalize si reda stralucirea unui par uscat, degradat.
Uleiul facial de avocado este obtinut prin presare la rece din samburi si pulpa proaspata de avocado valoros pentru metabolismul pielii, acizi grasi esentiali, vitamine, microelemente, cu efect regenerator pentru pielea uscata, deteriorate, protector pentru UV, asigura hranirea pielii, ideal pentru masaj fiind usor absorbit , are actiune calmanta, prevenind iritatiile (poate fi folosit si dupa epilare).