Scortisoara

Scortisoara

Este scoarta arborelui de scortisoara. Frunzele de scortisoara pot fi utilizate ca inlocuitor pentru dafinul indian.
Scortisoara este un arbore tropical din familia dafinului si atinge inaltimi de 6-7 m in salbaticie. Are frunze ovale, adanc striate, de culoare verde-inchis pe partea superioara (de sus) si verde deschis pe cea inferioara (de jos). Scoarta este neteda si galbuie. Atat scoarta cat si frunzele sunt puternic aromate.

Descrierea condimentului
Scortisoara este comercializata in forma rasucita, in fasii sau rulata compact. Fasiile de culoare maroniu deschis pana la cafeniu sunt in general subtiri, partea exterioara buretoasa a scoartei fiind decojita. Cele mai bune varietati sunt cele deschise la culoare, cu aparenta de pergament. Condimentul mai este disponibil pe piata si ca pudra.
Aroma scortisoarei este puternica, dulce si placuta. Gustul ei este dulceag si cald, cu o usoara nuanta amaruie sau astringenta. Comparativ cu rudele sale, scortisoara are un ton proaspat care lipseste celorlalte specii inrudite.
Scortisoara rulata compact isi pastreaza aroma si gustul timp de multi ani. Din pacate, este foarte tare si dificil de macinat, astfel incat, de nevoie, cel mai adesea este cumparata sub forma de pudra. Ca si alte condimente, ca pudra, scortisoara iti pierde aroma relativ rapid, asa ca trebuie cumparata in cantitati mici si pastrata la adapost de aer, lumina si unezeala.
Cinnamomum zeylanicum este originara din Sri Lanka (numita inainte vreme Ceylon), insula aflata in sud-estul Indiei si din regiunea dealurilor Tenasserim din Birmania.
Denumirile “cinnamon” din limba engleza, “Zimt” din germana, “cynamom” din poloneza, “cimet” din croata ti slovena si “ginamon” din armeana deriva toate din latinescul “cinnamomum”, care, la randul sau se trage din grecescul “kinnamomon”. Originea cuvantului se presupune a fi semitica (in ebraica veche scortisoara era denumita “kinamom”).
Pentru explicarea etimologiei altor denumiri, cum ar fi, “kaneel” din olandeza si “cannelle” din franceza.

Utilizari culinare
Scortisoara este unul dintre vechile condimentele mentionate in Vechiul testament, desi scortisoara chinezeasca (scortisor / cassia) a fost cunoscuta in Occident inca din timpul lui Alexandru cel Mare. Dat fiind ca scortisoara este originara din sud-estul Asiei, nu e de mirare ca bucatariile din Sri Lanka si India o utilizeaza pe scara larga, atat in mancaruri cat si la aromatizarea ceaiului.
In majoritatea tarilor este preferata scortisoara pudra. Aceasta trebuie adaugata cu putin timp inainte de a fi servita caci, prin fierbere, devine usor amaruie. Scortisoara sub forma de pudra este un ingredient important in cateva amestecuri de condimente exotice, cum ar fi: garam masala, curry, baharat, ras el hanout, galat dagga si berbere, ca si in amestecul clasic al bucatariei franceze “quatre epices”.
Asa numitii “muguri de scortisoara” sunt fructele necoapte recoltate la putin timp dupa ce planta infloreste; seamana la infatisare cu cuisoarele. Acesti muguri sunt mai putin aromati decat scoarta, dar mirosul lor este interesant: bland, pur si dulce. Pentru ca aceasta aroma sa fie eliberata, mugurii trebuie pisati foarte fin. Se folosesc in cantitati semnificative doar in China si India (regiunea Kutch din statul Gujarat). Este ideala in deserturile de fructe ca si condiment aromatizant, dar si in combinatii de carne dulce ( pasare sau porc, ovine) cu fructe.

Beneficiile ale scortisoarei asupra sanatatii
Actioneaza asupra temperaturii corpului si astfel mareste viteza metabolismului, accelereaza arderea excesului de grasime si a coloriilor extra pe care le consumati. Rezultatul fiind o pierdere treptata in greutate.
Scortisoara este un antioxidant puternic care pe langa faptul ca ajuta la arderea caloriilor extra, poate fi utilizat intr-un mod eficient si in cazul artritei, boli de inima, infectii ale tractului urinar, dureri de cap sau migrenee, etc. De asemenea poate sa imbunatateasca digestia, sa previna caderea parului si sa sustina abilitatile cognitive.
Scortisoara poate sa reduca nivelul colesterolului. Este cunoscut faput ca nivelul ridicat de colesterol reprezinta una dintre cele mai comune probleme cu care se confrunta persoanele supraponderale, o problema care pe perioade mai lungi de timp poate sa cauzeze foarte multe complicatii.

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email:
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION