a asambla - a uni, a imbina doua sau mai multe semifabricate sau elemente a unui produs pentru a obtine produsul finit
amestec - compozitia obtinuta din doua sau mai multe materii prime care isi pastreaza proprietatile
amestecare - actiunea de a amesteca
aglomerari - partile unor materii prime stranse la un loc, (referitor la aluat), a framanta bine aluatul pentru a nu se forma aglomerari de faina
bule de aer - basica de aer sau de alt gaz aflata in masa unui lichid sau a unei compozitii; (referitor la aluat) se framanta pana apar la suprafata bule de aer
compozitie - totalitatea elementelor care compun o unitate. A obtine o compozitie prin amestecul elementelor componente. Compozitia (umplutura) unei placinte
a cresta - a face o taietura pe suprafata aluatului
a cerne - a trece materiile prime de tip pulbere (faina, pesmetul, cacao etc.) prin sita sau ciur pentru a inlatura corpurile straine
a creste - (referitor la aluat) a se dezvolta, a se umfla, a se ridica prin dospire
consistenta - grad de tarie a unei materii (despre aluat : de consistenta potrivita, tare etc.)
a carameliza - incalzirea zaharului pana la topire si obtinerea unui produs de culoare rosu-maro pana la brun, folosit la prepararea unor produse de cofetarie-patiserie
a dospi - (referitor la aluat) a suferi un proces de transformare, de fermentatie, de crestere sub actiunea unui ferment specific introdus intentionat
a dezinfecta - a distruge microbii sau parazitii animali sau vegetali de pe unele obiecte, incaperi, locuri, cu ajutorul substantelor chimice
a decora - a impodobi, a orna produsele de cofetarie-patiserie, folosind unele materii prime ca : frisca, fructe, glazura, barot etc., fiind ultima operatiune din procesul tehnologic
a dizolva - a transforma o substanta solida in substanta lichida folosind apa, lapte, otet etc.
a finisa - a face ultimele operatii pentru a da unui produs forma definitiva
a fermenta - proces biochimic provocat de microorganisme, ducand la descompunerea substantelor organice pe care le transforma in noi substante (referitor la maia, aluat) fitil - (referitor la aluat) o bucata de aluat modelata in forma rotunda cu diametrul de 2-3 cm sau plata, cu latimea de 2-3 cm, din care se realizeaza diferite produse de patiserie (covrigi, colaci etc.)
a fierbe - actiunea de a fierbe; punct de fierbere - temperatura la caretensiunea vaporilor unui lichid egaleaza presiunea la care este supus lichidul, permitându-i acestuia sa inceapa a clocoti
a framanta - (referitor la aluat) a prepara aluatul amestecand manual sau mecanic materiile prime din care se compune.
fraged - (referitor la aluat) proaspat, gingas, fin, delicat
a glasa - a acoperi o prajitura, un fruct, cu glazura
a glazura - strat subtire de zahar ars, de ciocolata, de serbet etc., cu care se acopera unele prajituri, bomboane etc.
a incorpora - a cuprinde, a ingloba (referitor la aluat, compozitii) a continua amestecul pana la incorporarea completa a fainii etc.
a impleti - impreunarea fasiilor (fitilelor) de aluat pentru obtinerea uno produse de patiserie (covrigi, colaci etc.)
a impaturi (a plia) - (referitor la aluat) a plia aluatul prin indoiri repetate
impaturire - operatia de a impaturi (referitor la foietaj)
a infasura - (referitor la aluat) a acoperi de jur imprejur cu aluat o merdenea, pentru realizarea unor produse de patiserie
a inabusi - procedeu termic care consta in prepararea unor materii prime (carne, legume etc.) prin incalzirea acestora impreuna cu grasime si putin lichid adaugat treptat, operatiune care se realizeaza în vase acoperite cu capac. (Actiune intermediara între fierbere si prajire)
a modela - a da materialului forma dorita (referitor la aluat) a intinde aluatul in foaie, straif, a modela in fitil etc., pentru realizarea produselor de patiserie
a mula - (referitor la aluat) modelarea aluatului prin presarea acestuia pe diferite forme (a mula aluatul in forma de tarta)
a macina - a preface diverse boabe in pulbere, cu ajutorul rasnitei sau a altor ustensile
a omogeniza - operatiunea de amestecare a unor materii prime solide cu lichide pentru a se obtine un produs
omogen - combinatia unor materii prime care sa aiba o structura unitara
a opari - a turna lichid foarte fierbinte peste un produs sau a introduce produsul intr-un lichid foarte fierbinte (a opari mere, covrigi, a le introdece în sirop fierbinte)
a perfora - (referitor la foaia de aluat) se perforeaza, (se inteapa) din loc in loc cu furculita sau croseta, pentru ca in timpul coacerii sa ramana intinsa, sa nu creasca

a presara - a arunca pe planseta de lucru a patiserului, un strat subtire de faina in vederea modelarii aluatului
a pudra - a acoperi cu un strat subtire de zahar farin, cacao, suprafata produselor de patiserie, cu ajutorul sitei
a praji - a expune un produs la caldura focului in grasime incinsa
a platiza - (referitor la aluat) a presa, a apasa aluatul pentru a-i da forma dorita
a portiona - a taia, a diviza produsele potrivit gramajului
a rula - a modela aluatul în forma de sul, de rulou
a rumeni - a se colora, sub actiunea focului (despre produse de patiserie), a capata culoarea galben auriu
repaos (odihna) - (referitor la aluat) a lasa aluatul la odihna in vederea dospirii, fragezirii, elasticizarii etc.
a rade - (referitor la alimente) se marunteste cu ajutorul razatoarei in fasii fine, subtiri, de dimensiuni aproximativ egale (branza, cascaval, coaja de lamaie etc.)
a spuma - (referitor la unele alimente : oua, zahar, unt etc.) care se amesteca (se bat) cu telul manual sau mecanic pana se realizeaza o compozitie fina (spumoasa)
strat - compozitie asezata (turnata) uniform pe suprafata unei foi de aluat etc.
a tapeta - a acoperi peretii unei forme de cozonac cu unt, untura si faina
a tura - a intinde aluatul, a modela aluatul in foaie de diferite grosimi. Pentru obtinerea foietajului, aluatul se intinde de mai multe ori, la diferite intervale de timp (se tureaza)
a uniformiza - operatiune de amestecare a unor materii prime si obtinere a unei compozitii cu aceeasi structura in toata masa
uniform - compozitie care are aceeasi structura in toata masa.
Avelina ­ - decor realizat in forma de spirala, cu ajutorul spritului.
Bain-marin ­ lichid cald in care se pune un recipient continand ceea ce vrem sa incalzim sau vas cu apa clocotita in care se pune un recipient continand mancare ce nu se poate fierbe sau incalzi direct pe foc.
Bait ­ - compoziþie pregatita din legume, condimente, vin si otet, folosita in procesul de marinare.
Bors - ­ zeama acra preparata din tarate fermentate sau fel de mancare acrit cu bors.
Brandt ­ - amestec de carne de vitã tocata.
Bulete(boulette) - ­ preparat culinar un forma de sfere mici.
Canapea ­ - felii de franzela, cu sau fara coaja, unsa cu unt sau prajitã in grasime, pe care se aseazã diferite garnituri.
Calire - prajire lenta, usoarã, a unui aliment in grasime.
Caramel ­ - solutie de zahar ars.
Caramelizare ­ - topirea zaharului pana capata culoarea auriu­roscat, fara a se arde.
Crochete - ­ preparat culinar sub forma de bastonase prajite in grasime sau coapte, facute din aluat, carne, legume, peste, etc., tocate si date prin pesmet sau faina.
Crutoane ­ - mici bucati de paine (cubulete) prajite in grasime sau uscate la cuptor.
Decorare - ­ infrumusetarea si aranjarea estetica a diferitelor preparate.
Degresare ­ - indepartarea grasimii dintr­un preparat culinar.
Dezosare ­ - separarea carnii de oase, inainte sau dupa pregatirea preparatului.
Fezandare ­ - proces de fragezire a carnii prin mentinere la rece sau expunere la vant.
Finisarea - da un aspect definitiv preparatului.
Filé ­ - banda de carne prelevatã de­a lungul sirei spinarii.
Fileuri - ­ fasii de carne sau peste fara os.
Foietaj ­ - aluat cu unt format din mai multe straturi de foi subtiri.
A gelifica ­ - a lega unele preparate cu gelatina sau alte produse gelatinoase.
A gratina - ­ a acoperi unele mancãruri cu pesmet si a le rumeni la cuptor.
Iahnie ­ - mancare scazuta din legume, mai ales fasole boabe, peste sau carne.
Impanare ­ - introducerea de bucatele de slanina, usturoi, etc., in crestaturi facute in carne.
Inabusire - fierbere in aburi, in vas acoperit.
Macerare ­ - tinerea indelungata a unui aliment intr­un solvent pentru a dizolva partile solubile.
Marinare ­ - procedeu folosit pentru fragezirea carnii tari, pentru a­i imprumuta o savoare speciala si a inlãtura unele gusturi neplacute.
A napa - a acoperi un preparat cu aspic sau diferite sosuri.

Oparire - ­ introducerea alimentelor in apa oparita pentru scurt timp.
A orna - ­ a infrumuseta si aranja preparatele cat mai estetic cu maioneza, frisca, crema; operatiunea se realizeaza cu ajutorul pos-ului prevazut cu sprit.
A pasa ­ - a trece prin pasator unele compoziþii pentru sosuri, creme, etc.
Pos ­ - cornet din material plastic impermeabil, prin care nu pot trece lichidele, prevazut la capat cu un sprit.
Risotto - ­ fel de mancare italian preparat din orez, unt si sos de rosii.
Rantas - ­ sos de faina prajita in grasime.
Rondele ­ - forma de taiere a radacinoaselor, a ardeilor, rosiilor, cartofilor, etc. in felioare rotunde.
A rula ­ - a pregati unele preparate prin rasucire.
A rumeni ­ - a frige un preparat pana devine rosiatic.
Solzisori - ­ mai ales la ceapa, forma de taiere in bucati, imitand solzii de peste.
A sota ­ - a pregati diferite preparate in putina grasime, fara sa se rumeneasca.
Sufle” - ­ preparat culinar copt la cuptor, din legume, carne, peste, branzeturi, etc., amestecate cu sos alb si oua.
Supa/crema ­ - supa mai consistenta, mai deasa, cu legume pasate.
Sprit - ­ forma conica din plastic sau material inoxidabil, care are la capat crestaturi de forme diferite, cu deschizatura mica; se monteaza la pos.
A tapeta ­ - a imbraca diferite forme cu faina, pesmet.
A taia julien ­ - a taia legumele in felii subtiri.
A taia pestisori - ­ a taia ceapa in felii subtiri.
A trampa - a insiropa diferite semipreparate.
Turnedo ­ - carne din muschi de vita preparata in sos picant.
Vinegreta - ­ sos pentru salata preparat cu otet, ulei, sare, etc.

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email:
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION