Consumul germenilor de grau este recomandat in special in surmenaje de orice fel, in anemii, in stari depresive, in convalescenta, graviditate si lactatie. Germenii de grau reprezinta un aliment echilibrant, favorizeaza digestia, regleaza functiile intestinale si actioneaza ca tonic al sistemului nervos si al nutritiei.
Prin ”germeni de grau” se intelege stadiul corespunzator primei faze de incoltire a boabelor de grau, cand la acestea apare un mic mugure. Cand mugurele creste peste 1 mm, se trece la stadiul de grau incoltit. Singura contraindicatie pentru utilizarea germenilor de grau este hipertensiunea arteriala.
Adultii pot consuma 2-3 linguri de germeni de grau pe zi, la desert, portionate cate o lingura la fiecare masa. Copiii pot consuma intre o lingurita si 4 lingurite de germeni de grau pe zi, doza de crestere fiind de 1 lingurita pentru 3 ani de varsta. Sugarilor de la 6 luni la 1 an li se administreaza 1 lingurita impartita in 2 sau 3 doze. in functie de starea fiziologica a fiecarei persoane, aceste doze pot fi marite.
Graul incoltit: proprietatile tonice si vitalizante ale germenilor de grau sunt mult amplificate in cazul graului incoltit, deoarece germinarea mareste foarte mult puterile vitaminizante ale semintelor. Cei reumatici, bolnavi de de guta sau artrita, chiar cei foarte afectati si care nu tolereaza painea completa, nu vor simti absolut nici un incovenient consumand grau incoltit.
Modul de preparare este deosebit de simplu:
Se aseaza boabele de grau intr-o farfurie si apoi sunt acoperite cu apa pentru a li se asigura germinarea. Acest rezultat va fi atins dupa 24 de ore vara si 36 de ore iarna. Apoi boabele se vor spala foarte bine in mai multe ape, iar in zilele urmatoare ne vom limita doar la a umezi usor toate boabele, avand insa grija sa nu se formeze un strat de lichid superficial. Aceasta ne va permite sa evitam un inceput de putrezire, care survine atunci cand boabele sunt acoperite cu un exces de apa.
Graul incoltit se consuma la inceputul mesei, in doze de o lingura pentru adulti si o lingurita pentru tineri si batrani. inainte de a inghiti griul, trebuie ca boabele sa fie mestecate cat mai mult timp posibil, pana ce ele capata in gura un gust dulce. Pentru bolnavi, copii si sugari este recomandat un piure foarte fin, realizat prin sfaramare, care se amesteca apoi cu miere. Este recomandabil ca, inainte de a pune graul la germinat, sa-l spalam cat mai bine, deoarece adesea este tratat cu antiseptice si insecticide.
Painea din grau integral:
Se framanta 1 kg de faina de grau integral, 1 lingurita de radacina de tataneasa (fara coaja) data prin razatoare, apa calduta si sare. Se lasa la crescut 20-30 de minute, apoi se formeaza chifle mici care se pun la cuptor in tava tapetata cu faina. Se poate prepara si fara tataneasa, cu adaos de morcov ras si faina de hrisca.

