Migdale

Migdale

Migdalele sunt un aliment vechi, care apare si in textele istorice, inclusiv in Biblie. Romanii numeau migdalele "nucile grecesti", facand referire la civilizatia care le-a valorificat si cultivat mai intai. Veti remarca faptul ca multe dintre migdalele din magazinele din Romania sunt din California. Cultivarea de migdale din California, singurul stat care le produce, are o istorie interesanta. Migdalii au fost initial introdusi in California cu secole in urma de catre misionarii spanioli dar cultivarea pomilor a fost abandonata atunci când misiunile au fost inchise. Arborii de migdal s-au dezvoltat singuri in California si in secolul 19 s-au extins catre estul Statelor Unite. Climatul din California le prieste si de acea cultivarea lor a prosperat iar astazi productia este foarte mare si de notorietate.

Migdalele sunt bogate in proteine vegetale, continand aproximativ 13% proteine. Sunt de asemenea bogate in fibre, carbohidrati, lipide de cea mai buna calitate, vitamine, minerale si antioxidanti.
Dintre grasimi, cele sanatoase sunt considerate grasimile poli si mono-nesaturate, acestea din urma fiind cele mai bune pesntru sanatate. Din totalul de grasimi pe care le contin migdalele, aproximativ 80% sunt mono-nesaturate!
Migdalele contin de asemenea antioxidanti care elimina stresul oxidativ, protejeaza vasele impotriva leziunilor aterosclerotice, dar si nucleul celular impotriva diverselor agresiuni. Astfel ca migdalele sunt utile in preventia, dar si in dieta celor care au risc sau sufera de boli cardiovasculare, de hipertensiune arteriala, dar si de cancer.

Proprietati nutritive ale migdalelor:
Colesterol redus
100g migdale contin 578 calorii.
Un studiu publicat de prestigiosul British Journal of Nutrition arata ca, atunci cand fructele oleaginoase precum migdalele fac parte dintr-o dieta sanatoasa per ansamblu, proprietatile lor nutritive au efecte mult mai benefice. In acest studiu au participat 12 pacienti cu niveluri crescute de colesterol LDL. Acestia au tinut o dieta pe baza de fibre solubile (care se gasesc in alimente precum: fasole, ovaz, pere), proteine de soia, migdale si nuci. Dupa numai doua saptamani participantii la studiu aveau nivelul de colesterol rau LDL redus semnificativ (intre 8 si 12%). LDL este o forma de colesterol care poate provoca boli de inima si ateroscleroza. In plus fata de grasimi sanatoase si vitamina E, un sfert de cana de migdale contine aproape 99mg de magneziu (adica 25% din Doza Zilnica Recomandata pentru un adult) si 257mg de potasiu. Deficitul de magneziu dauneaza sanatatii inimii asa ca trebuie sa avem grija tot timpul sa mancam alimente ce contin magneziu. Potasiul pe de alta parte este un electrolit important implicat in transmiterea comunicatiilor nervoase si contractia tuturor muschilor, inclusiv a muschilor inimii. Potasiul ajuta la mentinerea tensiunii arteriale normale. Migdalele sunt o sursa buna de mangan (doar un sfert de cana de migdale furnizeaza 45% din DZR pentru mangan) si cupru (20% DZR cupru). Un sfert de cana de migdale va furniza celulelor tale 17,6% din doza necesara de zi cu zi pentru riboflavina (vitamina B2).

Hidratarea migdalelor
Pentru a va bucura de toate beneficiile consumului de migdale, acestea trebuie mai intai hidratate si apoi consumate.
Ati mancat vreodata migdale si nu v-au cazut bine la stomac?
Este din cauza faptului ca ele contin enzime inhibitoare ce le protejeaza de incoltirea prematura si astfel sunt destul de greu digerabile. Inmuierea in apa neutralizeaza aceste enzime si incurajeaza producerea unora benefice, ce ajuta la digestie. Este indicat sa lasati migdalele la hidratat peste noapte, cca. 12 ore.
Hidratarea migdalelor stimuleaza procesul de germinare si neutralizeaza acidul fitic (substanta prezenta in mai toate semintele ce reduce asimilarea de calciu, magneziu, fier, cupru si zinc), facand din acestea o gustare delicioasa ce poate fi combinata cu o varietate de produse alimentare, atat pentru gust cat si pentru elementele nutritive.

Uleiul de migdale
Regulile dietei iNutritie ne invata sa mancam grasimi sanatoase si legume la fiecare masa.
Un mod facil, gustos si sanatos de a introduce grasimi sanatoase in alimentatie este asezonarea salatelor cu ulei de migdale. Acesta este bogat in antioxidanti (in special vitamina E) si are proprietati anti-aging.

Rolul migdalelor in mentinerea sanatatii
Printre calitatile pe care migdalele le ofera sanatatii se numara:
- infrumusetarea pielii - daca in rutina de ingrijire a pielii introduceti masajul pielii cu ulei sau lapte de migdale, pielea dvs. va deveni mai moale, mai supla si mai frumoasa. Pentru ca laptele de migdale are proprietati antioxidante, va incetini procesul imbatranirii pielii si va ajuta la intinerirea pielii.
- cresterea nivelului de energie - in cazul in care considerati necesar sa consumati cafea si bauturi energizante pentru a oferi un impuls energiei dvs., incercati sa mancati migdale. Riboflavina, cuprul si manganul din compozitia acestora va vor oferi mai multa rezistenta si veti fi mai energici.
- scaderea in greutate - ca si afinele si rodiile, migdalele va pot ajuta la eliminarea surplusului de kilograme. Beti lapte neindulcit de migdale pentru a pierde in greutate mult mai rapid. Migdalele contribuie si la mentinerea pe termen lung a senzatiei de satietate, scazand apetitul alimentar. Cercetarile au dovedit ca migdalele cresc nivelul hormonului numit colecistochinina care este asociat cu senzatia de plenitudine (iar la femei acesta poate persista chiar si mai mult timp comparativ cu barbatii). Chiar daca sunt relativ bogate in calorii, proteine si fibre, acestea pot reduce grasimea abdominala si circumferinta taliei.
- reglarea tensiunii arteriale - migdalele ajuta la reglarea tenisunii arteriale, intrucat sunt bogate in potasiu si sarace in sodiu.
- mentinerea nivelului de colesterol in limite normale - acizii grasi esentiali, dar si fibrele din compozitia migdalelor ajuta la scaderea colesterolului rau din organism si mentin in limite normale valorile colesterolului total.
- scad riscul aparitiei atacului de cord - studiile au demonstrat ca persoanele care consuma migdale de cinci ori pe saptamana au un risc mai scazut cu pana la 50% de a inregistra un atac de cord, ca urmare a continutului ridicat de magneziu al acestora.
- diminuarea probabilitatii declansarii bolilor cardiovasculare - s-a constatat ca flavonoidele din coaja migdalelor actioneaza sinergic cu vitamina E in directia reducerii riscurilor bolilor cardiovasculare si protejeaza peretii arterelor sanguine. In plus, migdalele contin un nivel ridicat de grasimi mononesaturate sanatoase pentru inima, dar si magneziu care imbunatateste fluxul circulatiei sangelui, aportul de oxigen la nivelul celulelor, dar si schimbul de substante nutritive de la nivelul intregului organism. Migdalele sunt bogate si in acid folic, substanta care reduce nivelul de homocisteina din organism - principala cauza a construirii placii de aterom din organism.
- ameliorarea diabetului zaharat - migdalele reduc cresterea brusca a glucozei din sange si a insulinei dupa mese gratie continutului lor important de fibre.
- imbunatatirea functiei cerebrale - migdalele contin riboflavina si L-carnitina, nutrienti care stimuleaza activitatea cerebrala si pot reduce riscul declansarii bolii Alzheimer. In plus, acizii grasi esentiali gasiti in migdale (printre care si acidul linoleic) ajuta la o mai buna irigare a creierului. De asemenea, cercetatorii au confirmat ca migdalele contin fenilalanina un produs care ajuta la desfasurarea normala a functiilor cerebrale. Migdalele contin si triptofan care contribuie la dezvoltarea sanatoasa a creierului, ameliorarea stresului si controleaza modificarile de dispozitie.
- alcalinizeaza organismul - atunci cand organismul uman nu este alcalinizat suficient creste riscul formarii osteoporozei, scade functia imunitara, are loc cresterea in greutate si valorile energiei vor fi scazute.
- mentinerea sanatatii celulare - migdalele contin in mod natural o cantitate ridicata de vitamina E care este o vitamina solubila in grasimi benefice pentru sanatate si un antioxidand puternic ce protejeaza celulele de daunele pe care le pot produce bolile cronice.
- infrumusetarea parului si a unghiilor - continutul de vitamina B din migdale ajuta la cresterea sanatoasa atat a parului, cat si a unghiilor.
- prevenirea cancerului - vitamina E sau mai exact alfatocoferolul blocheaza formarea compusilor cancerigeni care pot duce la aparitia cancerelor. De asemenea, fibrele intalnite in migdale au un efect detoxifiant. Acestea permit alimentelor sa treaca intr-un mod mai eficient prin sistemul digestiv, curata sistemul si previn mai ales aparitia cancerului de colon. Cercetatorii au descoperit ca acidul folic prezent in migdale ajuta la reducerea riscului formarii de cancer de col uterin, iar unii specialisti au asociat consumul de migdale cu diminuarea probabilitatii aparitiei cancerului pulmonar.
- imbunatatirea digestiei - fibrele care fac parte din compozitia migdalelor sustin sanatatea unui colon sanatos si scad riscul dezvoltarii hemoroizilor, dar si a altor boli intestinale. Pentru ca efectul fibrelor din migdale sa fie cat mai evident, este recomandat sa beti multa apa imediat dupa consumul de migdale. In acest mod, tranzitul intestinal se va normaliza si va fi evitata si constipatia.
- prevenirea malformatiilor congenitale - migdalele contin acid folic care ofera o protectie deja dovedita impotriva defectelor congenitale. Acidul folic are un rol important pentru dezvoltarea sanatoasa a celulelor si formarea tesuturilor fatului. In plus, previne aparitia defectelor de tub neural, inclusiv spina bifida si anencefalia. Femeile care vor consuma migdale inainte si dupa sarcina vor fi mai putin susceptibile de a da nastere la copii care sufera de defecte de tub neural.

Mangan
Este implicat in formarea oaselor, participa la functiile tiroidei, la formarea tesuturilor de legatura, este implicat in functiile hormonilor sexuali, in absorbtia calciului, in normalizarea nivelului de zahar din sange, in functiile sistemului imunitar si in metabolizarea grasimii si carbohidratilor.

Vitamina E
Vitamina E este un important antioxidant. Antioxidantii previn cancerul si bolile de inima prin neutralizarea radicalilor liberi. Canitatea de antioxidanti din migdale este comparabila cu cea dintr-o portie de broccoli.

Magneziu
Magneziul, un mineral esential pentru organism, are rol capital in procesele metabolice, ajuta la mentinerea echilibrului acido-bazic si la prevenirea crizelor cardiace. Migdalele sunt mai bogate in magneziu decat spanacul sau ovazul.

Triptofan
Triptofanul face parte din grupa aminoacizilor esentiali si este utilizat de creier impreuna cu vitamina B6, nicotinamida si magneziu pentru a produce serotonina, un neurotransmitator important care are rolul, printre altele, sa asigure transmiterea mesajelor creierului la unul din mecanismele biochimice ale somnului.

Cupru
Sarurile de cupru ajuta la mentinerea integritatii peretilor vasculari si intervine in fenomenul de osificare; lipsa lui poate produce fenomenul de osteopatie. Cuprul actioneaza ca antiinfectios in apararea organismului, in efectele antiinflamatorii ale reumatismului acut, precum si in cel antitumoral.

Vitamina B2
Vitamina B2 are un rol important in metabolismul proteinelor, grasimilor, dar cu precadere al glucidelor (scade glicemia), in cresterea si respiratia celulelor, ca si in procesul normal al vederii. De asemenea, ea asigura un bun tonus muscular si actioneaza favorabil asupra pielii, a mucoaselor si intestinelor, intervine in fenomenele de oxidoreducere de la nivelul celulelor, influenteaza cresterea si reproducerea, precum si sinteza hemoglobinei.

Fosfor
Fosforul are rolul de a intari dintii si oasele, insa acest mineral joaca un rol important in fiecare reactie chimica din organism. De asemenea, fosforul este responsabil cu regularizarea batailor inimii, dar si de functionarea normala a rinichilor.

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email:
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION