Bananele contin trei zaharuri naturale – sucroza, fructoza si glucoza, combinate cu fibre. Cercetatorii au confirmat ca bananele sunt mai puternice decat bauturile energizante. Un singur fruct este suficient ca sa ai energie pentru un antrenament de 90 minute.
Persoanelor care sufera de arsuri la stomac, li se recomanda o banana. Aceasta are un efect antiacid puternic, care ii va ajuta sa se simta mai bine.
Actiunea "anti-depresie" a bananelor se datoreaza continutului de triptofan, unul din 8 aminoacizi esentiali, pe care organismul il transforma in serotonina, cunoscuta si ca “hormonul fericirii”. Rezultatul este relaxare si imbunatatire a starii de spirit.
Bananele sunt bogate in fier si pot stimula productia de hemoglobina din sange, ceea ce ajuta persoanele care sufera de anemie.
Bananele sunt printre alimentele cu cel mai mare continut de prebiotice, niste bacterii estentiale din intestin care te ajuta sa ai o digestie corecta, fara sa fii nevoit sa recurgi la laxative.
Una din cele mai simple metode prin care sa scapi de mahmureala este sa-ti pregatesti un milkshake de banane cu miere. Banana calmeaza stomacul, mineralele continute te pun pe picioare, iar mierea iti ridica nivelul de zahar din sange.
Aceasta are un efect antiacid puternic, care ii va ajuta sa se simta mai bine.
Bananele au proprietati antiacide si calmeaza durerile provocate de ulcer.
Aminoacidul cunoscut ca "Triptofan" se regaseste in banane si are un efect calmant asupra creierului actionand ca un sedativ usor.
Amidonul continut de banane este un carbohidrat de digestie lenta, care trece incet prin intregul tract gastro-intestinal si reduce absorbtia glucozei. Acest amidon este rezistent la digestie cu enzime diferite, prin urmare, actioneaza ca o fibra dietetica. Mai mult decat atat, aceasta proprietate, prevede un alt beneficiu pentru tratamentul impotriva obezitatii, creste senzatia de satietate, ceea ce duce la o reducere a apetitului si reducerea anxietatii.
ananele verzi contin minerale precum magneziu, cupru si calciu, care actioneaza ca antioxidanti naturali, in plus fata de potasiu, un mineral care ajuta la eliminarea lichidelor retinute in organism.
Prof. Rodney Biltan recomanda sa se consume doar banane verzi si cartofi fierti, daca va doriti sa va mentineti silueta si sa va bucurati de o sanatate buna.
Bananele verzi contin o forma mai durabila de amidon, comparativ cu bananele coapte. Fibrele alimentare solubile furnizeaza energie pentru o lunga perioada de timp, pentru ca sunt absorbite mai lent in tractul gastro-intestinal. Acest tip de polizaharide cunoscute sub numele de amidon, poate ajuta la eliberarea excesului de greutate, deoarece ele stimuleaza producerea de glucagon, care creste rata de ardere de grasimii si ne ajuta sa avem o silueta subtire.
Profesorul britanic ne mai sfatuieste sa folosim doar ulei de masline pentru salate si sa uitati ca proprietatile bine-cunoscute ale acestui ulei dispar atunci cand acesta este gatit. Gatiti uleiul la o temperatura foarte scazuta, deoarece chiar si cel mai bun ulei de masline, atunci cand aceasta se supraincalzeste, formeaza peroxizi de lipide toxice. Acesti compusi reactioneaza cu proteinele si AND-ul, crescand astfel riscul de cancer si boli cardiovasculare.
Dr. Biltan recomanda, de asemenea ca baza unei diete sanatoase sa fie fructe si legume proaspete, sa folositi o cantitate rezonabila de apa, prin care corpul sa elibereze toxine usor.
Cojile de banane sunt bogate in serotonina — hormonul fericirii — si luteina, care ajuta la protejarea ochilor de cataracta. Pentru a putea fi consumate, ele trebuie tinute cateva zile in apa. Apa se schimba zilnic, pana cand ramane curata. Apoi cojile se fierb si se face un piure care poate fi folosit la o prajitura cu branza.

