Meniu de craciun finlandez

Gasca fripta cu prune uscate si mere
Aceasta este o reteta traditionala daneza pentru masa din Ajunul Craciunului. Se serveste cu varza rosie, dulce si acra, cartofi glasati si morcovi noi. Prunele si merele se servesc ca garnitura. Primele 30 de minute se frige la 200 grade C, apoi se micsoreaza temperatura la 190 pentru restul timpului. Gasca nu trebuie sa depaseasca 5 kg, ca sa se poate frige bine.

Ingrediente pentru 6 portii:
250g prune uscate, apa, o gasca de 4 kg, 3 linguri zeama de lamaie, sare, piper, 4 mere potrivite, decojite, feliate, 5 cani supa de pui fierbinte.

Mod de preparare:
Se pun prunele la inmuiat in apa peste noapte. Se curata tot excesul de grasime de pe gasca (se pastreaza grasimea pentru a se folosi ulterior). Se combina zeama de lamaie, sarea si piperul. Se freaca gasca prin interior si exterior cu lamaie, sare si piper. Se umple pasarea cu prune si mere, si i se leaga picioarele. Se inteapa gasca ici si colo, ca sa poate curge grasimea in timpul frigerii. Se pune gasca (pe o parte) pe un gratar metalic in cuptor. Dupa 30 de minute, se scurge grasimea.
Se toarna peste pasare supa fierbinte. Din timp in timp, se unge gasca cu grasimea scursa. Dupa 1,5 ore se intoarce gasca pe partea cealalta, si se mai frige inca 1,5 ore. La 30 de minute dupa ce gasca s-a fript, se scurge zeama din tava, se lasa la racit si se ia grasimea de deasupra.
In ultimele 15 minute de stat la cuptor, se pune gasca pe spate si se lasa usa cuptorului deschisa, pentru a obtine o piele crocanta. Se foloseste sucul scurs in tava (cu grasimea eliminata) pentru a face un sos gros.
Specificul bucatarie daneze

Joulukinkku (Sunca de Craciun)
Joulukinkku este starul oricarei mese finlandeze de Craciun. Prepararea ei dureaza mult, dar rezultatele merita efortul. Nici o alta sunca de pe lume nu are gust la fel de bun ca joulukinkku finlandeza, preparata asa cum se descrie mai jos. Pentru persoanele foarte ocupate, sunca se poate gati si in folie de aluminiu, dar nu e chiar acelasi lucru…

Ingrediente pentru 24 de portii:
un ciolan de porc crud de 4-6 kg, 3 linguri sare, 2 linguri zahar, 5 l apa, 500g sare grunjoasa, 250g zahar, apa, faina de secara, o lingura mustar, 3 linguri faramituri de paine, o lingura zahar.

Mod de preparare:
Se freaca ciolanul cu cele 3 linguri de sare si 2 linguri de zahar. Se da in fiert apa cu 500g sare si 250g zahar. Se spumeaza si se lasa la racit. Se pune ciolanul in aceasta saramura si se lasa la marinat 2 saptamani. Cand ciolanul e gata sa fie gatit, se acopera cu o pasta facuta din faina de secara si apa. Se pune intr-o tava putin adanca, cu apa pe fund, astfel incat sa nu se arda partea de jos a ciolanului. Se coace in cuptorul incins la 250°C timp de 3 ore dupa care se scoate crusta de faina de secara. Se unge ciolanul cu un amestec de mustar, faramituri de paine si zahar, si se rumeneste la foc rapid. Ciolanul se poate da la cuptor si acoperit cu folie de aluminiu, dar pasta de secara ii da o aroma speciala si un gust “matur”.
Specificul bucatarie finlandeze

Joulutortut (Tarta de Craciun cu prune)
Ingrediente pentru 6 portii:
aluat fraged, 500g prune uscate, apa, 500g zahar, un ou batut.

Mod de preparare:
Se inmoaie prunele in apa cu zahar cateva ore, apoi se fierb pana se inmoaie. Se scot samburii si se taie prunele marunt.
Se intinde aluatul pana la o grosime de 5 – 6 mm, si se taie rotund sau patrat. Pe formele rotunde se pune o lingura de bucati de prune, iar aluatul se indoaie formand un semicerc ale carui margini sunt presate cu degetele ca sa se lipeasca. La formele patrate, colturile se taie catre mijloc, unde se pune o lingura de bucati de prune; pentru a forma moristi, 1 varf din 2 se indoaie catre mijloc. Inainte de a se da la cuptor (200°C timp de 10 minute), se ung cu oul batut.
Specificul bucatarie finlandeze

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email: danyelle@danyelle.ro
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION