Aranjament masa festiva

Cum se aranjeaza o masa festiva
- farfuria pentru felul intii este asezata deasupra farfuriei de serviciu. Pe aceasta se pune si servetelul impaturit frumos.
- feliile de paine sau chiflele se pun in cateva cosulete, asezate la distante egale unul de celalalt, in asa fel incat invitatii sa nu fie nevoiti sa se intinda peste masa sau peste vecinul de masa ca sa-si ia o felie de paine sau sa deranjeze tot timpul pe cel de langa el rugandu-l sa-i dea si lui cosuletul cu paine.
- furculitele se pun intotdeauna in partea stanga a farfuriei. Acestea vor fi aliniate de la stanga la dreapta in ordinea folosirii lor. Furculitele vor fi asezate cu dintii in sus.
- de partea cealalta a farfuriei in dreapta se vor pune cutitele, cu partea taioasa spre farfurie si tot in ordinea folosirii lor.

Ordinea folosirii: cel mai indepartat tacam de la farfurie se foloseste pentru primul fel de mancare. Nu trebuie insa sa asezati alaturi mai mult de trei cutite si trei furculite. Linguritele de tort, furculitele si cutitele mici pentru baclava sau pentru fructe nu se pun pe masa, ci pe o masuta de serviciu sau pe un bufet, pentru a fi la indemana. Desigur, nu exista o regula privind numarul tacamurilor. Acesta poate varia in functie de meniul servit la masa. La mesele festive exista obiceiul sa se schimbe tacamurile dupa fiecare fel de mancare. La o masa familiala, nu este Imageobligatoriu sa schimbati tacamurile decat daca ati servit peste.

Pentru o masa festiva, se folosesc de obicei patru farfurii: farfuria pentru antreuri, farfuria de supa, farfuria intinsa si farfuria de desert. Bolurile ( castronasele ) pentru supa limpede (consome) nu se pun de la inceput pe masa. Acestea se aduc impreuna cu supiera sau, pline, pe o tava. Tacimurile pot fi puse si pe suportul destinat lor. Acesta va fi asezat la dreapta farfuriilor. Pe suport se aseaza, in dreapta, cutitul, cu partea taioasa spre farfurie, iar in stanga cutitului, se pune furculita cu dintii in jos. Lingura si linguritele pentru desert vor fi asezate in fata farfuriei. In acest caz, servetelul nu se va mai pune pe farfuria de serviciu, ci direct pe masa. In fata farfuriilor, putin spre dreapta, isi gasesc locul si paharele. La orice masa respectabila, sant obligatorii trei tipuri de pahare: unul pentru tarie, unul pentru vin (Atentie: paharul pentru vin rosu este mai mic decat cel pentru vin alb!) si pentru apa. Aceste pahare trebuie sa faca parte din acelasi serviciu. Decat sa faceti diverse combinatii nefericite, mai bine renuntati la mese festive. Oferiti-le doar cand sunteti siguri ca nu afisati prost gustul! Dupa folosire, paharele de tuica se vor lua de la masa. Atentie: nu va bagati degetele in ele, ci apucati-le de jos si puneti-le apoi intr-o tava. Nu veti fi nevoiti astfel sa faceti drumuri inutile cu doua pahare in mana.

Vesela si tacamurile de deservire pentru o persoana:
- farfurii pentru gustari (diametrul de 20 cm) – pentru diverse gustari reci.
- farfurii mari intinse (diametrul de 24 cm) - pentru bucate calde din carne si peste.
- farfurii pentru felul I (diametrul de 20 si 24 cm), cu volumul 300 si 500 cm3.
- farfurioare mici întinse (diametrul de 15 –17 cm) pentru paine.
- cescute pentru bulion (250 – 300 cm3) cu farfurioara suport.
- farfurii adanci pentru desert (diametrul 20 cm) pentru budinci si sufleuri.
- farfurii întinse de desert (diametrul 20 cm) pentru fructe.
- cremaliere – pentru înghetata, jeleu s.a.
- cocotiere (50 – 100 cm3) – pentru gustari calde.
- tacamuri de gustare (furculita, cutit).
- tacamuri pentru felul II de bucate (furculita si cutit).
- tacamuri pentru bucate din peste.
- linguri pentru felul I si desert.
- lingurite de ceai si cafea.
- furculita pentru copturi.
- tacamuri pentru fructe (cutit, furculita)Image
- cutit pentru unt.
- furculite mici pentru tartine canape
- pahare de diferite dimensiuni pentru diferite bauturi.

Tacamuri comune de servire:
- furculita cu 2 dinti.
- linguri de dimensiuni si forme diferite pentru salate, bucate reci si calde, dulceata, zahar.
- furculita pentru lamaie.
- paleta pentru torta.
- lus pentru sos.
- cleste pentru gheata si zahar.

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email: danyelle@danyelle.ro
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION