Varza

Varza

Varza este bogata in special in provitamina A, vitaminele C si E si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor. Este o leguma foarte putin calorica, ea avand in jur de 25 de calorii (100 kjouli) la 100 de grame de produs. Glucidele, care furnizeaza o parte din calorii, sint constituite in primul rind din pentosan, glucide partial asimilabile. In afara de asta, ele mai contin zaharoza, glucoza si fructoza. Protidele, care completeaza aportul energetic, sunt prezente si ele la un nivel ridicat. Bogatia vitaminica a verzei trebuie insa subliniata, ea figurind printre legumele cu cel mai mare continut de vitamina C (cele mai bogate sunt foile aflate la exterior). Este de asemenea foarte bogata in vitamina E: 2-7 mg la 100 g, ceea ce constituie un adevarat record pentru o leguma. Vitaminele din grupa B sint si ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adica toate cele care constituie grupa anticanceroasa. Un consum regulat de varza are efect benefic in preventia cancerului de colon in special, a celui de stomac, dar si de plamini, esofag si rect.
Varza are proprietati dezinfectante si cicatrizante la nivelul tesuturilor, poseda o actiune antiseptica pulmonara importanta si proprietati expectorante, are actiune anticancerigena, antidepresiva si este recomandata in regimul pentru diabetici.
Varza, prezinta numeroase efecte pozitive asupra sanatatii si poate fi consumata atat in stare cruda, in salate, cat si gatita, fara sa isi piarda calitatile nutritive.

In lume exista peste 400 de soiuri de varza care difera prin forma, dimensiune si culoare (varza verde, alba, rosie, mov etc.), insa cea mai cunoscuta si consumata este varza de culoare verde deschis, care poate fi gasita la orice supermarket sau piata, este avantajoasa din punct de vedere al pretului si poate fi preparata in numeroase retete, de la banala salata de varza, la elaboratele retete de varza calita cu afumatura, chiftelute delicioase de varza cu gris, ciorba de varza sau minunata placinta cu varza si dovlecei.

In afara de faptul ca este folosita in bucatarie in atatea moduri, varza mai prezinta si alte avantaje, de aceasta data asupra sanatatii.
Varza este un aliment bogat in fitonutrienti si vitamine (A, C si K), antioxidanti naturali care previn aparitia cancerului si a bolilor de inima prin neutralizarea radicalilor liberi.

Beneficiile consumului de varza:
Are foarte multe fibre, drept urmare previne aparitia constipatiei si promoveaza un tranzit intestinal sanatos.
Sucul de varza este indicat in tratamentul ulcerului pentru ca are proprietati alcaline si o substanta numita glutamina care ajuta la reducerea inflamatiei mucoasei stomacale.
Acidul folic din varza este excelent pentru femeile insarcinate, care au nevoie de acest compus pentru a feri nou-nascutul de malformatii congenitale.
Frunzele de varza, usor inmuiate in apa calduta, pot fi aplicate pe sani atunci cand ne dor ca urmare a alaptarii. Acestea au efecte antiinflamatorii si elibereaza substante care amelioreaza senzatia de durere. De asemenea, frunzele de varza mai pot fi aplicate pe articulatii dureroase.
Varza contine vitamina C, care intareste sistemul imunitar si ne fereste de raceli. De asemenea, este o sursa importanta de betacaroten, care protejeaza vederea de afectiunile aparute odata cu inaintarea in varsta, inclusiv cataracta.
Varza este o alegere excelenta daca esti la dieta pentru ca are foarte putine calorii si este delicioasa.
Varza rosie poate reduce riscul bolilor batranetii, cum este boala Alzheimer, datorita antioxidantilor si vitaminei K, care ajuta la prevenirea depunerilor de colesterol pe vasele de sange, inclusiv cele din creier.
Pielea arata mai bine, mai fresh si mai luminoasa daca mancam varza, tot datorita antioxidantilor care ne protejeaza de actiunea nociva a razelor ultraviolete si a altor factori de mediu care ne pot afecta stratul superior al dermului.
Consumul regulat de varza are efect anticancerigen datorita antocianilor. Un studiu desfasurat in China arata ca un consum zilnic de legume crucifere (precum varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles) este asociat cu un risc mult mai mic de cancer la san.
Varza contine acid lactic, cunoscut pentru efectul sau pozitiv asupra musculaturii.
Pentru persoanele care sufera de probleme cu tiroida, consumul de varza este contraindicat deoarece poate interfera cu nivelul de iod din organism si poate agrava boala.

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email:
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION