Ulei de nuca

Uleiul de nuca in compozitia preparatelor culinare
Uleiul de nuca are o valabilitate de aproximativ 6-12 luni. Dupa deschidere, recipientul trebuie pastrat intr-un loc racoros, ferit de lumina sau refrigerat pentru a preveni rancezirea.
Uleiul de nuca poate fi folosit la diverse feluri de mancare insa, uleiul de nuca nu este recomandat pentru gatit deoarece temperaturile inalte distrug aroma sa delicata. Poate fi folosit, in schimb in compozitia salatelor sau a preparatelor care contin paste pentru a le oferi un gust deosebit.
Are in compozitie intre 73 si 84% acizi grasi polinesaturati. El se situeaza, astfel, inaintea uleiurilor de soia, floarea-soarelui si porumb, prin proprietatile sale anti-colesterolemice. El contine acid linoleic (66-74%), acid oleic (mononesaturat), dar si acizi grasi saturati, plus vitaminele E si F in cantitati sporite. Pentru uz intern se foloseste in teniaze (50 g seara, in salata, timp de 3 zile), in tratarea litiazei renale (alaturi de uleiul de migdale dulci si infuzia din paie de ovaz) sau a enurezisului (o felie de paine prajita imbibata cu o lingura de ulei de nuca, consumata seara de seara, timp de 15 zile). In uz extern, uleiul de nuca este indicat pentru masajul corporal la copiii rahitici, anemici si in dermatoze. De asemenea, este recomandat in tratarea calvitiei.

Uleiul de nuca este bogat in acizii grasi omega 3, vitaminele B1, B2, si B3, vitamina E si niacina. S-au facut numeroase studii pentru a se evalua efectele si rezultate in urma consumului de ulei de nuca, privind prevalenta bolilor, mortalitatii si factorilor de risc pentru diverse conditii.
In prezent, se poate afirma ca un consum regulat de nuci poate preveni mai multe tipuri de boli, dar cel mai important avantaj este ca se va diminua riscul aparitiei afectiunilor cardiace coronariene. Nucile sunt bogate in fitonutrienti si sunt o sursa excelenta de seleniu, fosfor, magneziu, zinc, fier si calciu.

Cum se obtine si se pastreaza uleiul de nuci
Uleiul nerafinat de nuci este obinut din fructul lemnos al nucului, dupa uscare si este presat la rece. Un ulei de nuca de calitate va avea gust de nuci si culoarea topazului. Uleiul de nuca poate fi pastrat maxim sase luni sau un an. Dupa deschiderea recipientului, uleiul de nuci trebuie mentinut intr-un loc racoros, la intuneric.
Uleiul de nuca a ajuns in atentia specialistilor dupa ce in urma mai multor studii si cercetari s-a ajuns la concluzia ca acesta este o sursa extrem de bogata de antioxidanti si acid elagic.
Antioxidantii prezenti in uleiul de nuca au un rol important in eliminarea toxinelor si a diverselor substante nocive din organism, care sunt indirect sau direct asociate cu dezvoltarea mai multor tipuri de cancer.
Pe de alta parte, acidul elagic impiedica multiplicarea si dezvoltarea celulelor canceroase. Uleiul de nuca este o sursa bogata de cupru si mangan. Acesta contine si melatonina, un hormon responsabil cu reglementarea ceasului biologic al organismului.

Importanta pentru sanatate a uleiului de nuca
Uleiul de nuca ofera multiple beneficii sanatatii. Iata doar cateva dintre acestea:
Circulatia sangelui
Uleiul de nuca este bogat in grasimi mononesaturate cum ar fi acizii grasi omega-9, ce sustine elasticitatea arterelor si implicit ajuta la imbunatatirea fluxului de sange din organism, reducand sansele de rigidizare a arterelor.
Reduce riscul aparitiei bolilor cardiace
Uleiul de nuca este benefic pentru sanatatea inimii in special datorita nivelului extrem de ridicat de acid alfa-linoleic care este un tip de acid gras omega-3.
Acidul alfa-linoleic este transformat in acid eicosapentaenoic si acid docosahexaenoic. In urma unui studiu s-a demonstrat ca la persoanele care au consumat zilnic ulei de nuca, a avut loc o imbunatatire semnificativa a sanatatii vaselor de sange, fapt ce stimuleaza o functionare adecvata a inimii si reduce riscul de boli cardiace.
Ameliorarea inflamatiei
Uleiul de nuca este o sursa buna de grasimi polinesaturate, cum ar fi omega-3 si omega-6, care sunt extrem de utile pentru reducerea inflamatiei care apare in cazul unor boli, cum ar fi artrita.
Reglarea nivelurilor hormonale
Nucile sunt o sursa extrem de bogata de fitonutrienti. Acestea contin minerale precum seleniu, magneziu, fier, calciu, fosfor si zinc. Toate aceste substante ajuta la mentinerea echilibrului hormonilor din organism.
Frumusetea pielii
Uleiul de nuca este o sursa buna de vitamina B (contine vitaminele B1, B2, B3) dar si vitamina E si niacina. Toate aceste vitamine contribuie la infrumusetarea si mentinerea sanatatii pielii.
Unii dintre fitonutrienti precum si acizii grasi din compozitia uleiului de nuca fac pielea mai elastica si ii imbunatatesc textura.
Eczeme
O lingurita de ulei de nuca pe zi ajuta la vindecarea eczemelor si eruptiilor pielii.

Beneficii antiimbatranire (antiaging)
Uleiul de nuca este bogat in antioxidanti care ajuta la reducerea efectelor radicalilor liberi si previne deteriorarea celulelor, prevenind procesul imbatranirii.

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email: danyelle@danyelle.ro
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION