Cel mai bogat in grasimi saturate (peste 80%) este uleiul de cocos, extras din nuca de cocos. De ani de zile, acest ulei se afla in mijlocul unei controverse intre oamenii de stiinta, care nu se pot hotari daca este sau nu nociv. In orice caz, uleiul de cocos este folosit industrial in alimentele coapte, in dulciuri si bomboane, in creme batute, creamer non-lactat pentru cafea, si asa mai departe.
Uleiul virgin de cocos ofera mai multe beneficii decat alte uleiuri pentru gatit. Este un ulei comestibil extras din miezul sau pulpa nucilor de cocos maturate. Timp de multi ani, acest tip de ulei a fost defaimat si acuzat ca provoaca boli de inima, dar si alte probleme de sanatate. Insa, in prezent, multi experti din domeniul medical recomanda acest ulei, pretinzand ca este unul dintre cele mai sanatoase de pe Pamant.
Uleiul virgin din nuca de cocos este foarte recomandat pentru gatit, deoarece acesta este suficient de stabil pentru a rezista deteriorarii induse de tratamentul termic la care este supus. Este chiar mai bun decat uleiul de masline extra-virgin, care este deosebit atunci cand este utilizat la prepararea salatelor sau amestecat in sosuri reci, dar poate reprezenta o problema atunci cand este incalzit. Acest lucru se datoreaza faptului ca structura chimica a uleiului de masline il face mai sensibil la deteriorarile oxidative.
Uleiul din nuca de cocos contine acizi grasi cu lant mediu (AGLM) sau trigliceride cu lant mediu (TLM). TLM sunt mai mici si mai usor de digerat de catre organism, astfel incat acestea nu se depoziteaza sub forma de grasime.
Uleiul de cocos contine grasimi saturate, iar moleculele acizilor grasi care il compun au dimensiuni medii, ceea ce il face mult mai usor de metabolizat si genereaza mai multa energie. Cand este introdus in alimentatie imbunatateste absorbtia unor minerale importante precum calciul si magneziul, a vitaminelor A, B, D, E si K, precum si a unor aminoacizi
In schimb, uleiurile vegetale pentru gatit contin acizi grasi cu lant lung sau trigliceride cu catena lunga (TCL). TCL sunt mai mari, dificil de descompus, adaugand organismului incarcaturi toxice.
Aproape 50% din grasimea continuta in uleiul din nuca de cocos este, de asemenea, alcatuita din acid lauric, un compus cu proprietati unice de promovare a sanatatii. Acidul lauric este transformat in organism in monolaurin, care are proprietati antibacteriene, antivirale si anti-protozoare.
- Clasificarea Uleiurilor
- Accesări: 3056

