Pentru romani, timp de foarte multi ani singurul ulei comestibil de pe piata a fost uleiul de floarea-soarelui. Ati fi probabil foarte surprinsi sa aflati ca uleiul de care noi eram satui pana peste cap, si pe care ne-am grabit sa-l inlocuim cu altele, mai exotice si mai scumpe, este considerat o delicatesa si un lux in Europa occidentala si in Statele Unite, dar, totodata, este si cel mai periculos dintre toate sortimentele de uleiuri, deoarece este inflamabil. Poate fi inlocuit ca si combustibil pentru motoarele ce functioneaza cu motorina. Uleiul de floarea-soarelui este foarte bogat in grasimi polinesaturate, adica acelea care produc prostaglandinele, compusi responsabili de buna functionare a organismului nostru, la nivel molecular. Acest ulei contine vitaminele A si E (cel mai mare continut de vitamina E dintre toate uleiurile), si este potrivit atat pentru salate, cat si pentru prajit.
S-a dovedit stiintific ca uleiul de floarea-soarelui contine anumiti acizi grasi extrem de utili pentru organism In India, inca inainte de Buddha, floarea-soarelui (Heliathus annuus) era cunoscuta ca o planta sacra, uleiul sau fiind folosit de "vracii in tratamentul diferitelor boli cauzate de alimente otravitoare (ierburi, radacini, fructe). De asemenea, in numeroase terapii natursite din Olanda, Belgia si Danemarca, uleiul de floarea-soarelui este recomandat in tratamentul multor afectiuni produse de dereglari metabolice, care nu pot fi tratate cu ajutorul medicinei alopate.
Terapia ulcerelor incipiente
P.L. Tyrer & R. Owen, de la Universitatea din Manchester, au constatat in 1984 ca acizii grasi saturati din uleiul de floarea-soarelui au capacitatea de a regenera tesuturile gastrice "arsei (ulceratiile) in timp-record: in numai 25 de zile de consum zilnic a cate 50 ml de ulei. In 1897, dr. V.H. Wegner, de la Universitatea din Koln, a descoperit ca 11 din 32 de forme de ulcer gastric pot fi tratate foarte eficient cu extracte uleioase de Heliathus a. sp. (floarea-soarelui). Acesta a reusit sa vindece 31% din cazurile de ulcer gastric in stadii mai avansate prin terapia cu ulei de floarea-soarelui. Acest succes a fost considerat un eveniment stiintific remarcabil. Cercetatorul german a reusit sa dovedeasca "puterea ascunsai a acizilor grasi saturati asupra capacitatii de regenerare a tesutului mucoasei gastrice in caz de ulcer. In 1998, dr. M.V. Bresard a descoperit ca uleiurile crude de floarea-soarelui care detin o anumita proportie de acizi grasi vegetali cresc cu 60-70% viteza de regenerare a tuturor tesuturilor digestive. Cercetatorii belgieni coordonati de Bresard au, prin dovedit, prin metode moderne de investigatie electrono-microscopice L.A.S.E.R., modul in care diverse componente organice din floarea-soarelui pot actiona asupra regenerarii mucoaselor ulcerate (stomacale sau intestinale).
Prevenirea bolilor cardiovasculare
Studii recente din domeniul biochimiei efectuate de diferite centre universitare, printre care Oxford si Lyon, au ajuns la concluzia ca uleiurile pot fi eficiente in prevenirea tuturor bolilor cardiovasculare pricinuite de colesterol. Britanicul Shellton Mc Lounther a ajuns la concluzia ca folosirea ponderata, zilnic, a uleiurilor crude de floarea-soarelui scade nivelul colesterolului care se poate aglomera pe vasele de sange. Studiul sau, efectuat in sase tari europene, inclusiv Romania, timp de 12 ani, a evidentiat faptul ca proportia dintre acizii polinesaturati si nesaturati din unele uleiuri scade semnificativ riscul bolilor cauzate de colesterol. Acesta afirma ca "modul de fabricare a uleiurilor este esential pentru ca acestea sa aiba efectul benefic al reglarii concentratiei colesterolului din sangei. In urma studiilor privind consumul diferitelor tipuri de ulei, cercetatorii britanici considera ca un consum zilnic de ulei cu un continut foarte mic de colesterol faciliteaza mentinerea sanatatii vasculare. Uleiurile lipsite total de colesterol sunt chiar indicate, in cantitati mici, cardiacilor.
Boli reumatismale
Uleiurile vegetale de floarea-soarelui imbogatite cu extracte de ceapa cresc producerea de lichid sinovial (lichidul care permite miscarea articulatiilor dintre oase). Descoperirea apartine tot scolii de medicina britanice, care, datorita lui T.H. Kellwine, a demonstrat mecanismul intim al procesului: disulfurile de alil si fosfatii din ceapa se pot combina temporar cu urme ale grasimilor din floarea-soarelui. Aceste interactiuni chimice favorizeaza tineretea celulelor care produc lichidul sinovial, reducand cu 92% riscul de boli reumatismale. Efectul terapeutic este evident. In sase spitale londoneze, 34% din pacientii tratati cu uleiuri imbogatite cu ceapa, adiacente fizioterapiei, au fost complet vindecati in numai sapte luni. Din nefericire, in Romania exista putin firme care produc ulei de floarea-soarelui imbogatit cu extracte naturale de ceapa. Boli ale "sistemului sexual
Australienii foloseau, acum un secol, in mod empiric, uleiuri de floarea-soarelui cu ceapa pentru prevenirea bolilor senescentei (imbatranirii) sexuale, dar si pentru cresterea potentei erotice. H.P. Sedward, de la Universitatea din Melbourne, afirma recent ca "principiile active din floarea-soarelui (unii acizi grasi), in diferite combinatii chimice cu unele sulfuri si fosfati, cresc vigoarea tesutului prostatei si faciliteaza eliberarea normala a secretiilor vaginalei. Dr. H.P. Sedward este de parere ca uleiurile imbogatite cu vitamina E, prezente in ceapa si alte extracte, intineresc glandele sexuale, mai ales ale prostatei si utero-vaginale. Efectul afrodisiac, recunoscut, este indirect, prin cresterea reactiilor glandelor sexuale. Departamentul de stiinte onco-biologice de la Universitatea New Cook (Melbourne) considera ca riscul de cancer al prostatei este de 5 ori mai scazut in cazul barbatilor neviciati, care consuma 5-6 ml ulei de floarea-soarelui imbogatit cu ceapa, iar femeile risca de 7-8 ori mai putin in fata cancerelor uterine.
Beneficiile uleiurilor imbogatite cu ceapa si morcovi
Pe baza datelor obtinute in urma a zeci de ani de programe de studii asupra uleiurilor, stiintele biomedicale au ajuns la concluzia ca uleiul este un medicament preventiv forte, atunci cand este imbogatit cu elemente nutritive, minerale si vitamine sau substante organice, in anumite proportii. Spre exemplu, un ulei 100% de floarea-soarelui, care nu contine conservanti ("E-uri cancerigene) ci substante organice diverse, din ceapa si morcovi, poate fi considerat un medicament foarte bun in prevenirea multor afectiuni dificil de tratat, cum ar fi:
- asteniile nervoase (oboseala psihica)
- amnezii retrograde (boli ale memoriei)
- dereglari ale glandelor corticosuprarenale, care pot conduce in mod frecvent la obezitate
- anemii datorate unor cauze dificil de investigat
- boli metabolice provocate de avitaminoze sau demineralizari (lipsa unor minerale esentiale pentru sanatate, precum potasiu, calciu, magneziu, mangan, cupru)
- grabeste refacerea tesutului hepatic in cazul persoanelor care consuma zilnic chimicale farmaceutice sau alcool
- creste rezistenta imunitara, iarna si primavara
- previne boli dermatologice produse de ciuperci microscopice, regland pH-ul
- scade riscul de impotenta, frigiditate, infertilitate, datorita imbogatirii cu vitamina E a unor uleiuri
- reduce riscul de infestare cu viermi intestinali. Uleiul prajit, inamicul nr. 1 in bolile digestive In alimentatia "clasica a ultimelor decenii, uleiul prajit este aproape nelipsit. O recenta analiza statistica, efectuata in orasele Cluj, Oradea, Baia Mare, Bucuresti, Iasi si Bacau, arata ca persoane care nu au viciul consumului de bauturi distilate (tarii), dar consuma alimente prajite in uleiuri refolosite prezinta un risc de boli digestive (ulcer, cancer) asemanator alcoolicilor cronici. Problema afectiunilor digestive cauzate de uleiurile prajite nu este o noutate pentru stiinta moderna, insa reprezinta o reala catastrofa pentru romanii care traiesc hranindu-se vesnic cu cartofi prajiti in ulei refolosit de cateva ori. Conform studiilor de specialitate, un factor de risc extrem de crescut pentru bolile ulceroase il constituie elementele proteice (din oua, carnuri) care, in uleiul fierbinte, ating temperaturi de 150-200°C. Biochimistii de la Universitatea din Melbourne au dovedit ca atingerea temperaturii de 180°C a uleiului de soia si mai ales de floarea-soarelui produc reactii chimice care conduc la aparitia de cetone (substante care in cantitati mari sunt otravitoare pentru sistemul nervos). Aceiasi cercetatori au demonstrat ca orice tip de ulei care depaseste temperaturi de peste 150°C poate produce o mare concentratie de peroxizi, substante care elibereaza "oxigen atomici, ce poate arde instantaneu orice tip de celula aproape la fel ca apa oxigenata. Uleiul supraincins, folosit deseori in mancarurile romanesti la prajeli, are un efect extrem de nociv, crescand cu mult riscul la unele tipuri de ulcere, care pot ajunge la malignizarea celulelor tubului digestiv.
Sfaturi profilactice si terapeutice
Evita consumul de prajeli in ulei la orele de minima glicemie.
Nu lasa ca un aliment (oua, peste, carne) sa fiarba in ulei mai mult de 10 minute.
Este contraindicat sa refolosesti un ulei in care a fost prajit un aliment proteic (peste, carne de porc, de vita, de pui).
Consuma "prajeli in ulei cat mai rar (maximum de doua ori pe saptamana).
La cina nu manca niciodata carne prajita in ulei. Daca o faci, consuma multa apa, 0,5-1 l, cu cel putin o jumatate de ora inainte de culcare.
Este recomandat ca ouale, ochiuri sau omleta, sa nu fie prajite in ulei la micul dejun, ci mai degraba in unt sau sa fie fierte.
Uleiul folosit pentru diferite prajeli trebuie sa fie proaspat si mentinut la rece.
Daca obisnuiesti sa mananci "prajelii in ulei, consuma cat mai multe lactate inainte de masa.
- Clasificarea Uleiurilor
- Accesări: 4249

