Uleiul de arahide se extrage din alune, si pastreaza ceva din gustul si aroma acestora. Are punctul de fum la 231 C, si este, in bucatariile asiatice, echivalentul celui de masline in bucatariile mediteraneene.
Uleiul de arahide se pastreaza in locuri reci, uscate si intunecoase. Nedeschis, uleiul nerafinat se poate pastra cam un an, dar odata deschis trebuie sa tineti cont de indicatiile de pe eticheta. Uleiul rafinat are o viata mai lunga, rezistand nedeschis si 18 luni. Uleiul de arahide ingheata pe la -5 °C, dar se poate dezgheta usor, tinandu-l in apa calduta; congelarea si decongelarea nu ii afecteaza proprietatile.
Beneficiile uleiului de arahide
Consumat frecvent, dar cu masura, uleiul de arahide poate imbuntatii starea de sanatate. Astfel uleiul de arahide previne bolile de inima, micsoreaza nivelul colesterolului rau, scade apetitul, previne cancerul, artrita (inclusiv duererile de la incheieturi), senzatia de uscaciune a pielii, problemele tenului, constipatia si alte afectiuni. Eficienta uleiului de arahide se bazeaza pe studii stiintifice.
Daca este folosit in tratamente naturiste, uleiul de arahide poate sa:
- previna bolile de inima
- potoleste durerile lombare si abdominale
- este un bun calmant al inflamatiilor ce apar dupa un efort
- contribuie la profilaxia unor maladii cardiovasculare
- exercita o actiune benefica in inflamatii si ulcere stomacale.
Contraindicatii
De cele mai multe ori mancarea preparata cu ulei de arahide nu da reactii alergice. Este de evitat, daca sunteti gravida ori daca alaptati.

