Turmericul este o planta cu proprietati anti-inflamatorii si anti-cancerigene. De asemenea, stimuleaza puternic secretia de bila, avand actiune colagoga si coleretica intensa. Se consuma in combinatie cu oua fierte in salate.
Turmericul are si proprietati medicinale, fiind antiseptic, dezinfectant, antioxidant si cicatrizant.
Turmericul joaca un rol si in stimularea circulatiei sangelui, fiind un element des intalnit in medicina traditionala ayurvedica.
Pe langa toate proprietatile lui benefice, turmericul coloreaza frumos mancarea: nuanta de la galben viu la galben-fosforescent, depinde de cantitatea folosita.
Turmericul merge adaugat ca condiment la mancaruri de pui, miel, orez, fasole, scoici si linte si este inlocuitorul sfranului.
Turrmericul are actiune colagoga, coleretica, stimuleaza eliberarea bilei, creste capacitatea ficatului de a elimina toxinele, actiune antimutagenica, anticancerigena, inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase si a metastazelor (cancer de san, de stomac, de colon, de plamani, de piele), actiune antiinflamatorie, hepato-protectoare, antioxidanta, are proprietati antibiotice, antibacteriene, antivirale, imbunatateste circulatia, antiaterosclerotic, antiagregant plachetar, previne formarea trombilor vasculari, previne infarctul, purifica sangele, reduce nivelul colesterolului, previne boala Alzheimer si efectele ei prin dizolvarea microplacilor care se formeaza intre neuronii din creier, creste mobilitsatea articulatiilor, tendoanelor, reduce tumefactia, febrifug, calmeaza tusea, durerea in gat, inmoaie secretiile bronsice, actiune hemostatica, cicatrizanta.
Folosita in cantitati mari, radacina de turmeric poate produce iritatie gastrica iar in zonele in care se foloseste in mod traditional la condimentarea alimentelor incidenta ulcerului gatric este mult mai frecventa.

