In antichitate, telina era considerata o planta sfanta si pana in ziua de azi, in bucataria romaneasca este valorificata pe toata durata anului. Radacina de telina este nelipsita din salate, atat iarna cat si vara, sucul de telina este cunoscut pentru beneficiile sale aduse sanatatii. Telina se foloseste intreaga, atat radacina cat si frunzele si semintele, fiecare avand destinatia bine stabilita.
Planta ce a fost descoperita si intrebuintata de catre asiatici ca remediu impotriva hipertensiunii arteriale. Foarte bogata in substante nutritive, cu aroma puternica si gust dulceag.
Radacina de telina, se foloseste atat proaspata cat si gatita in combinatie cu alte legume sau ca si condiment pentru ciorbe. Din radacina de telina se face deliciosul suc cunoscut atat pentru savoarea deosebita si racoritoare pe timp de vara cat si pentru proprietatile afrodisiace. Pentru a prepara suc de telina, puteti folosi o radacina mica de telina, doua mere aromate, o lamaie, doua linguri de zahar brun sau miere si o frunza de telina pentru decor. Merele se spala, se curata de coaja si se stropesc cu zeama de lamaie care previne oxidarea lor. Se curata si telina si se stropeste la randul ei cu zeama de lamaie, astfel ca si telina si merele isi vor pastra culoarea naturala. Se dau impreuna prin storcatorul de fructe, se aromeaza cu zahar sau miere, dupa preferinta chiar si cu scortisoara. Se orneaza paharul cu frunza de telina si se serveste rece.
Frunzele de telina sunt folosite in principal la aromarea supelor si a ciorbelor dar si pentru sosuri excelente. La fel ca si patrunjelul, tarhonul, leusteanul si mararul, frunzele de telina se toaca marunt si se adauga in ciorba la ultimul clocot pentru a da ciorbei o aroma specifica, deosebita. Ghiveciul de legume este cu atat mai aromat cu cat tocati cateva frunze de telina, le striviti intr-un mojar impreuna cu un praf de sare si le adaugati peste legume. Prin pisarea in moraj, frunzele de telina isi accentueaza aroma. Frunzele de telina, la fel ca si radacina sunt indicate in diete si regimuri pentru diverse boli, intrucat au un continut crescut de vitamine si minerale.
Telina contine: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, mangan, magneziu, cupru, vitaminele: A, B1 si B2, C. Se foloseate atat in alimentatie cat si in bioterapie sau medicina umana.
In bucatarie este intrebuintata ca ingredient pentru salate, ciorbe sau supa, creme de legume, sosuri, fripturi, avand o puternica aroma. Principiile active ale acestei plante sunt : afrodisiac, antipiretic (care combate febra), antiscorbutic, antiseptic, aperitiv, stomahic, carminativ(curata toxinele-elimina gazele), depurativ, diaforetic(stimuleaza transpiratia), diuretic, drenar hepatic, emenagog (provoaca menstruatia), calactogog, hepagliceminant, acitocic, tonic al sistemului nervos, vermifug, cicatrizant, remediu al obezitatii, stimuleaza sexualitatea si intervine favorabil in cresterea potentei. Este folosita cu succes in vindecarea afectiunilor renale si cardiorenale.
Alte denumiri cunoscute: achiu, celer, salina, sindirei, talar.

