Este o bautura populara in special in Orientul Mijlociu, care scade tensiunea arteriala si contine foarte multi antioxidanti.
Se crede ca rodiile incetinesc oxidarea ADN-ului, un fenomen absolut normal, inevitabil odata cu trecerea vremii. In mod interesant, cele mai active ingrediente nu se gasesc in sucul fructului, ci in pielita alba, dintre fruct si coaja, si chiar in samburi.
Sucul de rodie creste apetitul astfel incat poate fi folosit cu succes in cazul copiilor, pentru a creste pofta de mancare.
Rodiile contin mai cu seama Vitamina A, C si E, dar si fier si antioxidanti. Despre rodie dintotdeauna s-a spus ca este un super-fruct, ea reusind sa neutralizeze radicalii liberi.
Studiile au aratat ca sucul de rodii baut zilnic, circa 220 de ml, timp de trei luni, scade colesterolul rau, imbunatateste circulatia sangvina, chiar si in cazul cardiacilor, face ca creierul sa fie mai bine oxigenat si irigat de sange, conform Huffington Post.
Studiile de laborator au aratat ca acelasi suc de rodii ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange, scazand inflamatiile de la nivelul acestora si prevenind ateroscleroza. In plus, creste nivelul de oxid nitric, care tine arterele suple si flexibile. In plus, s-a observat ca sucul de rodii are si proprietati anticancer, facand ca celulele canceroase sa se autodistruga. Studiile de laborator au aratat ca asta se intampla mai ales in cazul cancerului mamar, de prostata si colon.
Arborele ce produce fructele de rodii se numeste rodiu sau rodier si este originar din Iran si se cultiva in Asia Centrala, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si regiunea Mediteranei de cateva milenii. Exista nu mai putin de 760 de soiuri de rodii.
Fructul, cu dimensiunea mai mare decat portocala si mai mica decat grapefruit-ul, are o coaja groasa de culoare galbena-intens, maroniu-rosiatica pana la rosu aprins si in jur de 600 seminte. Semintele si pulpa ce le inconjoara, numita fruct fals, sunt comestibile. Unele soiuri au pulpa de culoare violet.
Rodia, pe langa originalitatea sa ca structura, este si extrem de bogata in nutrienti, scrie Agerpres. Are putine calorii, este bogata in vitaminele B (B3, B5, B6, B2, B1) Vitamina C, Vitamina E, Vitamina K si minerale: sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, zinc si acid folic. Acest fruct contine de 3 ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu sau ceaiul verde. Rodia este considerata unul din fructele bogate in fibre.
Acest fruct este consumat in mai multe moduri: in starea sa naturala, in diverse mancaruri calde, in salate, in deserturi, dar mai ales sub forma de suc sau condiment. Rodia este folosita si pentru producerea unui vin. Semintele de rodie salbatica daru din Muntii Himalaya sunt considerate cele mai bune pentru condimente. Sucul de rodie este unul dintre cele mai nutritive sucuri naturale si poate fi pastrat in recipiente din sticla, in frigider, maxim 3 zile, iar in congelator poate fi pastrat maxim un an.
inca din antichitate, rodiei i s-au atribuit calitati curative. Desi radacinile, frunzele si scoarta sunt bogate in anumiti alcaloizi fiind folosite in scopul intaririi sanatatii, fructele au reprezentat cel mai mare interes. in ultimul deceniu, oamenii de stiinta au luat in calcul proprietatile benefice pentru sanatate atribuite rodiilor si au inceput sa le studieze si sa le certifice.
Rodia contine antioxidanti puternici precum polifenoli, tanini si antocianini, esentiali pentru sanatatea inimii si a organismului. Sucul de rodie imbunatateste fluxul de sange la persoanele cu boli ale miocardului. Rodiile ajuta la scaderea colesterolului LDL, prevenind acumularea lui in artere, scazand astfel riscurile in cazul bolilor de inima. in plus, aceste fructe ajuta la intarirea musculaturii cardiace.
De asemenea, acest fruct este indicat a fi folosit datorita efectelor anti-imbatranire, dar si pentru a preveni aparitia maladiilor precum Alzheimer. Cercetatorii au descoperit o reducere semnificativa a deteriorarii celulelor creierului, a muschilor si a pielii in cazul persoanelor care au consumat timp de o luna, in fiecare zi, o anumita cantitate de fruct.
Rodia are proprietati antiinflamatorii protejand impotriva astmului si a durerilor in gat. Sucul de rodie ar putea avea, de asemenea, efecte antivirale si antibacteriene impotriva placii dentare. Noi cercetari au scos la iveala ca un extract din rodii protejeaza rinichii de toxine periculoase.
Potrivit unor cercetari realizate recent, sucul de rodie are un efect semnificativ in prevenirea mai multor tipuri de cancer, precum cel de san, cel de plamani si de cel de prostata. Alte studii arata ca sucul de rodie poate chiar sa induca apoptoza — proces prin care celulele canceroase se auto-distrug.
Rodiile ajuta la reglarea glicemiei, cresc sensibilitatea la insulina fiind un fruct indicat persoanelor care sufera de diabet.
Sunt excelente pentru cei care sufera de anemie si stari de astenie. Protejeaza impotriva depresiei si a osteoporozei.
Rodiile sunt indicate in tratarea diferitelor afectiuni intestinale. Decoctul din scoarta de rodiu se recomanda in tratarea teniei, a diareei si a ascarizilor. Scoarta este unul dintre cele mai eficiente tratamente contra dizenteriei (boala infectioasa contagioasa care se manifesta prin ulceratii intestinale, dureri abdominale violente si diaree cu sange). Rodia contine o cantitate semnificativa de fibre, care ajuta la o buna functionare a sistemului digestiv si la reglarea digestiei, calmand si durerile de stomac. Studiile au demonstrat ca sucul de rodii nu doar ca protejeaza ficatul, dar ajuta si la regenerarea lui.
Rodia, un fruct bogat in vitamine, antioxidanti si fibre si cu foarte putine calorii, este frecvent recomandata de nutritionisti in curele de slabire.
Atunci, cand cumparam rodii este indicat sa le alegem pe cele mai grele si cu coaja stralucitoare, astfel ne asiguram ca fructele sunt coapte. Acest lucru este important deoarece dupa culegere rodiile nu se mai coc.

