Suc de afine

Suc de afine

Sucul de afine este indicat in mod special in tratamentul infectiilor intestinale: enterite, diaree, dizenterie,putrefactii intestinale, colibaciloza; are o actiune selectiva asupra unui anumit numar de agenti patogeni intestinali cum ar fi bacilul tifoidei si colibacilii; este si un dizolvant al acidului uric; stimuleaza vederea nocturna.
Sucul de afine este folosit ca medicament inca din antichitate. In conceptia populara semnifica nevoia de libertate. Din punct de vedere esoteric aduc calmul, pacea, linistea si mediul protejat impotriva energiilor negative.
In Japonia erau numite “fructele vazului”. Afinul stimuleaza intuitia, capacitatea de a patrunde in intelesul subtil al lucrurilor, chiar premonitia.
De la afin, in scopuri terapeutice, se folosesc doar frunzele si fructele. Fructele se culeg cu piepteni speciali in lunile iulie-august cand ajung la maturitate, iar in unele locuri mai umbrite pana in septembrie.

Substante continute
85% apa, tanin, substante pectice, acizi organici ( citric, tartric, malic, benzoic, uric, oxalic,lactic, succinic), principii bacteriostatice, saruri de calciu, potasiu, sodiu, fosfor, fier,magneziu, mangan, fitoncide, substanata coloranta (mirtilina ), vitamine A,C,PP, B1, B2, E, glicozide sterolice,zaharuri, zaharoza, cenusa, proteine, flavonozide, antociani, uleiuri volatile
Frunzele contin: tannin, hidrochinona, mirtilina,neomirtilina, ribovlavina, vaccinina, ericolina, arbutina, antociani, derivati flavonici, saponine, flavonoide, acid salicilic, etc.

Proprietatile sucului de afine
Astringent datorita taninului, util in diaree, antiseptic,bactericid si bacteriostatic datorita arbutinei, hidrochinonei, antidiabetic, antiparazitar (eficient in oxiuroze ), antibiotic in special in infectiile tractului urinar, protector al peretilor vasculari prin continutul in flavonoide, glucochinina, antocianine ajuta la prevenirea sau tratarea unor afectiuni precum: varice, fragilitate vasculara, tromboflebite, angina pectorala, insuficienta circulatorie cerebrala (scade permeabilitatea, creste rezistenta capilara), datorita taninurilor are actiune vasocostrictoare, faorizeaza intoarcerea venoasa, protector contra radiatiilor ionizante (antocianina are un efect antioxidant si totodata absoarbe radiatiile UV ) ,datorita mirtilinei care este considerata insulina vegetala afinele atat frunzele cat si fructul au efecte hipoglicemiante ( de asemeni glucochinona care se gaseste si in struguri, zmeura, fragi, capsuni, mure, smochine , reduce nivelul seric al zaharului ). Cercetatori au obtinut efecte favorabile pentru folosirea afinelor in cazul pierderilor de memorie pe termen scurt care apar in procesul de imbatranire ( ajuta in lupta impotriva bolii Alzheimer ) si totodata ajuta la reducerea oboselii oculare si la vederea nocturna; reduc activitatea elastolitica, crescuta in diabet prevenind microangiopatia diabetica.

Terapie si remedii
Enterite, colibaciloze (bacilul Eberth, bacilul Gaertner, Escherichia coli), diareea copiilor mici, dizenterie, colite de putrefactie, febra tifoida, fragilitate vasculara, ateroscleroza ,diabet zaharat, arsuri, eczeme uscate, psoriazis, faringite, stomatite, hepatite, obezitate , pentru stimularea apetitului, tonic general la persoanele de varsta a III a, sau copii , adolescenti.
Se prezinta sub forma de ceaiuri, capsule, sirop, tinctura.

Cura
Trebuie sa contina minim o cana ( 250gr. ) zilnic ; se pot consuma proaspete sau deosebit de eficient este sucul natural consumat dimineata pe stomacul gol ; au efecte protectoare asupra mucoasei gastrice in ulcerul gastric, vindeca stomatitele, faringitele ( prin efectul antibiotic, bacteriostatic ), refac peretele vascular fiind eficiente in tulburari circulatorii cerebrale si periferice, au proprietati antihemoragice in caz de metroragie, sechele post-infarct miocardic sau acident vascular cerebral, regleaza scaunul, ajuta la eliminarea gazelor, benefice in colite, reduc inflamatiile hemoroidale, redau pofta de mancare, cresc apetitul.
Deosebit de benefice pentru vedere (datorita prezentei vitaminelor A, C si pigmentului antocianina care protejeaza tesuturile retinei impotriva radicalilor liberi ) imbunatatesc circulatia sangelui la nivelul ochiului, acuitatea vizuala,usurand adaptarea de la lumina la intuneric ( benefice pentru mineri, sau cei care lucreaza la lumina artificiala ), avand mare eficienta impotriva oboselii ochilor sau orbirii pe timp de noapte, dezvolta capacitatea vizuala in general, previn sau ajuta la tratarea unor boli de ochi precum retinita pigmentara, glaucom, miopie; infectii urinare cronice, in diabetul infantil se recomanda cura cu fructe de afin in sezon cate 100-150 mg de suc proaspat pe zi minim 2 saptamani ; apoi pe parcursul anului curele constau in consumul extractelor de afin si sunt separate de pauze ( cura de 2-3 luni cu 2 saptamani de pauza )
Cura exclusiva cu afine consta in consumul a 3-4 Kg/zi. fructe proaspete timp de cateva zile ( 4-5 ) deosebit de benefic; afinele se pot administra pentru ajutorul pe care-l pot da in reusita unui tratament in orice tip de afectiune datorita efectelor multiple pe care le au in organism – ajuta la curatirea arterelor, venelor sau a capilarelor ceea ce face ca locul afectat sa fie mai bine irigat, lucru ce va duce la o vindecare mai rapida ; actioneaza cu tropism specific in cazul infectiilor la nivelul tractului urinar, au puternic efect anticancerigen; candidozele trec cu ajutorul curei de fructe cu conditia sa se consume minim 200gr de afine pe zit imp de 30 zile; pentru tratarea colibacilozei ( prima data planta a fost folosita pentru actiunea sa asupra stomacului si intestinelor ), denumit si “insulina naturala” datorita mirtilinei exercita controlul asupra glicemiei ( se poate asocia cu fasole, seminte de in ,schinduf ,ceai din feriga, mesteacan, brusture, cozi de cirese.

Din mladite tinere
Recoltate la inceputul primaverii si puse la macerat in solutii hidro-glicero-alcoolice se obtin gemoderivate care sunt eficiente in hemoragii retiniene, in diabet, afectiuni digestive.

Din frunze
Se poate face o infuzie,buna in caz de diabet, cistita, infectii urinare, uremie, protector al peretilor vasculari ; in caz de diabet se asociaza afine, pastai de fasole si frunze de dud in parti egale si se consuma un litru de ceai pe zi. Decoctul din frunze de afin poate fi folosit sub forma de gargara in afectiuni ale cavitatii bucale ( afte, stomatite ) , in faringite, angine, laringite , candidoze bucale, digestive.
Terciul din fructe proaspete , bogate in vitaminele A si C ( se fierb 2 linguri afine proaspete in 0,5 litri apa timp de 30 min.) si consumate in caz de diaree, enterocolita, cistite, infectii urinare, diabet, guta, reumatism.

Din fructe uscate
Se prepara ceaiul antidiareic (2 liguri de fructe la 250 ml apa ,se fierb 30 min. apoi se lasa inca 10 min. la infuzat) se pot adauga frunze de menta, coaja de stejar si fructe de afine in parti egale ; se beau de 3-4 ori pe zi ; infuzia de fructe de afin este eficienta in colibaciloze, infectii urinare ( prin efectul bacteriostatic), in gastrite hipoacide, in tratarea calculilor renali; se poate face un macerat la rece astfel: peste fructele uscate se poate pune apa fiarta si se lasa de seara pana dimineata, apoi se consuma.

Tinctura din fructe zdrobite
Se pun intr-un vas 30% fructe, restul alcool de 60 grade si se lasa la macerat 2-3 saptamani, apoi se strecoara si se consuma de 3 ori/zi cate 15-30 picaturi iar in situatii mai grave se administraza de 3 ori pe zi cate o lingura dizolvata intr-un pahar cu apa, avand efect in diabet, infectii urinare, coagulopatii, afectiuni oftalmologice, afectiuni dermatologice ( badijonari locale in ulceratii, eczema, dermatite, leucoplazie, etc).
Abatele Kneipp numea tinctura de afine “ cea dintai si cea mai indispensabila dintre toate tincturile farmaciei noastre”.

Vinul tonic din afine
se prepara la fel de simplu: la un litru de vin de struguri natural, de buna calitate se pun 300 gr. de fructe proaspete zdrobite, se lasa la macerat 8 zile, ferite de lumina si la temperatura camerei, se agita in fiecare zi, de mai multe ori, apoi se strecoara si se consuma cate 1-2 linguri inainte de mesele principale (este tonic general, stimuleaza apetitul).

In uz extern
in caz de arsuri, micoze, eczema, rani sangerande si diferite alte boli de piele se pot pune comprese cu frunze de afin sau terciul din fructe proaspete; prin actiunea astringenta, antiseptica, fructele proaspete pot fi utile in acnee, furunculoza, diverse infectii cutanate prin administrare de suc proaspat sub forma de comprese.

Utilizarea in cosmetica
mastile din pulpa si suc de afine au actiune astringenta ( provoaca strangerea tesuturilor ), modereaza secretiile, modifica pH-ul, facand imposibila inmultirea microbilor, fiind eficiente in special in tenurile sensibile ;se foloseste in tratamente cosmetice in cuperoza prin aplicarea de comprese cu ceai obtinut din 4 linguri frunze maruntite la 250ml apa clocotita apoi se aplica pe zonele afectate ulei de ricin cald si se repeta de 2 ori pe zi.

 

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email:
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION