Orez Brun

Orezul brun este un aliment nutritiv, bogat in vitamine, pe care nu trebuie sa-l excludem din alimentatie. El contine vitamina D, calciu, fibre, fier, tiamina si riboflavina. Fiind foarte bogat in fibre, orezul brun ofera rapid senzatia de satietate si ajuta la imbunatatirea digestiei. Orezul alb insa este mai putin sanatos. El nu contine vitamina B si din aceasta cauza presoanele care consuma foarte des acest sortiment sunt mai predispuse la afectiuni cardiace si diverse tulburari ale sistemului nervos. Totodata, orezul alb, fiind foarte rafinat, nu mai contine niciun fel de elemente nutritive, cu exceptia amidonului, de care oricum nu avem nevoie. Asadar, orezul alb trebuie exclus din alimentatie deoarece este o glucida rea, care contine o cantitate mare de glucoza.

Orezul brun previne cancerul
Orezul integral (brun) este considerat de specialisti un leac impotriva cencerului. Fiind bogat in fibre insolubile, orezul brun ofera protectie organismului impotriva aparitiei diferitelor tipuri de cancer. Cercetatorii au descoperit faptul ca fibrele insolubile sunt vitale in protectia organismului fata de celulele canceroase.

Impotriva diabetului
Studiile arata ca persoanele care mananca doua sau mai multe portii de orez brun pe saptamana reduc riscul de a se imbolnavi de diabet de tip 2, in timp ce persoanele care consuma regulat, de cateva ori pe saptamana, orez obisnuit (alb) sunt mai predispuse la aparitia diabetului. Orezul alb are un indice glicemic mai crescut decat orezul brun. Asadar, inlocuind orezul alb cu cel brun, se reduce cu 16% riscul de aparitie a diabetului de tip 2.

Previne bolile cardiovasculare
Orezul brun previne hipertensiunea, reducand astfel riscul aparitiei bolilor cardiace. Potrivit cercetatorilor, un ingredient din orezul brun actioneaza asupra unei proteine numite angiotensin, care contribuie la cresterea tensiunii arteriale si la blocarea arterelor. Mai mult, acest aliment este recomandat si persoanelor care sufera de hipercolesterolemie, deoarece contribuie la scaderea colesterolului. Orizanolul este substanta cu proprietati hipocolesterolemiante care se regaseste in orezul brun, aceasta substanta avand si capacitatea de a reduce sinteza si absorbtia grasimilor in organism. Orezul este si printre putinele alimente care nu contin sare in mod natural, fapt pentru care trebuie inclus in regimul alimentar al hipertensivilor.

Tonic cerebral
Fosforul continut de bobul de orez are un efect benefic asupra sistemului nervos central. Asadar, este recomandat sa consumam prima portie de orez brun la micul dejun, deoarece aceasta substanta stimuleaza activitatea creierului. Datorita glucidelor, vitaminelor din grupa B si magneziului, orezul brun este considerat un aliment care reduce stresul. Astfel, o portie de orez ne ajuta sa ne recapatam rapid fortele.

Bun in cura de slabire
Fiind un aliment bogat in proteine, minerale si vitamine, orezul brun este foarte bun pentru dieta, dar atentie, nu este indicat persoanelor care sufera de constipatie sau hemoroizi. Astfel, daca urmezi o cura de slabire, nu te vei mai simti flamanda pentru ca orezul creeaza senzatia de satietate. Orezul brun reprezinta si un remediu important pentru curatirea organismului, avand un puternic efect de detoxifiere.

Dieta cu orez brun
Zilele 1, 2 si 3
Micul dejun: un pahar cu apa minerala imediat dupa trezire, o cana de ceai, un mar sau o portocala si o portie de 50 de grame de orez brun cu suc de lamaie.
Pranz: o portie de orez brun cu legume, un bol de supa de legume, salata din legume proaspete.
Cina: o portie de orez brun cu morcovi, varza sau conopida inabusite, un bol cu supa de legume.

Zilele 4, 5 si 6
Micul dejun: o portie de orez brun, o lingurita de alune macinate.
Pranz: orez brun cu legume inabusite, stropit cu putin ulei de masline si un bol cu supa de legume.
Cina: o portie de orez brun, supa, o lingurita de alune macinate.

Ziua 7
Micul dejun: o portie de orez brun cu scortisoara si cateva picaturi de suc proaspat de lamaie, un mar sau o para, o lingura de miere
Dejun: orez brun cu rosii si fasole verde inabusita, supa, salata verde
Cina: o portie de orez brun cu dovlecei inabusiti sau supa de morcovi, sase masline.

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email: danyelle@danyelle.ro
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION