Orez Negru

Avand un gust placut si fiind plin de substante nutritive, in China antica orezul negru era consumat doar de catre nobili, care interziceau consumarea lui de catre oamenii simpli. I se spunea “orezul interzis”,“orezul longevitatii” sau “mancarea nemuritorilor”. Studii recente dovedesc faptul ca vechii chinezi nu erau prea departe de adevar, deoarece s-a descoperit ca orezul negru aduce beneficii multiple pentru sanatate, in prevenirea si tratarea unor afectiuni grave cum ar fi cele cardiace, cancerul, diabetul, hipertensiunea, astmul sau boala Alzheimer.

Ce substante nutritive contine orezul negru ?
Orezul negru este bogat in antioxidantii numiti antocianine, ce previn formarea radicalilor liberi, incetinesc imbatranirea si previn bolile. “O lingura cu varf de orez negru contine mai multi antioxidanti antocianina decat aceeasi cantitate de afine, dar mult mai putin zahar si mai multa vitamina E si fibre decat acestea.

Acest orez mai contine si alte minerale importante pentru sanatate, cum ar fi: fier, calciu, cupru, zinc, seleniu dar si vitamina B (B1 si B2 cu precadere). Orezul negru contine proteine si o cantitate importanta de aminoacizi esentiali.

Datorita proprietatilor sale, orezul negru este un antioxidant si antiinflamator natural, iar extractul din orez negru ajuta la prevenirea formarii placilor arterosclerotice din arterele inimii. Mai mult, consumat regulat, acesta previne atacul de cord, reduce nivelul de lipide si trigliceride din organism, acestea din urma fiind factori de risc pentru accidentul vascular cerebral si afectiunile cardiace.

De asemenea, extractul de orez negru ajuta si la reducerea colesterolului. Consumarea unei portii de orez negru in fiecare zi ar putea conduce la intarirea sistemului osos si a celui muscular, la energizarea organismului si la prelungirea tineretii organismului. Totodata, consumul de orez negru ajuta la imbunatatirea memoriei si la fluidizarea circulatiei sangvine. Se recomanda includerea orezului negru si in dieta celor care sufera de diabet.

Pentru ca nu contine gluten, orezul negru este foarte bine tolerat de bebelusi. Totusi, recomandarea noastra este sa va consultati cu medicul pediatru al bebelusului, inainte de a introduce orezul negru in alimentatia diversificata si sa respectati regula celor 4 zile.

Cum se prepara?
Orezul negru are culoarea neagra atunci cand este in stare naturala, dar capata insa o culoare purpurie atunci cand este gatit. Are un miros placut si poate fi fiert, preparat in terciuri, sau se poate folosi ca baza – in varianta faina– pentru deserturi.

Indicatii pentru fierbere: in urma hidratarii/inmuierii (de preferat 12 de ore) se fierbe (o parte orez la 3 parti apa) timp de 20 de minute, dar este bine sa verificati, pentru a nu-l prepara excesiv, deoarece riscati sa pierdeti nutrienti importanti.

Pentru deserturi, orezul este folosit in general in combinatie cu lapte de cocos, zahar (pentru copii mai mari) si apa pentru a forma o budinca dulce. Aceasta se poate consuma si la micul dejun. Daca il preparati impreuna cu alte alimente, tineti cont de faptul ca pigmentii puternici coloreaza celelalte ingrediente.

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email: danyelle@danyelle.ro
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION