Aliment esential in dieta naturista, mierea naturala de albine este un produs de origine animala si vegetala, usor de digerat si asimilat, cu o enorma valoare nutritiva, calitati pe care nu le pierde in timp. Este fabricata de albine din nectarul florilor care, printr-o prelucrare speciala in interiorul organismului albinelor, este imbogatita cu substante proprii si depozitata apoi in celulele fagurilor. Adevarat concentrat de lumina solara, despre mierea naturala se spune in mod semnificativ ca era folosita frecvent chiar si de zeii din Olimp.
Mierea contine o gama larga de zaharuri asimilabile aproape instantaneu de catre organismul uman (dextroza, levuloza, zaharoza, etc.), diverse enzime, aminoacizi, unii factori antibiotici (cum ar fi inhibina), minerale in forma naturala usor de asimilat (fier, cupru, mangan, siliciu, clor, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, etc.), precum si o varietate de vitamine (C, K, PP, H si unele vitamine din grupul B) pentru care mierea este (spre deosebire de vegetale) un excelent mediu de conservare. Cele mai importante calitati ii sunt conferite mierii de complexul biologic al oligoelementelor pe care le contine si care actioneaza in cele mai diferite parti ale organismului. Acestea, alaturi de continutul in vitamine, fac din miere un aliment indispensabil, un adevarat medicament, cu largi perspective de utilizare terapeutica.
Avantajele pe care le are mierea fata de alte zaharuri nu sunt nici acestea de neglijat. Mierea nu este absolut deloc iritanta pentru mucoasa aparatului digestiv, dimpotriva, este chiar eficienta in unele afectiuni ale tubului digestiv. Ea este pe primul loc din punctul de vedere al asimilarii aproape imediate si fara efort in organism, astfel incat poate fi folosita in toate cazurile in care organismul are nevoie de un aport energetic imediat. Dintre toate zaharurile, mierea este cel mai bine suportata de catre rinichi. Este un bun calmant, linistind in mod natural si fara efecte secundare negative organismul. Este un aliment prin excelenta igienic, relativ usor de procurat si chiar ieftin tinand cont de economiile pe care, prin intermediul ei, le facem nemaiavand nevoie de medicamente.
Dintre multiplele binefaceri ale mierii de albine mentionam: mierea hraneste inima asigurand constanta continutului de zaharuri din sange; este un aliment ideal pentru copii (e un bun indulcitor, le furnizeaza mineralele de care au nevoie pentru crestere, are o actiune usor laxativa si antiseptica, poate fi folosita ca inlocuitor al edulcorantilor in alaptarea artificiala a sugarilor, favorizeaza functionarea cailor digestive si eruptia dentara, este un remediu eficace contra enurezisului – adica urinarea involuntara in pat in timpul noptii, are o actiune calmanta binefacatoare si este spontan foarte placuta de copii); este un aliment cu efecte hotaratoare in timpul sarcinii; un bun tratament pentru combaterea carceilor - doua lingurite de miere la fiecare masa timp de o saptamana; poate fi folosita cu succes in vindecarea plagilor si arsurilor; este de un mare ajutor pentru convalescenti; are efecte de prelungire a vietii; are posibilitati de utilizare cosmetica; poate fi folosita aat in curele de ingrasare, cat si in cele de slabire; este o sursa de energie si recuperare a fortelor pentru sportivi.
Mierea poate fi consumata cel mai bine singura sau in combinatie cu alte alimente, cu conditia sa nu fie prea calde (peste 37ºC isi pierde calitatile). Mierea poliflora este indicata in consumul general, iar cea monoflora, in functie de provenienta ei, are calitati terapeutice diverse, “mostenind” proprietatile alimentare si curative ale plantelor din care este obtinuta.
Hidromelul. O bautura tonica si revigoranta se poate obtine amestecand un litru de apa cu 100g miere si lasand-o la fermentat 1-2 zile intr-un loc cald, pana capata un gust acrisor. Se consuma de preferinta la distanta in timp de mese, pentru a savura efectul reamprospatator.
- Alimente Benefice
- Accesări: 2641

