Acest gust ajuta la absorbtia elementelor nutritive, stimuleaza sistemul circulator (sangele), actionand ca agent sudorific, distruge parazitii din tractul digestiv superior si inferior si ajuta la trecerea materiilor fecale. Amplifica de asemenea metabolismul ajutand la pierderea in greutate.
Caracteristicile gustului iute/picant sunt:
fierbinte, usor si uscat.
Gustul iute/picant stimuleaza secretiile si enzimele digestive, mareste apetitul si metabolismul. Este un bun tratament pentru afectiuni de tip Kapha (limfa): obezitate, circulatie stagnanta, diabet, congestie respiratorie, etc. si ajuta la eliminarea reziduurilor prin piele (transpiratie).
- in exces, gustul iute/picant mareste sensibilitatea la durere, sete, arsita, duce la impotenta (neputinta) deoarece afecteaza lichidul seminal (sperma), slabiciune si debilitate. Determina tulburari mentale si de vedere, arsuri in gat, dureri in corp, slabire in exces, ulcer peptic, oboseala si stari de lesin. Favorizeaza aparitia bolilor specifice tipologiei Vata (aer).
- in plan emotional si mental creaza extroversiune, nevoia de stimulenti, mareste iritabilitatea si furia.
- in plan subtil gustul iute/picant duce catre exteriorizare, catre extrovertire, confera aspiratie, ardoare si curaj si ne conduce catre o inteligenta practica cu o mare putere de patrundere.
Atunci cand se acumuleaza in mod subtil in exces, energia gustului iute/picant duce rapid catre stari de suprastimulare si hiperexcitabilitate ce pot da nastere unor stari de iritabilitate, neliniste fara motiv, accese de manie si de furie fara motive intemeiate, vorbire impulsiva, sarcastica si intepatoare.
Exemple de alimente iuti/picante:
piper negru, boia de ardei, ghimbir, ceapa, chilli, asafoetida, usturoi, ridichi, mancare iute si condimentata.

