Gustul iute, picant

Gustul iute, picant

Gustul iute/picant este format din elementele foc si aer. Are o natura rajasic – tamasica, stimuland organeleGustul iute de simt. Acest gust il gasim in mirodenii (condimente) si in uleiurile esentiale concentrate. Gustul iute/picant mareste Pitta (bila) si Vata (aer) si micsoreza Kapha (limfa) (PV+K-).

Acest gust ajuta la absorbtia elementelor nutritive, stimuleaza sistemul circulator (sangele), actionand ca agent sudorific, distruge parazitii din tractul digestiv superior si inferior si ajuta la trecerea materiilor fecale. Amplifica de asemenea metabolismul ajutand la pierderea in greutate.

Caracteristicile gustului iute/picant sunt:
fierbinte, usor si uscat.
Gustul iute/picant stimuleaza secretiile si enzimele digestive, mareste apetitul si metabolismul. Este un bun tratament pentru afectiuni de tip Kapha (limfa): obezitate, circulatie stagnanta, diabet, congestie respiratorie, etc. si ajuta la eliminarea reziduurilor prin piele (transpiratie).
- in exces, gustul iute/picant mareste sensibilitatea la durere, sete, arsita, duce la impotenta (neputinta) deoarece afecteaza lichidul seminal (sperma), slabiciune si debilitate. Determina tulburari mentale si de vedere, arsuri in gat, dureri in corp, slabire in exces, ulcer peptic, oboseala si stari de lesin. Favorizeaza aparitia bolilor specifice tipologiei Vata (aer).
- in plan emotional si mental creaza extroversiune, nevoia de stimulenti, mareste iritabilitatea si furia.
- in plan subtil gustul iute/picant duce catre exteriorizare, catre extrovertire, confera aspiratie, ardoare si curaj si ne conduce catre o inteligenta practica cu o mare putere de patrundere.

Atunci cand se acumuleaza in mod subtil in exces, energia gustului iute/picant duce rapid catre stari de suprastimulare si hiperexcitabilitate ce pot da nastere unor stari de iritabilitate, neliniste fara motiv, accese de manie si de furie fara motive intemeiate, vorbire impulsiva, sarcastica si intepatoare.

Exemple de alimente iuti/picante:
piper negru, boia de ardei, ghimbir, ceapa, chilli, asafoetida, usturoi, ridichi, mancare iute si condimentata.

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email:
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION