Gustul dulce

Gustul dulce apare din combinarea elementelor pamant si apa. Prin natura lui, acest gust este de natura Gustul dulcesattvica. Deaceea mancarea dulce este hranitoare, aduce bunastare si multumire. Gustul dulce aduce organismului calorii, inlatura starea de nervozitate – ce apare pe fondul lipsei de glucoza, ajuta in caz de hiperaciditate, face ca pielea sa aiba o culoare sanatoasa si vindeca afectiuni specifice tipologiei Vata(aerul) si Pitta(bila).

Gustul dulce mareste umoarea Kapha (limfa) si micsoreaza Pitta(bila) si Vata(aerul)- (K+PV-). Acest gust are capacitatea de a crea si de a intari tesuturile si energia Ojas din fiinta. Mareste longevitatea, fiind capabil sa blocheze vasele de sange, iar natura lui rece domoleste digestia si armonizeaza mintea.
Alimentele dulci contribuie la formarea tesuturilor corpului (sangvin, gras, muscular si maduva), facandu-ne sa ne simtim multumiti si satisfacuti atat fizic cat si emotional.

Caracteristicile specifice gustului dulce sunt:
greu, rece si uleios.
- in exces, gustul dulce ne face sa ne simtim greoi si somnorosi, dezvolta limfa si produce boli specifice tip Kapha, cum ar fi: obezitate, diabet, pierderea apetitului, blocarea circulatiei, indigestie, edem, congestie respiratorie, somn excesiv, viermi intestinali, etc. in timp face sa se acumuleze toxine (Ama) in tesuturi, ducand in final sa apara tumori canceroase.
- in plan emotional dulcele provoaca satisfactie daca nu este consumat excesiv, caz in care duce la multumire, lene, hraneste lacomia si insatisfactia. Acest gust genereaza atasamentul fata de fiinte si lucruri, ceea ce va duce mai tarziu la neimpliniri si suferinte.
- in plan subtil, acumularea armonioasa in aura fiintei a gustului dulce aduce intotdeauna o stare placuta de multumire si satisfactie. Excesul de energie subtila corespunzatoare gustului dulce ne conduce catre stari de indestulare, confort, complacere, opacitate, lipsa de sensibilitate fata de celelalte fiinte, stari de zapaceala, de imprastiere.

Conform scrierilor maestrilor spirituali, fiintele umane care vor sa evolueze spiritual, trebuie sa se fereasca si sa sublimeze aceasta energie stagnanta a gustului dulce, pentru a nu fi inrobiti de stari de atasament fata de planul fizic, de placeri efemere sau de fiinte, lucruri care i-ar distrage de la evolutia lor spirituala.

O stare de detasare armonioasa ne ajuta sa ne bucuram de toate aceste lucruri si fiinte cu care venim in contact, fiind in acelasi timp, mai mereu, intr-o stare de prezenta, de AICI si ACUM, de adorare a tot ceea ce este armonios si Divin integrat.

Exemple de alimente dulci:
cereale (grau, orez, ovaz, faina de porumb si de secara). Aceste cereale trebuiesc sa fie gatite, cele procesate nefiind recomandate. Alimente ce contin carbohidrati, cum sunt mierea, siropul de artar, zaharul nerafinat; cartofi, morcovi, cartofi dulci, sfecla, produse lactate nefermentate, fructe proaspete dulci, fructe uscate, alune, nuci, etc.

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email: danyelle@danyelle.ro
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION