Gustul astringent este format din elementele pamant si aer. Acest gust are o natura rajasica, ajuta digestia si gustu astringentasimilarea grasimilor si a uleiurilor. Are o contributie importanta la absorbtia fluidelor din corp. in cantitati mici reduce secretiile, strange si purifica tesuturile.
Ca efecte, gustul astringent amplifica si intareste Vata (aerul) si micsoreaza si vindeca afectiuni datorate tipologiilor Pitta (bila) si Kapha (limfa) - (V+PK-), deoarece componenta “aer” anuleaza influienta elementului “pamant”.
Gustul astringent face sa-ti simti gura uscata si “incretita”. El face ca secretiile sa se reduca, acest lucru ducand la eliminarea transpiratiei. Purifica sangele, ajuta la digestie, elimina diareea si vindeca ulcerul. si reduce tesuturile corpului. Tonifica organismul prin eliminarea in exces a apei si reduce vascozitatea.
Caracteristicile gustului astringent sunt:
- uscat, rece si greu avand si proprietati de consolidare si constrictie.
- in exces, gustul astringent formeaza gaze intestinale, spasme ale inimii, usuca gura, buzele, secretiile si tesuturile cauzand constipatie, sete, fioruri si furnicaturi, modificarea culorii pielii, subtierea si epuizarea spermei. Datorita dereglarii elementului aer, duce la afectiuni specifice tipologiei Vata (aer).
- in plan emotional, in exces, gustul astringent cauzeaza introvertire, separatism, frica si anxietate, insecuritate fizica si emotionala.
- in plan subtil si in cantitate armonioasa, gustul astringent determina in fiinta o stare de interiorizare si de retragere a simturilor, favorizand stari profunde de introspectie si de meditatie.
In cazul amplificarii in exces in mod subtil a energiei gustului astringent, poate sa apara in fiinta o tendinta excesiva si anormala catre introverstire sau izolare, ce pot conduce usor catre stari de insecuritate sau de anxietate, manifestate ca teama neintrerupta sau frica coplesitoare.
Exemple de alimente astringente
Astringent gasim in scoartele de copac, rasini, ierburi vegetale, gust datorat taninului. De asemenea, acest gust il gasim in fructele necoapte (mere, banane), rodii, merisor, turmeric (sofran de India), coriandru, fasole uscata, linte, tofu, brocoli, varza, cartofi, conopida, germeni de lucerna (alfalfa), fasole mung, bame si coriandru verde.

