Sofranelul este compus din 78% acizi grasi polisaturati, 11% acizi grasi nesaturati si 9% acizi grasi saturati, fiind cel mai bogat in acizi linoleici, dintre uleiurile esentiale si vegetale. Acidul gras linoleic actioneaza la nivelul metabolismului si al grasimilor, intrucat favorizeaza o alimentatie sanatoasa, intarind apararea imunitara a organismului.
Numeroase studii au dovedit ca uleiul de cartamina distruge si elimina din organism celulele grase nocive. Datorita acestei importante proprietati, uleiul de cartamina are o contributie insemnata in cadrul oricarui program de slabire.
Din antichitate si pana la inceputul secolului al XVIII – lea, sofranelul a constituit o sursa importanta pentru obtinerea colorantilor, rol care s-a diminuat odata introducerea substantelor chimice.
Sofranelul face parte din categoria Plantelor oleaginoase (oleifere) care reprezinta speciile in semintele carora se gasesc cantitati mari de grasimi lichide, ce se extrag cu usurinta pe cale industriala.
Sofranelul este compus din 78% acizi grasi polisaturati, 11% acizi grasi nesaturati si 9% acizi grasi saturati,aceste date situandu-l pe primul loc in categoria uleiurilor esentiale si vegetale ca fiind cel mai bogat in acizi linoleici. Acidul gras linoleic actioneaza la nivelul metabolismului si al grasimilor, intrucat favorizeaza o alimentatie sanatoasa, intarind apararea imunitara a organismului.
Numeroase studii au dovedit ca uleiul de sofranel ajuta la arderea si eliminarea celulele grase si nocive din organism. Astfel uleiul de sofranel poate fi usor adaptat si integrat in oricare cura de slabire corporala.
Uleiul de sofranel este o sursa bogata de acid linoleic conjugat pentru reducerea si eliminarea grasimilor din organism.
Produs usor asimilabil, uleiul de sofranel este o sursa directa de acizi grasi nesaturati, in mod deosebit de acid linoleic conjugat, substante proteice, saruri minerale si are un continut ridicat de vitamina E, care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.
Datorita continutului bogat in substante bioactive, uleiul vegetal extras din semintele de sofranel prin presare la rece (nu se depasesc 400 °C) are actiune antiinflamatoare, anticolesterolemianta, antioxidanta, de stimulare a circulatiei sanguine, emenagoga, efect revigorant.
Prin aportul ridicat de acizi grasi nesaturati si in mod deosebit in acid linoleic (Omega-6) si acid oleic (Omega-9), uleiul de sofranel este benefic in dietele ce urmaresc reducerea valorilor colesterolului sanguin.
Uleiul de sofranel ajuta la:
- reducerea aparitiei tulburarilor cardiovasculare
- are efect cardioprotector, probabil datorita actiunii antioxidante si antiinflamatoare.
- cidul linoleic conjugat, benefic in suplimentarea dietei pentru reducerea grasimii abdominale, favorizeaza reducerea absorbtiei lipidelor, scade producerea de tesut adipos (a numarului de celule raspunzatoare de stocarea grasimii) accelereaza arderea grasimilor (chiar si pe durata somnului) si mareste eliminarea acestora din organism, reduce pofta de mâncare, este util in dietele ce urmaresc reducerea valorilor crescute ale colesterolului sanguin
- prin efectul sau antioxidant intervine favorabil la incetinirea procesului de imbatrânire a organismului;
- contribuie la detoxifierea ficatului si ameliorarea unor tulburari hepatice;
- poate sa tina sub control nivelul glucozei din sânge, prin participarea la scaderea nivelului de hemoglobina glicolizata (HbA1C – indicator ce masoara excesul de glucoza din sânge si reflecta un dezechilibru glicemic) si la imbunatatirea sensibilitatii la insu-lina in cazul persoanelor diabetice;
- mentine reducerea aparitiei proceselor inflamatorii in organism, deoarece scade nivelul proteinei C reactive (proteina plasma-tica sintetizata de ficat si adipocite, fiind numita un marker al infla-matiei);
- poate ajuta la reglarea fluxului menstrual.

