Suc de lamaie

Sucul de lamaie, sau "citronada" este folosit in cazurile de ulcer gastric, iar datorita proprietatilor depurative sanguine se recomanda consumul zilnic, sumplu sau amestecat cu alte sucuri.
Contine acid citric, acid malic, glucide, saruri minerale, oligoelemente, vitamine: B1, B2, B3, A, C, PP. Este racoritor, bactericid, tonic al sistemului nervos, tonic cardiac, diuretic, antireumatismal, antigutos, antiscorbutic, remineralizant si carminativ. Este indicat în infectii diverse, reumatism, guta, ulcere stomacale, obezitate, ateroscleroza, demineralizare, crestere la copii, diaree, dizenterie, paraziti intestinali. Se administreaza într-o jumatate de pahar de apa îndulcita, numarul de lamâi stoarse crescând progresiv pâna la 8-10 lamâi pe zi. Dupa o cura de o luna, numarul de lamâi stoarse începe sa descreasca. Combinatia de suc de lamâie, morcov, sfecla si castraveti ajuta la curatirea ficatului, a rinichilor si a vezicii biliare si în general a organismului de toxine. In perioada folosirii acestor sucuri este indicat sa se renunte la carne si la produsele care contin amidon si zaharuri.
Sucul de lamaie albeste dintii. Se pune un amestec in parti egale de suc de lamaie si apa cu care se clatesc dintii. Are efect purificator, dezinfectant, eficient mai ales in afte, gingivoragii, stomatite, paradontoze , miros neplacut ( halena fumatorului ); pentru unghii fragile se pot tine in suc de lamaie cateva minute pe zi.

In cosmetica
Se foloseste in diverse masti atat singura cat si in combinatie in diverse amestecuri (cu miere, suc de fructe, de legume, ou, plante, etc), avand efect dezinfectant, regenerant, contra ridurilor; in cazul tenurilor grase se aplica suc de lamaie de doua sau trei ori pe zi ,se lasa sa se usuce timp de 15-20 min. dupa care se curata cu apa calduta ; se regleaza secretia de sebum si vitaminizarea pielii, pentru indepartarea punctelor negre de pe fata se maseaza fata seara si nu se clateste pana dimineata, efectul este miraculous.
Sucul de lamaie are efect antioxidant si actiune impotriva radicalilor liberi, ajuta la dizolvarea calculoilor si in epurarea vezicii biliare, rinichilor, prostatei, efikcient in perioada de crestere si dezvoltare, convalescenta, afectiuni inflamatorii, ulcer gastric, afectiuni reumatismale.

Lamaiul este originar din India, iar in China este cultivat de peste 3000 de ani. In Europa a fost adus din Orientul Apropiat in timpul razboaielor sfinte purtate acolo de cruciati; cuvantul “lamai” deriva de la arabul” laimum” Romanii au inceput sa foloseasca lamaia incepand cu secolul IV, pentru a inobila gustul alimentelor, si in plus isi parfumau baile cu suc si coaja de lamaie; romanii cresteau lamai in sere. Grecii il foloseau ca mijloc de dezinfectare. Fructele de culoare galbena ( grepfruit, lamai ) contin pigmenti albi si galbeni care ajuta absorbtia vitaminei C, cresc sistemul imunitar,refac colagenul si mentin sanatatea pielii.

Substante continute
80% apa, 5,5% acizi organici, acid citric( care da gustul acru lamaii ), acid malic, 8,5% glucide, glucoza, fructoza, saruri si oligoelemente: calciu, fier, siliciu, fosfor, magneziu, cupru, vitamine C ( 50mg %), A, B1, B2, B9, PP, terpine, aldehide, fetoncide, uleiuri volatile.

Proprietatile sucului de lamaie
antiseptic, bactericid (meningococ, pneumococ, stafilococ, bacil Eberth, bacil Loefler), febrifug, vermifug (semintele), antiscorbutic,antianemic, antigutos, antireumatismal, remineralizant, hipotensiv, diuretic, depurativ,impiedica formarea depozitelor de urati (in guta), hemostatic, prin efectul antioxidant incetineste procesul de imbatranire, acidul citric stimuleaza functionarea ficatului, fluidifierea si drenarea vezicii biliare, datorita vitaminei E, P mareste elasticitatea vaselor de sange, regleaza tensiunea arteriala, impiedica formarea trombilor , fluidifica sangele, efect hipoglicemiant eficient in diabet ,stimuleaza apetitul, stimuleaza viteza de metabolizare a grasimilor contribuind la scaderea greutatii corporale in curele de slabire. Sucul unei lamai asigura jumatate din necesarul zilnic de vitamina C, contin flavonoide (esperdina, neoesperdina) care au efect antiinflamatorii si sporesc rezistenta vaselor de sange si totodata efect antioxidant.

Terapie si remedii
infectii , boli febrile, stari infectioase, dizenterie, parazitoze, scorbut, anemie, reumatisme, hipertensiune arteriala, fragilitate vasculara, ateroscleroza, hepatita, ascita, dischinezie biliara, astenie fizica la batrani, tulburari de crestere la copii, in curele de slabire,(contribuie la arderea grasimilor).

Cura cu suc de lamaie
Consta in consumul pulpei sau sucului de lamaie fie ca atare indulcit cu putina miere, fie ca adaos in salate, ciorbe, mancaruri ; apa de baut ar trebui consumata cu un adaos de cateva picaturi de suc de lamaie, avand efect dezinfectant si capata un gust mai bun. In lupta antistress ar trebui sa se consume zilnic pulpa cu zeama de la o lamaie. In lipsa de calciu este o metoda bine cunoscuta. Se pune coaja de la un ou, sau chiar un ou intreg, cu coaja cu tot si se lasa 24 ore, apoi zeama se amesteca cu o lingurita de miere si se bea, iar oul a carui coaja se inmoaie se foloseste la mancaruri.

Uleiul volatil de lamaie are efect tonic asupra circulatiei sangelui, decongestioneaza, detoxifica ficatul, are proprietati antiseptice in raceala poate fi folosit in inhalatii, ajuta la reducerea celulitei in masaj local, eficient in tratarea migrenelor folosit sub forma de inhalatii, candele, masaj ; utilizat in bai sau masaj poate reda o stare de prospetime, revigorare, relaxare la persoanele suprasolicitate, obosite, cu prea multe responsabilitati, reda curajul, increderea in fortele proprii.

In uz extern are actiune cicatrizanta, antipruriginoasa in furuncule, herpes, intepaturi de insecte. Se freaca locul cu o lamaie taiata sau se pune suc si se lasa sa se usuce, se fac gargarisme in faringite, afte, stomatite, glosite. Spalarea dintilor cu suc de lamaie amestecat cu apa duce la albirea acestora (procedura pe care ar trebui sa o practice mai ales fumatorii la care dintii s-au ingalbenit din cauza nicotinei).

Lamaia este un bun purificator atat intern cat si extern.
Pentru indepartarea pistruilor, negilor: se prepara o tinctura din lamaie taiata felii si alcool de 60 grade, se lasa la macerat 20 zile, si se fac badijonari; sau se dizolva sare in sucul de lamaie si se foloseste in acelasi scop.

Pentru o piele fina: si elastica se prepara cu suc de la o lamaie, 1/2 pahar de lapte, o lingura de glicerina se amesteca si se lasa ½ ora apoi se aplica pe fata, maini, labele picioarelor seara inainte de culcare. Pielea va devenii mai fina si catifelata, dispar cosurile.

Pentru ten gras: sucul de la o lamaie se amesteca cu un pahar de apa rece si se aplica pe fata.
Pentru ten uscat: sucul de la o lamaie, o lingura ulei de masline si un galbenus de ou, se amesteca, se aplica pe fata si se lasa pana se usuca, apoi se spala cu apa calduta.

Pentru ochi obositi: se pun comprese inmuiate in apa rece in care s-au pus cateva picaturi de suc de lamaie.
In Ayurveda, medicina traditionala a indienilor, sucul de lamaie, reprezinta un tonic al intregului organism, dar si un factor important pentru slabit. Se consuma cateva pahare de apa pe zi in care se pun 2 lingurite de suc proaspat de lamaie. Lamaia este un element bazic, ea nu produce aciditate.

Pentru indepartarea matretii: se maseaza parul cu suc de lamaie, se lasa de seara pana dimineata apoi se clateste, parul devine stralucitor si sanatos.

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email: danyelle@danyelle.ro
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION