Ingrediente:
o ceapa mica, taiata in jumatate, 4 cuisoare intregi, 600ml lapte nedegresat, o foaie de dafin, 45g unt nesarat, 45g faina, nucsoara macinata, piper alb macinat, sare, 100ml smantana.
Mod de preparare:
Se impaneaza jumatatile de ceapa cu cuisoare. Se pun apoi intr-o cratita sau tigaie mare, impreuna cu laptele si foaia de dafin. Se incinge, aproape sa dea in clocot, si se fierbe incet, la foc mic, timp de 4-5 minute. Se lasa apoi sa se raceasca si sa infuzeze gustul de dafin, ceapa si cuisoare. In alta cratita, se topeste untul pe foc mic. Se adauga faina si se gateste incet 30-40 de secunde, amestecand frecvent cu o lingura de lemn, pana ce se obtine un rantas de culoare galbena. Se ia cratita de pe foc. Se strecoara laptele peste rantas si se amesteca viguros, ca sa se omogenizeze cat mai bine. Se repune cratita pe flacara medie si se continua amestecarea inca 4-5 minute, pana ce sosul se ingroasa si e gata sa dea in clocot. Se micsoreaza flacara si se fierbe incet 20-25 de minute. Cand sosul este omogen si lucios, se condimenteaza cu sare, piper alb si nucsoara. Acest sos a fost inventat de Louise de Bechamel.

