Soia este considerata una din cele mai vechi plante de cultura si printe cele mai hranitoare si miraculoase. Originara din China, era cunoscuta inca de acum 3000 de ani. In Europa a fost aclimatizata abia in secolul 18 si anume in Franta.
Planta erbacee, are un sistem radicular, cu un ax principal ce poate patrunde in solurile penetrabile pana la 2 m adancime. Tulpina inalta de 50-100 cm se sustine singura, are multe ramificatii pe care se gasesc frunze de trei tipuri: cotiledonate, unifoliate si trifoliate. Florile sunt grupate in raceme, dispuse axial sau terminal, cu un colorit alb-violaceu. Fructul are forma de pastaie, usor curbata, uneori dreapta cu 1-5 seminte si este acoperit cu peri aspri.
Principalii constituenti:
- protide 40% (fata de 15-20% in carne);
- lipide 12-25% (fata de 1-4 % in carne);
- glucide 10-15 %;
- saruri minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodium, sulf, etc;
- vitamine: A, B1, B2, D, E, F, etc;
- lecitina (inrudita cu cea a galbenusului de ou);
- diastaze, celuloza, cazeina etc;
Proprietati:
- aliment complet si foarte digerabil;
- constructor de primul ordin-muschi, oase, nervi;
- energetic valoros;
- remineralizant;
- echilibrant celular;
Se mai numeste si planta-minune sau biftec vegetal. Datorita valorii sale nutritive foarte apropiata de cea a produselor de origine animala, este considerat unul din cele mai importante alimente.
Beneficiile asupra sanatatii organismului:
- efect de stabilizare a insulinei;
- rol in reglarea functiilor intestinale;
- reduce nivelul colesterolului din sange;
- protejeaza organismul impotriva bolilor canceroase;
- ajuta la fixarea calciului in oase, prevenind aparitia osteoporozei -;
- previne aparitia cancerul de prostata, colon si san;
- reduce riscul atacurilor coronariene;
- este recomandat ca aliment in regimul alimentar, ca ajutor in tratarea unor boli cronice legate de sistemul circulator, hipertensiv, hipercolesteronemie, cardiopatie ischemica sau cele legate de nutritie, cum ar fi obezitatea sau constipatia cronica;
- impiedica procesul de imbatranire.
Din prelucrarea boabelor de soia rezulta o serie de produse utilizate in industria alimentara, a medicamentelor si cea chimica. Cele mai cunoscute produse din soia comercializate in magazine sunt:
Boabe de soia
Ele se pot pregati la fel ca si mazarea si fasolea boabe.
Carne de soia
Nu contine colesterol, adrenalina si hormoni, spre deosebire de carnea animala.
Lapte de soia
Contine proteine, vitamine din grupa B si substante minerale. Se foloseste la obtinerea smantanii sau a branzei dulci. Principalul avantaj consta in absenta din compozitia lui a lactozei, care poate cauza alergii la unele personae.
Se pun 500 g de soia intr-un vas si se adauga apa cat sa o acopere. Se lasa la inmuiat 12 ore. Apoi se spala bine, se adauga apa proaspata si se pune la fiert, dar nu in vase de aluminiu. in timpul fierberii se schimba apa de doua ori. Dupa ce a fiert cel putin 2 ore la foc mic, se strecoara si se da prin masina de tocat. Se pune intr-un sac de tifon, iar sacul se pune intr-un vas mare in care se adauga 2 l de apa calduta. Se framanta bine sacul cu soia de mai multe ori. Lichidul obtinut se pune intr-un altImage vas. Se mai adauga 2 l de apa calduta si se repeta procedeul. Apoi se amesteca lichidul rezultat cu cel obtinut prima data. Se fierbe 20 de minute amestecand continuu cu o lingura de lemn. Se ia de pe foc si se indulceste cu miere dupa gust. Se serveste la fel ca laptele obisnuit.
Branza de soia
Este cunoscuta sub denumirea de “tofu” si se prepara din boabe de soia integrale, de aceea are un continut bogat in proteine si celuloza. Condimentata are un gust similar branzei folosindu-se la prepararea sandvisurilor, supelor, salatelor si a altor feluri de mancare. Este un adevarat ”cameleon culinar” obtinut din laptele de soia inchegat. Poate fi pragatit la abur, fripta la gratar sau prajita, ca snitel, burger sau chiar ca topping pentru desert.
Ulei de soia
Contine elemente similare cu cele din untura de peste: lecitina, vitamine din grupa B si E, macro- si microelemente. Consumul constant de ulei reduce acumularea grasimilor in ficat, facilitand arderea lor.
Unt de soia
Se amesteca 250 ml de apa cu 2 linguri faina de soia intr-un vas si se fierbe pana se obtine o pasta. Se ia de pe foc si se pune la racit, apoi se adauga ulei foarte incet, amestecand continuu, ca pentru pregatirea unei maioneze.
Sos de soia
Sosul condimentat de soia se obtine din boabe de soia, apa, cereale si sare si este un excelent adaos pentru gustul final al unor mancaruri.
Faina de soia
Se obtine prin macinarea boabelor (semintelor) de soia uscate, iar prin adaugarea la faina de grau, in diferite proportii, se foloseste la prepararea painii si a multor feluri de prajituri. De mentionat este faptul ca faina de soia nu contine gluten, fiind recomandata persoanelor alergice. Ea este bogata in proteine si saraca in amidon.
Germeni de soia
Se obtin din boabele (semintele) de soia prin simpla macerare in apa, lasate peste noapte. Ei contin proteine, lipide, fibre alimentare, calciu, sodiu, potasiu, fosfor, vitamina C si doar 49 calorii/100 g. Spre deosebire de germenii de grau, cei de soia trebuie consumati cand au doua frunzulite. Contin izoflavon si hormoni vegetali care previn osteoporoza femeilor la menopauza.
Neajunsuri
Produsele din soia nu sunt recomandate femeilor insarcinate, deoarece izoflavonele, care in conditii normale au un efect pozitiv, pot avea influente negative asupra creierului embrionului. De asemenea, pot inhiba dezvoltarea sistemului endocrin, de aceea este interzis consumul de soia in cazul copiilor sub trei ani.

