Ceapa pare a-si avea originea in Asia Centrala sau de vest. In Europa este cunoscuta inca din Epoca de Bronz; impreuna cu usturoiul, ceapa este mentionata in cea mai veche parte a Bibliei, in Pentateuch. In stare proaspata, ceapa este picanta, iute si lacrimogena. Prin fierbere, gustul se maturizeaza si poate deveni chiar dulce, in functie de procedeul de gatire. Ceapa uscata are un miros picant si aromatic, si un gust moderat de iute. Ceapa este o leguma obisnuita, si se poate consuma cruda sau gatita. Este foarte des folosita in salate, tocane, supe sau ciorbe, sosuri, la fezandarea carnii de vanat, la marinarea carnii de peste. Cand bulbul de ceapa este foarte tanar - arpagicul - daca este murat, folosit in bucatariile mediteraneene ca delicatesa pentru salate si sosuri.
Ceapa contine urmatoarele substante:
protide, hidrati de carbon, lipide, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, iod, siliciu, sulf, zinc, aluminiu, nichel, cobalt, crom, cupru, mangan, vitamine ca: B1, B2, C, E, PP, acid nicotinic, acid, fosforic, acid acetic, ulei volatil, enzime, glucochimina.
Are puternice proprietati bioterapeutice si este folosita in medicina naturista ca: stimulent al sistemului nervos, stimulent hepatic, diuretic puternic, dizolvant si eliminator al ureei, antireumatismal, antiscorbutic, antiseptic, antiinfectios, secretor, expectorant, digestiv, echilibrant grandular, afrosidiac, hepagliceminant, vermifug, hipnotic, usor curativ al pielii.
Cu aceste puternice proprietati ale cepei poate trata si vindeca atat boli cu caracter intern cat si extern cum ar fi :
- intern se recomanda in : astenii, surmenaj, reumatism, artritism, litiaza biliara, fermentatii intestinale, afectiuni respiratorii, gripa, obezitate, ateroscreloza, impotenta, diabet, paraziti intestinali, etc.
- extern se recomanda in : abcese, furuncul, intepaturi de viespe, degeraturi, crapaturi ale pielii, migrene, congestie cerebrala, surditate, tiuituri ale urechii, nevralgii dentare, negi, plagi - arsuri.
Alte denumiri ale cepei:
arbagic, caba, cebula, ceapa bulgareasca, ceapa de apa, ceapa hasma, ceapa lunguiuse, cepoi, parpangica.

