Bucataria moleculara

Practic, prin procedee chimice, mancarurilor li se schimba textura. Cartofii ii puteti manca spuma, carnea poate fi jeleu, iar dulciurile pot fi efervescente.

Pentru a prepara un cocktail, trebuie sa te inarmezi cu ochelari de protectie si manusi, iar asta pentru ca lucrezi cu azot lichid la minus 192 de grade Celsius. Nu incercati acasa!

Bucataria moleculara este bazata pe prezentari spectaculoase, obtinute cu ajutorul unei baterii de procedee si produse chimice.Este vorba despre ingrediente si aditive comercializate sub numele de "Texturas" in intreaga Europa si care, se presupune, vor da "o nuanta de magie bucatariei Dvs."

Aceste produse, cunoscute sub numele barbar de "alginate, gluconate de calciu, carraghenate, metilceluloze" au fost numite pudic si publicitar: Algin, Gluco, Kappa, Metil, Lecite, Xantana etc. Vandute in ambalaje sofisticate la preturi intre 100 si 200 Euro, insa compuse din produse chimice cu o valoare aproape nula, aceste aditive permit realizarea unor tururi de forta culinare, cum ar fi "o spirala de untdelemn de masline", o "inghetata fierbinte" sau "o crocheta sferica inversa de sunca"!

Fizicianul maghiar Nicholas Kurti poate fi considerat initiatorul noii mode in gatitul "de precizie". Pasionat de arta culinara, profesorul de la Oxford a fost omul care a gatit prima oara merengue in vid, a injectat cognac in placinta cu carne, fara sa strice crusta, a utilizat microundele pentru a gati mancaruri fierbinti in interior si reci la exterior, a demonstrat cum se descompun proteinele dintr-o friptura in suc de ananas si a explicat de ce difera atat de mult gustul unei fripturi de miel facute la foc iute fata de una tinuta opt ore si jumatate la 80 de grade Celsius.

O specialitate lansata de el este utilizarea azotului lichid pentru fabricarea rapida a inghetatei. Rezultatul studiilor sale a fost incoronat de nenumarate premii, diplome si distinctii, aproape exclusiv in Franta. "Cred ca se reflecta negativ asupra civilizatiei noastre faptul ca desi putem si chiar masuram temperatura atmosferei de pe Venus, nu stim ce se intampla intr-un sufleu." a spus Kurti in 1969.

Ferran Adria si al sau El Bulli - restaurantul spaniol care se afla, de ani de zile, in topul celor mai bune restaurante din lume, au devenit substanta unei adevarate legende gastronomice. Rezervarile pentru o masa la El Bulli, sunt inchise pentru cel putin un an si numeroase forumuri pe net au fost create special pentru ca putinii fericiti care au mancat acolo sa isi impartaseasca experienta si celor mai putin norocosi decit ei.

Ferran Adria, unul dintre "intemeietorii" bucatariei moleculare, a adus experimentul de chimie si fizica in bucatarie si a construit incredibile poezii comestibile. De curand, moda a patruns si in Romania, existand deja cursuri, concursuri si demonstratii de profil, dar putine restaurante cu bucatarie moleculara. Avalon se afla in Howard Johnson Grand Plaza.

Henrik Sebok, Executive Chef, este de parere ca bucataria moleculara este o intoarcere la radacinile gatitului. In cadrul unui interviu acordat Time Out, Sebok afirma ca "Felul in care sunt compuse/descompuse/recompuse structurile, mirosurile, culorile, toate astea nu pot fi decat provocatoare si au transformat arta gatitului ultimilor ani". Un alt resutaurant cu bucatarie moleculara este cel din Radisson SAS Bucuresti, al carui Chef este Bernd Kirsch.

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email:
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION