Vitamina PP

Vitamina PP

Vitamina hidrosolubila implicata in reactiile de oxidoreducere ale celulei. Vitamina PP, denumita in Franta si vitamina B3, corespunde la doi compusi: acidul nicotinic si nicotinamida.
Aporturile nutritionale recomandate de vitamina PP sunt 6 pana la 14 miligrame pe zi pentru copil, de 15 pana la 18 miligrame in cursul sarcinii sau alaptarii. Principalele surse alimentare sunt: carnea (ficatul si rinichii), pestele, ouale, drojdia de bere, cerealele si ciupercile. Organismul poate sa o si fabrice pornind de la un acid, triptofanul. Vitamina PP este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare.

Carenta in vitamina PP
Descrisa sub termenul de pelagra, este rara si rezulta fie prin aporturi alimentare insuficiente, fie din interactiuni medicamentoase (unele antituberculoase si antiparkinsoniene). In tarile industrializate, ea afecteaza indeosebi subiectii varstnici, alcoolici sau supusi unei hraniri parenterale (prin perfuzii), nesuplimentate cu vitamina PP. Ea se traduce printr-o oboseala, pierdere a apetitului, apoi prin tulburari cutanate, digestive, psihice si hematologice si se trateaza prin administrare medicamentoasa de vitamina PP.

Administrarea
Luarea de doze mari de acid nicotinic permite reducerea eficace a nivelului sangvin de colesterol; totusi, ea este in general prost suportata. Trebuie, deci, luate precautii, mai ales in caz de insuficienta renala. Luarea de doze mari de acid nicotinic este categoric contraindicata in caz de ulcer gastroduodenal sau de diabet.

Functiile NIACINEI in corp
Vitamina PP sau niacina participa la metabolismul glucidic, la respiratia celulara, contribuie la normalizarea functiei sistemului nervos, a unor glande cu secretie interna, micsoreaza nivelul glucozei in sange, participa la normalizarea colesterolului, favorizeaza furnizarea fierului prin stimularea formarii globulelor rosii. Astfel, aceasta vitamina atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange. Unii cercetatori afirma ca niacina poate scadea potentialul ficatului de a produce colesterol, dar ipoteza este inca neverificata. Tot niacina modereaza tensiunea arteriala si amelioreaza circulatia sangelui. Ea participa, alaturi de celelalte vitamine din grupa B, la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor. Protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor si previne aparitia diareei.
Produsele de panificatie, fie ca sunt obtinute din faina alba sau integrala, sunt foarte bogate in vitamina PP.

De unde se poate lua
Dozele zilnice recomandate sunt: 12 miligrame la copii, 19 miligrame la adolescenti, 25 de miligrame in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza si 18 miligrame pentru adulti, in general. Sursele naturale ale acestei vitamine sunt: pestele, carnea alba, ficatul, carnea de vitel, dar si branza din lapte prins, laptele de oaie si de capra, in mod special. Dintre oua, cele de rata sunt cele mai bogate. Painea de secara si painea alba de grau contin mari cantitati de vitamina B3. Dintre legume, alege pastarnacul, telina, gulia, napul, cartoful, hreanul si ridichile.
Mazarea, lintea, fasolea aurie si varza de Bruxelles, spanacul, conopida, usturoiul, vinetele, fasolea verde pastai si rosiile sunt mari furnizoare de niacina. Dintre fructe, cele mai bogate sunt merele uscate, piersicile, caisele, corcodusele si capsunile.

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email:
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION