Terapie cu mamaliga

Terapie cu mamaliga

Sanatate la ceaun
Banala mamaliguta poate deveni un medicament folositor in tratarea racelilor si a pietrelor la fiere.
Malaiul este un anlocuitor de nadejde al produselor de panificatie, numit de specialisti „prietenul intestinului subtire“. Dispretuit pe nedrept, acest medicament traditional aduce numai beneficii atat omului sanatos, cat si celui care sufera de boli grave. Cura cu mamaliga este foarte sanatoasa, o putem ancerca in Postul Pastelui, pentru hranirea organismului si curatirea intestinelor.

De ajutor ficatului si intestinelor
Un aliment traditional cum e mamaliga a fost de multe ori subiect de cercetare al specialistilor, fara a i se putea gasi o contraindicatie. Fierturile de porumb au fost apreciate inca din vremea lui Columb, dar, ulterior, au ajuns sa fie considerate hrana saracilor. Studiile recente au scos in evidenta faptul ca media de viata a triburilor amerindiene care se hraneau cu porumb crud sau fiert era mult mai mare decat a altor comunitati anvecinate, carora le lipsea din dieta acest aliment. Recent, s-a descoperit prezenta in boabele de porumb a unor substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, extrem de importante pentru sanatatea organismului. Acesti acizi se absorb in intestin cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice decat in proportie de 22-28%. Ajunsi in sange, se transforma in hidroxiacizi care vor purifica sangele de unele substante toxice. Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducand considerabil riscul la insuficiente si ciroze hepatice. La populatiile unde se consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de 10 ori mai mica, iar copiii au o dezvoltare mai buna.

Ne ajuta sa traim mai mult
Cercetatorii edocrinologi considera ca un consum zilnic de mamaliga scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene. De asemenea, consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza in sange, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sange, scazand astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct. Mai mult, banala mamaliga revitalizeaza functiile sexuale, in special feminine. Rezultatele cercetarilor românesti efectuate de antropologi an regiunea Bran-Rucar (unde mamaliga e mai des pe masa românilor), arata ca 9% din femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariana foarte intensa, manifestata si prin prelungirea vietii sexuale chiar si dupa varsta de 72 de ani. De asemenea, consumul de mamaliga este raspunzator si de longevitate. Multa lume crede ca mamaliga ingrasa. Ei bine, mamaliga moale are de patru ori mai putine calorii fata de paine. Iar mamaliga vartoasa are jumatate din caloriile painii. Inca din cele mai vechi timpuri, românii au folosit mamaliga ca leac. De exemplu, doar pentru a evita pelagra, este suficient consumul zilnic de mamaliga cu o jumatate de litru de lapte si un ou. Terapia a dat rezultate sute de ani.

Cataplasme aplicate pe piept
Tratamentele pe care ni le faceau bunicile noastre in copilarie ne vindecau si ne fereau de utilizarea abuziva a antibioticelor. Mamaliga era la loc de cinste printre leacurile vechi. Pentru durere in gat si raceala, se pun pe o tabla incinsa doua linguri de malai si se sta cu nasul deasupra fumului produs, amestecand continuu. in plus, se bea seara anainte de culcare un terci, ca o mamaliga subtire, in care se pune o bucatica de unt. A doua zi, va veti simti infinit mai bine. In popor, unul din adjuvantele cu o eficienta incredibila in pneumonie este tot faimoasa mamaliga româneasca. Se lasa sa se raceasca, cat poate suporta pielea, dupa care se antinde pe zona pieptului intr-un strat de doua degete pe torace si se tine 15 minute, dupa care se inlatura, iar pielea se sterge cu un tampon anmuiat in spirt camforat. Cataplasma cu mamaliga calda e buna si in bronsite, gripa, tuse cronicizata. Aceeasi aplicatie se face in zona rinichilor pentru tratarea colicilor renale si a nefritelor, pe zona inferioara a abdomenului, ca remediu rapid pentru anexite si cistite.

De folos si in obezitate
Pentru urcior: se pune mamaliga calda pe pleoape, schimband-o cat se poate de des. In caz de lipom, se poate face un tratament cu cataplasme cu mamaliga tare. Se pune in strat de 3-4 cm pe locul lipomului, avand grija ca partea care vine in contact cu pielea sa fie presarata cu tamaie fin pisata, asa cum se pune sare pe o felie de paine cu unt. Se aplica fierbinte, cat suporta pielea, si se acopera cu un obiect de lana, pentru a mentine temperatura locala ridicata. Tratamentul se face an fiecare seara si se tine pana se raceste mamaliga. Mamaliguta e utila si celor care sufera de obezitate, deoarece acest aliment confera o senzatie de satietate extrem de rapida, datorita fibrelor alimentare din compozitia sa. Studiile de specialitate au aratat ca la persoanele care consuma regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi angrasarea, somnolenta, lipsa de tonus fizic si mental, sunt reduse considerabil. Gastrita hiperacida si ulcerul sunt ameliorate de consumul de mamaliga calda in loc de paine, malaiul avand, pe langa efectul de reducere a aciditatii, si o actiune usor calmanta, sedativa. Studiile de nutritie si biochimie alimentara au aratat ca mamaliga consumata frecvent amelioreaza si afectiuni cum ar fi reumatismul, diabetul, menstruatiile dificile cu sangerari abundente, anexita si metroanexita, litiaza renala, hepatita.

De la mamaliga la terci si bulz
in mod traditional, malaiul se poate prepara an multe feluri: turta in spuza, malai in test (malaias), malai in tava, terci, pasat, bulz, chitac, cocartau. Porumbul ca atare se mai mananca si fiert (in oala), fript (la spuza) sau facut floricele (la tigaie). Mamaliga e si ea de doua feluri: pripita si fiarta. Pe cea pripita o mananca mai mult orasenii si se prepara punand malai putin cae putin in apa sarata fierbinte, asa ancat mamaliga sa fiarba in mod egal toata. Fierberea dureaza mai putin decat la mamaliga vartoasa, preferata mai mult la tara. In acest caz, malaiul se pune tot dintr-odata in apa sarata, se lasaa sa fiarba pana incearca de mai multe ori sa dea an foc, ca laptele. Atunci, se sparge cu facaletul. La sate, mamaliga vartoasa nu se taie cu cutitul, ci cu sfoara. Terciul de malai nu e altceva decat mamaliga pe jumatate lichida, pe care o mancau copiii cu placere cu felii de branza sau zeama de prune. Pasatul este tot un fel de terci, ansa malaiul din care e facut e mai grunjos, mai mare si mai tare la fir. Cocolosul sau bulzul se face din branza anvelita in mamaliga si coapta apoi pe carbuni. In unele locuri, malaiul se amesteca cu dovleac fiert.

Poate nu stiati
- 100g faina de porumb are 351 calorii, 100 grame de pufuleti iu 520 calorii.
- mamaliga se taie perfect daca lama cutitului se umezeste cu apa.
- mamaliga nu mai face cocoloase daca anainte de a pune malaiul la fiert al stropiti cu apa rece.
- zaharul vanilat poate fi secretul mamaligii perfecte.
- mamaliga nu angrasa, dar combinata cu smantana si branza grasa, efectul va fi acelasi ca in cazul unei cine copioase. In curele de slabire, se recomanda iaurtul si branza de vaci.

Dieta cu mamaliga
Micul dejun: mamaliga fierbinte, cat mai cruda, amestecata an mod traditional cu un ou moale si lactate.
Pranz: alimente obisnuite, dar anlocuiti painea cu mamaliga
Cina: lapte batut sau iaurt cu mamaliga.

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email:
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION