Dintre alimentele care genereaza aciditate, grupa cerealelor si a leguminoaselor constuie o parte importanta din piramida alimentatiei. Ele se recomanda a fi consumate impreuna cu alimente alcaline pentru a realiza un echilibru in organism.
O alimentatie saraca in saruri induce deficiente in structurile tesuturilor, in functionarea corecta a proceselor metabolice, dar si o mineralizare insuficienta, care determina aparitia starilor de oboseala, tremurul pleoapelor, putere de concentrare scazuta, iar in cazul celor mici, dezvoltarea insuficienta a oaselor si a vederii. Acidul si nivelul alcalin sunt masurate pe o scala a pH-ului, astfel ca o crestere a aciditatii determina scaderea pH-ului si instalarea acidozei, in timp ce o crestere a alcalinitatii face ca nivelul pH-ului sa creasca si deci, sa apara alcaloza. in general, nivelul pH-ului sanguin trebuie sa aiba valori intre 7,35-7,45 – usor alcalin.
Cel mai la indemana mod de a mentine acest nivel constant este printr-o alimentatie alcalina. Aceasta ajuta pH-ul sangelui sa se mentina in limitele normale fara prea mult efort si in acest sens, doctorul imunolog Tania Bejan sfatuieste ca 60-80% din dieta sa fie constituita din alimente ce contin elemente alcaline si 20-40% din alimente ce contin elemente acide. Aciditatea excesiva duce la imbolnavirea organelor prin care se excreta acizii: rinichii, plamanii, pielea, ficatul si intestinele.
Ce alimente alcaline si acide trebuie incluse in dieta alcalina? Sa le luam pe rand: legume (ridichi, dovleac, cartofi noi, salata verde, patrunjel, usturoi, vinete, conopida, busuioc, coriandru, andive, varza, mazare, chilli, asparagus etc.); fructe (avocado, lamaie, nuca de cocos proaspata, grepfrut etc.); cereale si leguminoase (stir, mei, linte, soia, Kamut, orez brun, fasole etc.); seminte (migdale, seminte de in, de susan, de floarea-soarelui, cocos etc.); ulei (de in, de avocado, de cocos etc.); germeni (de soia, de ridiche, de broccoli, de Quinoa etc.); verdeata (mladite de grau, de orz, ovaz, coada calului etc.); paine (paine cu germeni, lipie cu drojdie etc.); ceaiuri (negru, alb, verde).
In dieta acida: carne (vitel, porc, peste, vanat, midii, carnati, slanina etc.); lactate (unt, branza, lapte, zer, frisca, branza de soia); oua; indulcitori (zaharina, zaharoza, sucraloza, miere, sirop de artar, roscove, sirop de fructoza); bauturi (energizante, cafea, ceai negru, pasteurizate, cacao etc.); sosuri (maioneza, wassabi, mustar, ketchup).
In ceea ce priveste alimentatia zilnica si alcalinitatea acesteia in anumite situatii accentul trebuie pus pe un anumit tip de produse. De exemplu, “Daca doresti sa ramai curand insarcinata, orienteaza-ti alimentatia spre una de tip alcalin, bogata in alimente proaspete si sanatoase, in proportie de 80%, deoarece o astfel de dieta poate determina adesea scaderea nivelului de infertilitate.
Marul, portocala, banana – consumate dimineata pe stomacul gol – au efect alcalin, insa consumate seara vor produce senzatia de arsura la stomac. Mai mult decat atat, mancate corect, aceste fructe aduc beneficii unice sistemului imunitar, cresc productia de imunoglobuline care protejeaza impotriva virusurilor”, sustine dr. Tania Bejan.
Evitarea alimentelor procesate precum: paine, paste, cereale, cafea, zahar, produsele in conserva, deoarece contribuie la inducerea starii de hiperaciditate. Astfel, alimentele integrale si neprocesate aduc cele mai multe beneficii pentru mentinerea unui pH echilibrat al sangelui. Daca sunteti adeptii unei diete raw, desi nu sunt multe alimente acide incluse in aceasta dieta, te poti baza pe banane, coacaze, mure, prune, orez brun, dovleac, cacao sau fistic”, recomanda dr. Tania Bejan.
FRUCTE ALCALINE | FRUCTE ACIDE |
stafide, curmale, smochine, ananas, mere, caise, piersici, cireşe, avocado, struguri, banane coapte, capsuni, grapefruit, mango, pepene galben/rosu, nectarine, măsline, papaya, pere, rodia, moşmoane, gutuie, kiwi, portocale, mandarine |
gemuri, dulceţuri, compoturi, fructe zaharisite, glazurate, fructe uscate conservate cu sulfură sau zahar, banane verzi, prune, afine |
LEGUME ŞI LEGUMINOASE ALCALINE | LEGUME ŞI LEGUMINOASE ACIDE |
ciuperci, broccoli, conopidă, roşii, varză roşie şi albă, ceapa, usturoi, praz, salată verde, sfeclă, morcovi, cartofi, spanac, anghinare, castraveţi, andive, pătrunjel, păstârnac, ardei, dovleac, ridichii, bostan, nap, vinete, năut, fasole, leguminoase încoltiţe | ardei iute, asparagus, rubarbă, soia, mazăre, linte (cu excepţia celor germinate) * |
CEREALE ALCALINE | CEREALE ACIDE |
cereale proaspete, orz verde | produse de patiserie, pâine albă, pâine integrală sau graham, amidon, aluaturi, popcorn, mălai, paste făinoase, griş, orez (alb, brun, basmati), făină sau fulgi de ovăz, orez, orz, secară, grâu * |
LACTATE ALCALINE | LACTATE ACIDE |
kefir, zer, lapte proaspăt (vacă, capră), iaurt simplu nepasteurizat sau lapte prins | Parmezan, brânzeturi fermentate, caşcaval, telemea, îngheţată, iaurt îndulcit sau iaurt cu fructe lapte fiert, lapte praf, smântâna fermentată |
ALIMENTE GĂTITE ALCALINE | ALIMENTE GĂTITE ACIDE |
legume fierte, coapte, mâncăruri sau ghiveci de legume, dar fără roşii sau bulion, supe de zarzavat şi de rădăcinoase fără carne | Alimente foarte acide: mâncăruri ce conţin roşii fierte, bulion sau pastă de roşii, supele în care a fiert carnea, supele cu adaos de vegeta, spanac gătit, conserve |
DULCIURI ALCALINE | DULCIURI ACIDE |
suc de trestie de zahăr, extract de ştevie, sirop de orez brun (mierea în cantitati mari poate forma şi acizi) | dulciuri, prăjituri, biscuiţi, napolitane, ciocolată, îndulcitori sintetici (zaharină, aspartam, sorbitol), miere artificială sau prelucrată cu zahăr, fructoza, lactoza |
PRODUSE ANIMALE ALCALINE | PRODUSE ANIMALE ACIDE |
mezeluri, toate tipurile de carne de mamifere, pasăre, peşte, gelatină, grăsime, icre, ouă de găină | |
BĂUTURI ALCALINE | BĂUTURI ACIDE |
sucuri de legume rădăcinoase, ceaiuri de plante neîndulcite, apa plată şi apa de izvor sunt considerate neutre, deşi în realitate au un pH uşor acid (între 6-7) | toate băuturile alcoolice, răcoritoare sintetice, cola, cafea, cacao, sifon |
DIVERSE – ALCALINE | DIVERSE – ACIDE |
aproape toate condimentele, produse din lucernă, alge, ghimbir, amalaki, sare de mare | murături făcute cu oţet, maioneze, sare rafinată, sosuri, ketchup, pastă de roşii, muştar (pastă), curry, aditivi alimentari sintetici: arome, coloranţi, glutamat, conservanţi ca: benzoat, oţet, saramură, fum |
ALIMENTE ULEIOASE ALCALINE | ALIMENTE ULEIOASE ACIDE |
ulei presat la rece de floarea soarelui sau măsline, ulei de peşte, ulei de primulă, migdale, sâmburi de dovleac, susan, castane, seminţe de floarea soarelui crude, nucă de cocos proaspătă | ulei rafinat de floarea soarelui sau de măslinefructe oleaginoase şi seminţe coapte sau prăjite, nuci, fistic, arahide, caju |
OBICEIURI CARE ALCALINIZEAZĂ CORPUL | OBICEIURI CARE PRODUC ACIDOZĂ |
somnul, relaxarea, sauna, exerciţiul fizic, meditaţia, exerciţiile de respiraţie, buna dispoziţie, bucuria, fericirea, calmul | fumatul, aromatizanţi şi parfumuri sintetice, somn insuficient, medicamentele de sinteză, suprasolicitarea, supărarea, mânia, stresul, ura, revolta |
Sursa: csid.ro