Sosul Mousseline este un derivat al sosului olandez (hollandaise), considerat de bucataria clasica franceza a fi unul dintre cele cinci sosuri-mama. Mai este cunoscut si ca sos Chantilly.
Mousseline este un sos delicat, fin si rafinat, folosit in special alaturi de peste, fructe de mare, legume si pui.
Ingrediente:
unt 100 g galbenusuri 3 buc lamaie 75 g smantana 200 g piper sare.
Mod de preparare:
Untul se pune intr-o caserola, se amesteca, pana ce devine spumos, se adauga galbenusurile, unul cate unul, putina apa, zeama de lamaie, piperul si sarea. Se asaza caserola intr-un bain-marie cu apa fierbinte, se adauga smantana si se bate sosul cu un tel, pana ce are consistenta necesara unui sos. Se pune sosul intr-o sosiera de portelan incalzita si se serveste fierbinte alaturi de fripturi la gratar si in special la muschi de vita.
Specificul bucatariei franceze