Panna cotta este un desert clasic si rafinat care provine din nordul Italiei, avand la baza smantana dulce. Reteta de baza este simpla, fara arome si se serveste cu dulceata sau sirop de fructe.
Ingrediente:
4 foi gelatina, 2 pastai de vanilie, 200ml smantana dulce, 400ml lapte lapte, 5 linguri zahar.
Mod de preparare:
Laptele se pune la fiert impreuna cu smantana.
Intre timp punem foile de gelatina la inmuiat in apa rece.
Pastaile de vanilie se desfac pe jumatate si cu varful unui cutit scoatem semintele, pe care le adaugam in lapte, apoi daugam zaharul si gelatina si amestecam, pentru a nu se prinde laptele de cratita.
Dupa ce a dat de doua ori in clocot, se ia de pe foc si se toarna in forme cu ajutorul unui polonic.
Se lasa sa se raceasca, dupa care se pastreaza la frigider aproximativ 6 ore.
Pentru servire putem face diferite amestecuri din fructe de tip spuma, sau sos, din fructe de padure este cel mai bun.
Specificul bucatariei italiene

