Ingrediente:
un kg carne de iepure, 100ml untdelemn, un morcov, un patrunjel, telina si ceapa, o foaie de dafin, cate un varf de cutit piper si enibahar, 100ml suc de rosii, 100 ml vin alb sec, 3-4 felii de lamaie, 30g faina, 20g zahar, o cracuta de cimbru, sare.
Mod de preparare:
Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute, in tot untdelemnul. Se sting, apoi, cu 200ml apa fierbinte, numai cat sa cuprinda zarzavatul. Carnea, taiata in bucati, se asaza peste zarzavat si se lasa sa fiarba acoperita, la foc mic , intorcand-o din cand in cand in sos. Cand scade sosul se mai completeaza cu apa, nu cu zeama de marinare, deoarece fiind acra intareste zarzavatul. Cand carnea este suficient de moale, se scoate din sos, iar acesta se trece prin sita de sarma inoxidabila sau prin alt aparat de presat .Se pun din nou in cratita, atat sosul cat si carnea, se adauga faina amestecata cu sucul de rosii rece, vinul, piperul, enibaharul, cimbrul, feliile de lamaie fara coaja alba si apa sau zeama de la marinare, daca este nevoie, ca sa rezulte cca 7-800 ml sos. Intr-o tigaita, se caramelizeaza zaharul, (maro-deschis) si se stinge cu 2-3 linguri de apa fierbinte, se lasa pana ce se topeste, apoi se amesteca cu sosul si se sareaza dupa gust. Cratita se introduce in cuptor, unde se lasa 10 minute, ca sa se ridice untdelemnul.
Se serveste rece ca fel intii. In acest sos, cand este strecurat, se pot pune 30-40 masline, impreuna cu toate celelalte ingrediente mentionate mai sus, se lasa in cuptor 20 minute, ca sa fiarba si maslinele si sa se ridice untdelemnul. Se serveste rece.