Friptura de miel marinat in sos de iaurt este o reteta culinara delicioasa pentru masa de Pasti. Carnea de miel pregatita astfel va fi mai frageda si va avea o aroma deosebita, insa trebuie sa lasam carnea de miel la marinat cel putin 12- 24 ore pentru a avea rezultate bune. Cand o lasam mai putin, pulpa de miel trebuie crestata mai adanc, pentru ca sosul sa o marineze mai repede.
Ingrediente:
2 kg carne miel (pulpa de miel), 250g iaurt, 3 lamai, o legatura rozmarin proaspat sau 3-5, lingurite frunze uscate de rozmarin, 2 linguri ulei de masline, 6 catei de usturoi, 2 lingurite sare, o lingurita piper macinat.
Mod de preparare:
Usturoiul se curata si se piseaza cu sarea. Se pun si frunzele de rozmarin si se mai piseaza un pic, pentru a se sfarama rozmarinul si a permite uleiului aromat sa iasa in sos. Se adauga uleiul de masline, piperul macinat, iaurtul si sucul de la lamai. Carnea de miel se cresteaza cu un cutit si se aseaza intr-o cratita. Peste carnea de miel se toarna sosul pregatit anterior, avand grija sa fie bine unsa, inclusiv in crestaturi. Se acopera si se da la frigider 1-2 zile, avand grija sa o mai rasucim din cand in cand, astfel incat carnea de miel sa se marineze uniform in sos.
Gratarul de miel se pregateste astfel: se scoate carnea din frigider, se lasa sa ajunga la temperatura camerei. Intre timp se pregateste gratarul, se incinge, se unge cu o bucata de slanina pentru a evita prinderea carnii de metalul fierbinte.
Carnea de miel se scoate din sosul de marinare, se sterge, se condimenteaza cu sare si piper si se pune pe gratar. Se lasa cam un sfert de ora pe fiecare parte.
Friptura de miel marinat se serveste cu garnitura de salata pregatita din salata verde, ceapa verde si ridichi.

