Vitaminele reprezinta o clasa de substante organice de origine in general exogena (alimentara) cu structuri chimie foarte variate, care sunt indispensabile organismului uman si care, in cantitati foarte mici, asigura cresterea, dezvoltarea si functionarea normala a acestuia.
Rolul vitaminelor in organism:
-sunt factori alimentari accesorii absolut necesari organismului animal;
-sunt indispensabile cresterii normale si manifestarii proceselor vitale ale organismului;
-sunt componente esentiale pentru evolutia normala a proceselor metabolice;
-exercita actiuni de reglare a functiilor celulare si intervin in utilizarea energiei;
-unele vitamine actioneaza in calitate de coenzime, asigurand efectul catalitic al enzimelor, cu care actioneaza si moduland astfel activitatea acestora;
Sursa primordiala furnizoare de vitamine pentru om o reprezinta plantele si produsele acestora. O sursa secundara de vitamine o constituie flora bacteriana localizata in intestinul gros si care sintetizeaza anumite vitamine pe care le furnizeaza organismului.
Vitaminele pot fi clasificate in vitamine hidrosolubile si vitamine liposolubile
Vitaminele hidrosolubile sunt cele din complexul B si vitamina C. Functiile lor sunt in general de a asista enzimele importante implicate in productia de energie din carbohidrati si grasimi. Nu sunt depozitate in organism in cantitati mari deci aportul frecvent este necesar. Carentele de vitamine hidrosolubile afecteaza cel mai mult tesuturile care "cresc" sau au un metabolism rapid cum ar fi pielea, singele, tractul digestiv si sistemul nervos. Sunt instabile in prezenta caldurii si procesul de preparare al hranei afecteaza cantitatea de vitamine disponibile din mincare.
Vitamine liposolubile sunt vitamina A, vitamina D, vitamina E, vitamina K. Vitamina A joaca un rol vital in functionarea retinei, cresterea si maturarea celulelor epiteliale, cresterea oaselor si reproducere. De asemenea are rol antioxidant. Vitamina E are rol de protectie al membranelor celulare, are rol antioxidant, imbunatateste functia imuna la batrini, reduce riscul cataractei. Vitamina D este implicata in fixarea calciului in oase, iar vitamina K are rol anticoagulant si ajuta la calcefierea osoasa.
Vitaminele sunt substante chimice complexe care indeplinesc un rol esential in functionarea normala a organismului omenesc si care, cu cateva exceptii, nu pot fi sintetizate de catre acesta. Acestea se gasesc in majoritatea alimentelor de provenienta naturala si sunt absolut necesare pentru cresterea, mentinerea vitalitatii si bunastarea generala a organismului nostru. Asa cum am spus, acestea pot fi obtinute din ratia zilnica alimentara sau din ratiile suplimentare de nutrienti. Aceste suplimente, care se pot prezenta sub diverse forme - pilule, tablete, etc, sunt de obicei extrase din surse naturale. Este important de retinut ca vitaminele nu pot fi inlocuitori ai hranei zilnice si nu trebuiesc confundate cu medicamentele clasice. Acestea ajuta la buna functionare a mecanismelor organismului, in stransa legatura cu alte elemte nutritive precum minerale, grasimi, carbohidrati, apa, etc.
Cum actioneaza vitaminele
Vitaminele pot fi considerate rotite importante in cadrul unui mecanism complex. Vitaminele ajusteaza metabolismul intern prin intermediul enzimelor. O singura deficienta a unei vitamine poate crea probleme in intregul mecanism reprezentat de organismul uman. Comparativ cu celelalte substante nutritive - proteine, grasimi si carbohidrati - necesarul de vitamine este mai mic, dar lipsa unei singure vitamine poate pune in pericol intregul echilibru.
De ce avem nevoie de suplimente vitaminice
Din moment ce toate materiile organice contin cel putin o vitamina, teoretic, o dieta perfect echilibrata ne-ar putea asigura tot necesarul de vitamine. Din pacate, un astfel de regim aproape perfect este foarte greu de urmat datorita substantelor continute in alimentele de baza pe care le ingeram, substante ce pot afecta echilibrul vitaminelor in organism.
O alta cauza a scaderii concentratiei de vitamine (si nu numai) din alimente este prepararea acestora folosind caldura. Majoritatea alimentelor isi pierd o buna parte din valoarea lor nutritiva in cursul prepararii. Prin urmare, o buna parte din alimentele pe care le folosim, sunt extrem de sarace in principii nutrtive naturale. Acesta este unul dintre motivele pentru care ar fi bine sa ne gandim la un mod de viata mai sanatos, care popate fi realizat si prin aportul de suplimente nutritive naturiste.
Vitamine cumoscute:
Vitamina A (retinol, caroten); vitaminele din grupul B complex: B1 (tiamina); B2 (riboflavina); B3 (niacina, nicotinamida); B6 (piridoxina); B10; B11 (factori de crestere); B12 (cobalamina, cianocobalamina); B13 (acid orotic); B15 (acid pangamic); B17 (amigdalina); Bc (acid folic); Bt (carnitidina); Bx sau APAB (acid para-aminobenzoic); colina; inozitol; vitamina C (acidul ascorbic); vitamina D (calciferol, viosterol); vitamina E (tocoferol); vitamina F (acizi grasi); vitamina G (riboflavina); vitamina H (biotina); vitamina K (menadiona); vitamina L (necesara pentru lactatie); vitamina M (acid folic); vitamina P(bioflavonoide); vitamina PP (nicotinamida); vitamina P4 (troxerutina); vitamina T (substante stimulatoare de crestere); vitamina U (extrasa din varza).
Despre provenienta
Cea mai mare parte a vitaminelor sunt de provenienta naturala. Pentru ca vitaminele sunt substante ce sunt continute in alimente, suplimentele naturiste cu vitamine - fie ele capsule, tablete, prafuri sau lichide - provin tot din alimente. Majoritatea vitaminelor provin din surse naturale, desi acestea pot fi obtinute si pe cale artificiala. Ca exemplu, vitamina A provine in mod obisnuit din untura de peste; vitamina C are cele mai bune insusiri atunci cand este extrasa din macese, iar vitamina B complex este extrasa din drojdie sau din ficat. Vitamina E este furnizata cel mai adesea de germenii de grau.