Bouillabaisse este o supa de peste si crustacee, cu un gust excelent si considerata de catre unii specialisti in gastronomie si afrodisiaca.
Ingrediente pentru 6 portii:
10-12 raci sau crabi, 10-12 midii, 1,5 kg peste de mai nulte feluri, nu prea mare, 2 litri de apa, 2 cepe taiate marunt, 3 rosii taiate marunt, 150ml ulei, 2-3 catei usturoi tocati marunt, o foaie de dafin, putin cimbru uscat, 2 linguri patrunjel proaspat, tocat marunt, 1/2 lingurita coaja rasa de lamaie sau de portocala, 1g sofran pudra (se poate inlocui cu turmeric), sare, piper negru macinat.
Mod de preparare:
Se curata pestele, se taie cozile si inotatoarele si se sareaza. In oala in care se va pregati supa se infierbanta uleiul si se inabusa ceapa. Cand s-a inmuiat, se adauga usturoiul, cimbrul, coaja de lamaie, sofranul si rosiile. Se adauga apa cu sare si piper, iar cand clocoteste, se pun la fiert midiile circa 15 minute, apoi se adauga pestele, pe rand, la inceput cel ce fierbe mai greu, apoi cel ce fierbe cel mai repede, apoi racii si se lasa sa mai fiarba 10 minute. Cand este gata, se scoate cu spumiera pestele si crustaceele, se tin la cald, se strecoara supa si se presara ptrunjel. Supa se serveste cu sau fara peste.
Specificul bucatariei franceze