Unele pofte alimentare sunt firesti in timpul sarcinii si, cu moderatie, nu strica nici sanatatii fatului, nici siluetei mamei daca sunt indeplinite. Insa unele pofte culinare pot indica anumite carente alimentare. Acesta este cazul poftelor bizare de gheata, de argila sau lut sau de detergent. O femeie insarcinata care pofteste la astfel de produse nealimentare ciudate ar trebui sa-si contacteze medicul de familie pentru un set de analize complete care sa-i indice care sunt carentele din organism.
Ce tip de branza ar trebui evitata in timpul sarcinii
Branzeturile moi sunt, de regula, facute din lapte nepasteurizat, care pot avea in componenta lor bacterii cauzatoare de listerioza, o boala asemanatoare gripei, ce prezinta simptome de precum febra, dureri musculare, greata, starea de voma si dureri gastrice. Femeile insarcinate sunt de 13 ori mai expuse riscului de a suferi de listerioza, afectiune periculoasa atat pentru ele, cat si pentru fat. Din acest motiv, branzeturile moi, cum este branza feta, trebuie evitate in timpul sarcinii. Mai mult, o femeie insarcinata ar trebui sa verifice eticheta fiecarui produs lactat pentru a se asigura ca acesta este produs din lapte pasteurizat.
Preferintele culinare ale copilului sunt dictate de alimentatia femeii in timpul sarcinii
Acest mit este perfect adevarat. Oamenii de stiinta au constatat ca alimentele pe care o femeie le consuma pe parcursul celor noua luni de sarcina sunt preferate, dupa nastere, si de bebelusii in dezvoltare. Din acest motiv, alimentatia gravidei trebuie sa fie cat mai variata si cat mai sanatoasa, formata din produse naturale.