Alimentatia bebelusului

Alimentatia bebelusului

Evenimentul se produce odata cu dobandirea reflexelor de sustinere a capului, de control al miscarii gatului si de a sta in sezut sprijinit. Diversificarea alimentatiei bebelusilor apare in jurul varstei de 4 luni. Dupa 4-5 luni, laptele, care a format pana acum exclusiv alimentatia bebelusului, nu mai poate acoperi total nevoile sale nutritive. Astfel ca devine obligatorie introducerea unor alimente mai consistente, care sa vina cu un plus de vitamine, saruri minerale, fibre vegetale si mai multe glucide si lipide. Alimentele noi se introduc cu regularitate astfel incatsa determin sugarul sa-si reduca progresiv nevoia de lapte de mama, iar intarcarea e bine sa fie facuta cat mai aproape de varsta de un an, niciodata inainte de patru luni. Inainte de a incepe o alimentatie solida, in afara laptelui mai pot fi adaugate si alimente precum: sucul de fructe si supa de legume strecurata. Sucul de mere, piersici, lamai sau portocale poate fi administrat incepand cu varsta de 6 saptamani, in cantitati progresive. Se incepe cu 30 ml pana la 3 luni si jumatate, continuandu-se cu 50-60 ml dupa aceasta varsta. Atentie! Nu inlocuieste o masa. Este in schimb foarte important pentru aportul de vitamine. Exista o anumita ordine de introducere a alimentelor solide. Se recomanda in general, sa se inceapa cu vegetale, fainoase, apoi sa se introduca fructele, carnea de vaca, branza, galbenusul de ou, iaurtul cu biscuiti, ficatul de pasare etc. Paralel cu dezvoltarea fizica si psihomotorie, cresc si nevoile de imbogatire a regimului alimentar, astfel ca se recurge la introducerea alimentelor solide. Dar intrucat diversificarea poate fi o perioada de acomodare destul de dificila, este important sa se tina seama de principiile selectivitatii si progresivitatii. Unii bebelusi accepta cu greu alte alimente in afara laptelui, de aceea se recomanda:
- introducerea treptata a oricarui aliment. La inceput in cantitati mici, care cresc progresiv, in functie de toleranta digestiva a copilului, care trebuie urmarita cu mare atentie.
- alegerea si introducerea de noi alimente se face la sugarul aflat in perfecta stare de sanatate, avand functiile digestive echilibrate.
- administrarea alimentului se face numai cu lingurita. Se incepe cu 5-10 g inaintea mesei obisnuite cu lapte, masa care descreste proportional pana la inlocuirea sa, pe parcursul a 6-7 zile.
- nu se introduc in acelasi timp doua sau mai multe alimente noi.
- sa nu se inceapa diversificarea in zilele extrem de calduroase.
- daca apar tulburari digestive se revine la alimentatia de dinaintea imbolnavirii, diversificarea reluandu-se dupa insanatosire.
- in cazul in care bebelusul refuza alimentul nou introdus, chiar si dupa mai multe incercari, se renunta pentru o perioada la administrarea lui, dupa care se reia in timp.
Legumele, zarzavaturile si fructele ca importanta in alimentatia bebelusului: sunt bogate in saruri minerale, calciu, fosfor, potasiu si fier, in combinatii usor asimilabile in organism. Contin cantitati importante de vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A sub forma de provitamina (caroten) celuloza si pectine. Ele nu se digera, dar au un rol important in formarea bolului fecal. Continutul de celuloza poate fi iritant pentru mucoasa digestiva a sugarului, de aceea se dau la inceput sub forma de sucuri, apoi sub forma de supa de zarzavat, piureuri de fructe si zarzavaturi fin pisate. De la 2-3 luni de viata sunt recomandate sucul de morcovi, de mere, cel de portocale sau lamaie, de la 4 luni se introduce si pulpa de fruct, pasata bine, fara coaja, piureul de fructe inlocuieste acum sucul de pana in patru luni. Incepand cu luna a patra, bebelusul poate sa manance si piersici. Coacazele, afinele, agrisele, pasate foarte bine, se pot da din luna a cincea, avand un bun efect antidiareic. Sucul de rosii, de struguri, pulpa de rosii si chiar visinele se pot administra de la 5 luni jumate. Capsunile, zmeura si fragile se pot da din luna a sasea, dar cu rezerve deoarece ele pot crea alergii. Bananele se pot da dupa luna a cincea, a sasea (pulpa diluata in ceai), strugurii si caisele dupa luna a noua, iar gutuile, sub forma de compot si pasate, dupa luna a 10-a, cu un bun efect antidiareic. Nu se dau sugarului linte, varza si fasole boabe! Fainoasele reprezinta alimente calorice extrem de dezechilibrate. Ele contin proteine in proportie de 7-12%, lipide 0,5-5%, glucide 65-75%. Fainoasele sunt sarace in vitamine si saruri minerale. Painea se introduce in alimentatia bebelusului dupa varsta de 6 luni. Primul aliment care ar trebui folosit este orezul, sub forma de fiertura de boabe sau faina. Se poate da dupa a doua saptamana ca dilutie pentru laptele de vaca. Administrarea orezului sub forma de boabe se poate face dupa primele 8-9 luni de viata. Pastele fainoase pot fi administrate din luna a opta. Puteti sa ii dati bebelusului paine inmuiata in lapte sau supa incepand cu luna a sasea.

Atentie, fainoasele duc la retinerea apei in organism! Abuzul de fainoase in alimentatie poate determina aparitia unor forme speciale de distrofie, numita "distrofia prin exces de fainoase". Aceasta se manifesta printr-o musculatura slab dezvoltata, bebelusii sunt palizi, au o imunitate scazuta, imbolnavindu-se foarte usor. Uneori fac rahitism si anemie desi au o greutate normala sau chiar peste!

Carnea in alimentatia unui sugar sunt vita, vitelul, pasare, pestele slab, ficatul de vitel, vita si pasare si se recomanda dupa 7 luni. Nu este indicata sub nici o forma carnea grasa, carnea provenita de la un animal batran, carnea de miel, porc sau vanat.Personal recomand ca bebelusul sa fie educat cu o alimentatie lipsita de carne sau alte alimente cu baza de carne. Carnea nefiind un aliment prioritar in viata unui om. CITI CU ATENTIE RUBRICA "ALIMENTE PERICULOASE " !

Daca totusi optati pentru o alimentatie obisnuita atunci este bine sa se stie ca se dau cate 20-30 grame de carne preparata, de 3-4 ori pe saptamana, dupa varsta de 4-5 luni. Aceasta se fierbe inabusit apoi se paseaza cu mixerul.Puteti amesteca cu piureu de legume. Supa de carne foarte slaba in grasimi se poate introduce in alimentatie dupa 6 luni de viata. Carnea este importanta in alimentatia bebelusului datorita aportului sau valoros de proteine, asa ar spune foarte multi medici pediatri, dar va readuc aminte ca este un aliment extrem de nociv, iar necesarul de proteine se poate asimila din alimente vegetale cu bogat aport de proteine precum : soia, alune, ciuperci, etc. Branza de vaci se administreaza dupa varsta de 6 luni si poate constitui deja o masa. Dupa 10 luni, se poate servi copilului branza de vaci in cantitate de 20-25 g, amestecata cu o lingurita de miere sau cu smantana. cel mai bun nutrient alimentar este : babane amestecate cu iaurt ( se poate administra dupa 10 luni) Ouale se introduc in alimentatia bebelusului dupa 10 luni si au o importanta contributie calorica, 100calorii/ bucata si sunt foarte bogate in fier. Contin substante nutritive usor asimilabile. Se folosesc doar cele de gaina, proaspete, recomand sa fie consumate la maxim 24 ore de cind au fost colectate. Incepand cu luna a sasea, se introduce progresiv in alimentatie, doar galbenusul, fiert tare, pasat in supe sau piureuri. Se porneste de la un sfert de galbenus, ajungandu-se la 2-3 galbenusuri pe saptamana, iar dupa 10 luni chiar si la 3-4, insa niciodata nefierte ca in maioneze sau creme. La aceasta varsta, copiii suporta galbenusul mult mai usor decat albusul. La bebelusi, oul este bine sa fie incorporat in alte alimente si sa fie dat la mijlocul mesei. Dispersia galbenusului il face mai usor digerabil. Dezavantajul oualor este ca provoaca alergii, de aceea se recomanda a se testa prin introducerea in piure sau supa a 1/8 dintr-un galbenus pentru a afla toleranta.

Nu fortati bebelusul sa manance si nu il amagiti prin sustragerea atentiei cu ajutorul jucariilor sau povestilor!.

Incepand cu varsta de 9 luni, cavitatea bucala dobandeste functia de organ senzorial, de asemenea, de acum incepe sa fie posibila masticatia.

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email:
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION