A fost descoperit in Peru si adus in Europa, in 1534 de catre spaniolul Pizzaro,iar in Marea Britanie a fost adus de catre amiralul Walter Raleigh, favoritul reginei Elisabeta I,care a gustat deliciile cartofului in Virginia si tot atunci a fost adus in Spania, Italia de catre calugari care propovaduiau catolicismul in Peru si Chille.
Regele Ludovic al XVI-lea, la un bal la Versailles a aparut purtand triumfator un bogat buchet de flori de ..cartof daruiti de catre Augustin Parmentier farmacist al vremii caruia regele ii oferise un teren la Sablons pe care evident acesta plantase cartofi;.A doua zi toti curtenii purtau flori de cartof la butoniera. Mai apoi marea alee a gradinii Tuileries si rondurile de flori au fost semanate cu cartofi iar planta devenita celebra a fost mult timp numita cu sintagma “portocala regala”
Maria Antoaneta, sotia regelui Ludovic al XVI-lea ,obisnuia sa poarte in par flori de cartof.
Treptat cartoful a luat locul painii, in plus se folosea la prepararea unei bauturi alcoolice numite “ eau de vie “ ( apa vietii ).
Sucul de cartofi cruzi
Sucul de cartofi nu are egal in tratarea aciditatii gastrice si a ulcerelor gastrice. Calmeaza si cicatrizeaza mucoasele digestive. Este un antispastic, diuretic, emolient. Intr-un pahar de vin, se pun doua degete de suc si restul apa calda. Se bea dimineata, pe stomacul gol. Se poate amesteca si cu supa sau ciorba. Ca toate sucurile, si cel de cartofi se altereaza repede; de aceea, trebuie extras si consumat imediat. Milioane de indivizi sufera de artrita, dar putini cunosc actiunea benefica a sucului de cartofi impotriva acestei boli. Extractul crud e indicat si in hepatita si litiaza biliara, constipatie, hemoroizi, scorbut. Sucul de cartofi din soiurile rozalii contine hidrati de carbon, protide, lipide, saruri minerale, vitamine (B1, B6, C, K). Amidonul de cartof este antiinflamator in bolile gastro intestinale, in intoxicatii cu substante toxice.
Substante continute
Hidrati de carbon 22%, proteine 2% lipide,saruri minerale de sodium, calciu, magneziu, fosfor, fier, mangan, cupru, saruri de potasiu , vitamine provitamina A,C, B1, B2, , acid pantotenic, acid folic (comparabil cu drojdia de bere) vitamina K , acizi organici: citric, malic , contine o substanta azotata tuberina care favorizeaza cresterea copiilor (dr. Leon Binette), amidonul din cartofi este antiinflamator.
Efecte binefacatoare
Un aliment usor de digerat se resoarbe in proportie de 94%, alcalinizant, sucul crud este cicatrizant, emolient, antiulceros, antispastic, antiacid, calmant digestiv, remineralizant, diuretic,efect hipotensor, contine anumite substante inrudite cu cortizonul cu efect de inhibare a dezvoltarii tumorilor,stopare a proliferarii virusurilor hepatice, antihemoragic (prin prezenta vitaminei K), studii recente au dovedit efecte anticonceptionale.
Terapie si remedii
Gastrite, ulcere gastrice si duodenale (sucul crud de cartof amestecat cu morcov si miere de albine; se alteraza rapid, de aceea trebuie consumat imediat), dispepsii, litiaze biliare, hepatita, constipatie,paraziti intestinali, hemoroizi, arsuri, degeraturi, crapaturi, ulceratii, edeme ale pleoapelor, se pun comprese cu cartof crud ras, amigdalite, angine (se pune local cartof ras intr-o tesatura de bumbac imbibata in alcool), in intoxicatii cu substante toxice ; transpiratia abundenta a picioarelor se poate trata cu faina de cartofi pudrata pe piele.
Cura cu suc de cartofi
Se face prin consumul mai ales a sucului proaspat de cartof obtinut pein mixare si centrifugare.
Sucul de cartofi este indicat in ulcere gastrice sau in diabet; cate ½ pahar de 3 ori/zi, timp de 10 zile pe luna pentru diabet; in combinatie cu suc de morcovi, rosii, telina, castraveti ,este revitalizant
- in obezitate, o jumatate de pahar de suc de cartof consumat cu un sfert de ora inainte de fiecare masa are efecte de inhibare a apetitului si in plus stimuleaza procesele de eliminare,
- in hepatita virala A,B,C, se bea de doua ori pe zi un sfert de pahar ( 50ml ) suc de patrunjel si trei sferturi de pahar ( 150ml ) suc de cartofi in cura de 20 zile cu 10 zile pauza dupa care se reia pana la 3,4,..6 luni
- in constipatie : se consuma 300-500ml suc de cartof pe parcursul unei zile, in combinatie cu suc de morcovi timp de 2-3 saptamani,
- in scorbut se bea un pahar pe zi ( este un puternic remediu tamaduitor)
- in cancerul gastric se consuma 50ml suc de cartofi in combinatie cu suc de morcovi de 3-4 ori pe zi ; in afectiunile gastrice o combinatie foarte eficienta este : 100ml suc cartofi, 100ml suc de varza, 300ml suc de morcov , se bea pe parcursul unei zile, timp de 20 zile ( datorita gustului acest amestec este destul de greu de suportat; dar efectele sale sunt exceptionale ),
- in hipertensiunea arteriala sucul obtinut prin fierberea cojilor de cartofi.
Felii de cartofi cruzi se aplica pe frunte, alina durerea de cap; la nivelul gatului trage inflamatia amigdalelor ; in caz de arsuri reduc iritatia, alina durerea.
Satios si sanatos
Cartoful a ajuns in Europa prin secolul XVI si de atunci, nu ne-a mai lipsit de la masa. Aceasta leguma aparent banala, daca este fiarta pe abur sau inabutit, dezintoxica organismul, datorita continutului sau bogat in potasiu. Contribuie la eliminarea acidului uric, fiind indicat in reumatism si artroza. Slab hipnotic si calmant, cartoful e foarte bun pentru persoanele nervoase, cu crampe, insomnii, tuse pe baza nervoasa. Este recomandat si diabeticilor, copt in cenusa, in asa fel incat sa nu i se piarda nici savoarea, nici calitatile nutritive. Cartoful reduce glicozuria, determina o ameliorare a starii generale si, la bolnavii cu complicatii chirurgicale, o revitalizare a tesuturilor, prin favorizarea proceselor de cicatrizare. Cartoful contine provitamina A, vitamina K (antihemoragica si antianemica), sulf (combate excesul de seboree si fier). Constituie una din principalele surse de vitamina C a francezilor, care consuma in jur de 120 kg de cartofi pe an, de persoana. Dr. Leon Binet a demonstrat ca aceasta leguma contine o substanta azotata, tuberina, care favorizeaza cresterea copiilor. Mai cu seama, cartofii noi sunt bogati in tuberina.
Cartoful nu ingrasa
Cartoful e recomandat de medicina moderna pentru ca e sanatos, hranitor, energetic, permis tuturor celor predispusi la ingrasare. Inlesneste functiile intestinale, combate ulcerul, este cicatrizant. Daca nu e preparat cu grasime, cartoful nu ingrasa. Este chiar recomanda obezilor, hepaticilor. Administrate diabeticilor, zilnic, cate 1 kg-1,5 kg de cartofi, s-a constatat atenuarea simptomelor morbide (glicozurile, poliurie, polidipsie). Chiar daca este voluminos, cartoful are 80% apa, un pic mai putin decat laptele. Un cartof de dimensiuni medii cintareste in jur de 150 de grame si furnizeaza organismului doar 100-110 kilocalorii, cit un pahar de suc de portocale. Un cartof are numai 10 miligrame de sodiu (de 400 de ori mai putin decat aportul zilnic de sodiu). Potasiu are insa din plin: de trei ori mai mult decat o portocala si chiar si mai mult decat o banana. Sunt mai greu de digerat cartofii prajiti, deoarece contin mai multi carbohidrati care sunt daunatori. Cartofii fierti nu trebuie pastrati mai mult de 24 ore. Nu consumati portiunile verzi ale cartofului. Sunt toxice!
Medicamentul pielii
Pentru arsuri, degeraturi, crapaturi ale pielii, ulceratii, edeme ale pleoapelor: se rade o cantitate suficienta de cartofi cruzi si se aplica pe locul respectiv, in amestec cu o lingurita de miere sau ulei de masline, lasind sa actioneze cel putin doua ore; se fixeaza cu ajutorul unui bandaj. Se schimba cataplasma in timpul zilei, pana la vindecarea completa. Pentru arsuri solare, se pun cartofi in rondele subtiri. Se lasa sa actioneze cateva minute. Pecinginea trece cu cartof crud, dat prin mixer, se lasa 10 minute, apoi se clateste. Faina de cartofi este un bun calmant in caz de flegmoane, arsuri, erizipel, ulcer varicos, eruptii cutanate si crapaturi ale pielii. Se fixeaza cu un bandaj si se lasa o ora sau doua. Operatia se repeta de doua ori pe zi, pana la vindecarea completa. Pe negi, se pune cartof crud, ras, o data dimineata si o data dupa-amiaza. Transpiratia abundenta a picioarelor se trateaza cu faina de cartofi pudrata pe piele, dupa spalarea picioarelor.
Alunga tusea si migrenele
Chiar si frunzele cartofului au intrebuintare terapeutica. 15 g de frunze proaspete se fierb 5 minute in 750 ml de apa. Se strecoara. Ceaiul obtinut se indulceste cu miere. Se bea intre mese pentru calmarea tusei. Pentru migrene, se pot aplica pe frunte si pe timple felii de cartof crud sau frunze proaspete de visin, menta, cimbrisor sau podbal. In cazul durerilor de cap persistente, se va bea suc cald de cartofi (cate 1/4 pahar, de 3 ori pe zi, inainte de masa).
Contra parazitilor intestinali: se va manca seara, timp de 3 zile, exclusiv o salata de cartofi amestecati cu 60 g de ulei de nuca. Asadar, nu ocoliti cartofii din dieta zilnica. La masa de seara, 100-200 gr de branza de vaci si cativa cartofi la captor, reprezinta un regim de sanatate mai bun decat orice medicament din lume.
Leacuri din batrani
- Cand se formeaza noduli in urma injectiilor, aplicati felii reci de cartofi cruzi.
- In cazul durerilor in gat, se pun cartofi cruzi rasi si dati prin alcool incalzit; amestecul se aseaza intr-o tesatura de bumbac si se aplica pe zona gatului si trebuie pastrata caldura.
- Pentru cei care sufera de inima e bun cartoful copt.
- Pentru a scapa de ulcer, mincati zilnic doua-trei felii de cartofi cruzi sau beti cate 100 ml de suc de cartofi cruzi (simplu sau amestecati cu miere de albine sau suc de morcovi) cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa.
- In sciatica si dureri reumatice:100 gr de cartofi se fierb intr-o jumatate de litru de
apa. Pasta se intinde pe o carpa si se aplica pe locul dureros.
Cartoful si frumusetea
- Pentru ten gras: aplicati o data pe saptamana, o masca pe baza de cartof ras amestecat cu zeama de lamaie si lasati sa actioneze 10 minute, dupa care clatiti cu ceai de galbenele sau apa minerala.
- Pentru ten uscat sau mixt: se face o masca din cartofi fierti si pasati amestecati cu galbenus crud si lapte fiert. Amestecul trebuie sa capete consistenta unei smintini si trebuie lasat sa ationeze 10 minute, apoi se clateste cu ceai de galbenele.