Este una din sursele cele mai bogate in vitamina A. Combinat cu suc de morcovi, telina si patrunjel este hranitor pentru nervii vazului si pentru sistemul muscular; luat in cantitate de 0,5 l pe zi corecteaza defectele de vedere, facand chiar inutila purtarea ochelarilor. impreuna cu suc de morcov si telina este de ajutor in astm si guturai. Sucul de andive cu telina si patrunjel foloseste in anemie si tulburari cardiace; luat simplu, ajuta secretia biliara.
ste o leguma care apare in perioada de iarna din decembrie pana in aprilie.
Cunoscuta si sub denumirea de cicoare de Bruxelles, sau cicoare de Witloof.
Este o leguma cultivata din antichitate, fiind pomenita in scrierile lui Plinius cel Batran, apreciata de greci si romani pentru gustul sau usor amarui.
Originara din Europa centrala si Bazinul Mediteranean, unde creste in stare salbatica, a fost cultivata in sec XIX-lea de catre belgieni; se obtine prin fortare in anumite conditii a radacinilor ingrosate ale plantelor de cicoare de vara Bischoff- cichorium intybus –varietatea foliorum.
Cicoarea pentru fortat este o planta bienala care in primul an formeaza radacini pivotate care formeaza la suprafata solului un manunchi de frunze, iar in anul al doilea fortate in anumite conditii dau nastere ,din mugurul central, unei “ papusi de Frunze “, andivei
Sunt un izvor de sanatate mai ales ca putem beneficia de ele pe timpul iernii in anotimpul rece cand apar carentele de vitamine si minerale iar pe de alta parte exista o penurie de verdeturi.
Substante continute
Aminoacizi esentiali hidrati de carbon, fibre vegetale, lipide, saruri de potasiu, magneziu, fier, mangan, cupru, fosfor, sodiu, vitamine C, B1,B2, A, E,K, P, o substanta amara bogata in hidrati de carbon, numita gliciozida ( la frunzele innalbite gliciozida lipseste, si gustul amarui dispare ) valoarea energetica 17 Kcal/100gr
Radacina andivei contine o substanta amaruie precum inulina, care prin uscare si macinare poate fi folosita ca inlocuitor al cafelei.
Efecte binefacatoare
Remineralizant, tonic, andivele au valoare nutritiva prin continutul bogat de hidrati de carbon, proteine,saruri minerale, vitamine, efect diuretic, depurative, laxativ prin continutul in lactucina, lactuperina, alcool tritirpenic, radacinile bogate in inulina se utilizeaza la prepararea surogatului de cafea , proprietati citostatice, impiedica inmultirea celulelor canceroase, datorita gustului amarui stimuleaza digestia gastrica si secretia biliara, latexul din andive ( substanta laptoasa pe care o secreta planta) este eficienta in terapia cancerului uterin, in tumorile ficatului, splinei, stomacului, colonului, andivele au proprietati antihelmintice.
Terapie si remedii
Ca aperitiv in salate, stimuleaza digestia , in atonii digestive, dischinezii ,neoplazii, afectiuni reumatismale, osteoporoza, arterioscleroza, obezitate, afectiuni renale , prin continutul scazut in glucide este indicat diabeticilor, gastrite hiperacide, ulcer gastro-duodenal.
Cura cu suc de andive
Se fac cure de 2-3 saptamani in care dieta zilnica ar trebui sa contina andive in stare naturala, sub forma de salata (o cana de andive contine 300 mg de magneziu, care intervine in metabolismul calciului si fosforului la nivelul oaselor)
Sucul de andive este util in cazul unor boli de ochi, ale ficatului, afectiuni cardiace; sucul de andive in combinatie cu sucul extras din radacina de cicoare in cantitati egale au puterea de a dizolva pietrele la vezica biliara, in plus sunt eficiente in reumatismul poliarticular, inflamatii ale umarului, soldului; sucul de andive , morcovi, telina, patrunjel este hranitor pentru nervul ocular, corecteaza defectele de vedere, tonifica sistemul muscular, eficient in tulburari cardiace ;consumat in cantitate de 0,5 litri/zi corecteaza defectele de vedere; in combinatie cu suc de morcovi si telina este adjuvant in astm si guturai; in combinatie cu telina si patrunjel foloseste in anemie; simplu ajuta secretia biliara.