Prepararea serbetului

Serbeturile se prepara din suc de fructe, zahar, si un adaos de apa. Sucul de fructe se recomanda sa fie foarte limpede. De aceea, dupa ce se extrage din fructe, acesta trebuie filtrat foarte bine, altfel nu se pot obtine serbeturi reusite.
Serbeturile, la fel ca si dulceturile, nu se prepara din cantitati mari de zahar odata, ci numai dintr-un kg sau maximum 1,250 kg. Zaharul trebuie sa fie foarte curat, cubic sau tos. Vasul in care se fierbe serbetul se alege de marime potrivita, de pre ferinta o cratita smaltuita, in perfecta stare. Sucul de fructe se poate obtine la rece, prin presare sau la cald, prin oparirea fructelor.
La serbet se foloseste o cantitate mica de suc, de aceea se obtine mai usor la rece, presand fructele cu o lingura de lemn, dupa care se filtreaza printr-un tifon dublu. Cand insa fructele din care se prepara serbetul sunt din cele cu pulpa tare, se oparesc mai intai, apoi se extrage sucul si se filtreaza.
Fructele din care se obtin cele mai reusite serbeturi sunt:
zmeura, capsunele, ciresele amare, visinile, lamaile, portocalele, etc. Fructele pentru serbet se aleg foarte bune, coapte si dulci, deoarece cand fructele sunt acre, serbetul nu se taie, ci ramane „coarda".

Cantitatile necesare pentru serbet sunt:
1 kg zahar si un pahar mare cu suc de fructe, la care se adauga si putina apa. La unele serbeturi insa, este necesar sa se adauge mai multa apa la fiert si cateva picaturi de suc de lamaie cand fructele sunt prea dulci sau putina vanilie (zahar vanilat) daca fructele sunt mai putin aromate.
In general, sucul necesar la 1 kg zahar se obtine dintr-un kg fructe.
Se aseaza zaharul si suc de fructe intr-un vas pe marginea argazului, la un foc mic (10—15 minute) pana cand zaharul este complet dizolvat, dupa care se pune la foc iute.
Cand incepe sa clocoteasca, se ridica spuma ce se formeaza deasupra cu mare atentie, pentru a nu lua si din sirop.
Din cand in cand se sterg marginile interioare ale vasului cu o carpa foarte curata, uda si bine stoarsa pentru a curata picaturile de zahar intarite. Dupa 15—20 de minute, cand siropul incepe sa se ingroase, iar la suprafata se formeaza basicute, se incearca daca este bine legat, turnand 2—3 pictuari intr-un pahar cu apa rece, asa cum facem pentru dulceata.
Daca picaturile raman intregi si nu se imprastie, iar daca sunt stranse intre degete se formeaza un bob moale, siropul este gata. Daca insa picaturile se imprastie in apa, se lasa vasul sa mai dea cateva clocote si se mai incearca odata.
Ceea ce este foarte important la legarea serbetului este exactitatea acestui moment, deoarece daca siropul nu este suficient legat sau daca este prea tare, serbetul nu reuseste. In momentul cand se incearca siropul, vasul se trage de pe foc, pentru ca sa nu se mai lege in acest timp si proba sa nu fie reala.
Daca siropul este suficient legat, se acopera vasul cu un servet curat, ud si bine stors si se lasa sa se mai raceasca, atat cat sa poata suporta degetul, adica sa fie caldut.
Se fixeaza apoi vasul pe un servat umed si cu o lingura de lemn, se incepe amestecatul, invartind numai intr-un singur sens, pana ce serbetul se taie, adica isi schimba culoarea, nu mai are luciu, devenind ca un aluat potrivit de tare.
Cand serbetul este aproape gata, se adauga treptat o lingurita de suc de lamaie, amestecand continuu. Sucul de lamaie nu se adauga si la fructele acrisoare, cum sunt: visiniile, zmeura, etc.
Daca serbetul este gata se toarna in borcane curate si bine uscate si se apasa cu lingura de lemn, pentru a nu ramane goluri intre straturi. Cand se intampla sa nu reuseasca serbetul, deoarece siropul a fost prea putin legat sau prea tare, este foarte greu sa se mai poata indrepta, in schimb insa se poate obtine un sirop foarte reusit.

 

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email: danyelle@danyelle.ro
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION