Paine de casa

Ingrediente:
1kg faina, 10g sare, o lingura cu ulei de masline, 50g drojdie, cca. 650ml apa (canttatea variaza in functie de tipul de faina), o lingurita de zahar, 2 oua.

Mod de preparare:
Prima operatie ce trebuie facuta este de a pregati maiaua, adica facem un amestec din apa(calduta), sarea, zaharul, drojdia, uleiul de masline si cateva linguri de faina. Trebuie sa aiba consistenta unui aluat pentru clatite. Lasam amestecul la dospit cca. 20 de minute, pana ce isi dubleaza volumul.
Intre timp pregatim formele pentru copt( pot fi din cele pentru chec, cozonac, sau de unica folosinta), se ung cu ulei si se tapeteaza cu putina faina, sau folosim hartie pergament pentru copt.
Faina o dam prin strecuratoare, asa...ca sa se aereze, apoi o lasam intr-un loc calduros, ca sa ajunga la temperatura camerei. Dupa ce maiaua a crescut in volum, o amestecam cu faina si adaugam apa calduta, cate putina, pana ce obtinem un aluat pufos si care nu se mai lipeste de maini. Sa tineti minte ca orice aluat se framana minim 15 minute.
Cantitatea de aluat se imparte in mod egal (eu am impartit in trei, pentru trei forme mici de chec) apoi de ruleaza pe blat. Cand este suficient de lunga, se impleteste/rasuceste si se pune in tavi. Lasam aluatul la dospit cca. o ora, undeva intr-un loc calduros, pana ce aluatul creste peste marginea formei. Intre timp incalzim cuptorul la 170"C (adica la foc potrivit pentru aragaz normal).
Cand aluatul este suficient de dospit, ungem pe deasupra( folosim o pensula) cu galbenus de ou.
Paine se va coace in 35-45 de minute. Se mai pot adauga diverse seminte  floarea soarelui, dovleac, susan, etc. Daca folositi faina integrala, atunci mariti cantitatea de drojdie cu 10g.
By Chef Dan Erbarescu 

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email: danyelle@danyelle.ro
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION