Ouale

Ouale

Calitatea buna a oului se va determina acoperindu-l cu palma si apropiindu-l de un bec aprins. Oul nu prea proaspat va avea pete de umbra, iar prin cel clocit lumina nu va razbate deloc.
Oul poate fi pus intr-un borcan cu apa sarata. Daca oul se va lasa la fund inseamna ca e proaspat, daca va pluti la suprafata atunci nu e chiar proaspat. Oul de o prospetime medie va pluti la mijlocul borcanului.
Oul se va verifica, daca e fiert, invartindu-l pe masa: oul fiert se va invarti, iar cel crud, invartindu-se o data-de doua ori, se va opri.
Se recomanda fierberea oualor la un foc potrivit. Daca se va fierbe la un foc mare, atunci albusul va fi tare, iar galbenusul mai moale, daca se va fierbe la un foc mic, atunci, dimpotriva, galbenusul va fi tare, iar albusul moale.
Pentru a prepara un ou fiert moale, oul se va cufunda in apa clocotinda pe 2-3 min, semimoale pe 4 min si tare 6 min.
Oul crapat se va fierbe in apa cu sare.
Ouale de rata si de gasca deseori contin microbi patogeni. De aceea se vor consuma numai fierte. Se vor fierbe 10 min in apa clocotinda.
Pentru a evita formarea unui strat intunecat intre albus si galbenus, la prepararea oualor fierte tare ele se vor fierbe doar 5 min, apoi se vor lua de pe foc si se vor lasa in aceeasi apa fierbinte inca pe cateva minute.
Ouale nu vor crapa in procesul fierberii, daca in prealabil se vor strapunge cu acul din partea mai plata.
Omleta preparata va fi puhava, daca ouale se vor bate impreuna cu o lingura de lapte proaspat sau de apa.
Albusul va putea fi separat de galbenus, daca oul va fi strapuns cu acul din ambele parti, astfel ca albusul sa se scurga din el.
Galbenusurile destinate prepararii prajiturilor dulci se vor freca cu zahar intr-un vas de faianta.
Stricand oul, fiti atenji ca galbenusul sa ramana intreg si sa nu se amestece cu albusul. Altfel va fi imposibil a bate albusul.
Albusurile se vor bate spuma mai usor, daca ouale se vor pune cca. o ora in congelator sau vasul cu oua se va instala in apa rece. Se mai poate de adaugat si putina sare.
Albusurile se vor bate mai bine, daca se va adauga suc de lamaie, si putin zahar pudra sau cateva picaturi de otet.
Vasul pentru batut albusurile se va spala minutios, apoi se va sterge cu sugativa.
Albusurile se vor bate intr-un vas de ceramica, material plastic sau sticla cu peretii grosi.
Vasul in care se bat albusurile nu va aluneca pe masa, daca sub el se va asterne un stergar umed, pus in patru.
Oul crud care a crapat la fierbere nu va curge, daca in apa se va adauga putin otet sau daca fisura se va unge cu suc de lamaie.
Coaja unui ou fiert tare se va curati mai usor, daca se va pune imediat in apa rece.
Ouale in nici un caz nu se vor pastra impreuna cu ceapa, pestele, naftalina, gazul lampant, petrolul etc., deoarece ouale imbiba mirosul prin porii cojii.
Ouale se vor pastra in frigider cel mult doua saptamani. Daca fiecare ou se va infasura in hirtie si o data in saptamana se vor misca din loc, atunci se vor pastra mai mult.
Ouale se vor pastra intr-o lada cu ovaz ori in nisip uscat, in cenusa.
Ouale se vor pastra mai mult timp proaspete, daca se vor tine intr-o cratita cu apa rece. Apa se va schimba in fiecare saptamana.

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email:
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION