Curcan cu ierburi aromate
Ingrediente:
un curcan intreg (cca. 5 kg), o legatura mare de patrunjel, o legatura mare de salvie, o legatura mare de cimbru proaspat, 2 lingurite sare, o lingurita piper negru macinat grosier, o lamaie taiata in jumatate, 2 cepe mici taiate in sferturi, o cana vin alb sec, 1 3/4 cana supa de pui, 1/3 cama faina.
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 150C. Se scot maruntaiele curcanului si se pun deoparte. Se taie gatul in cateva bucati mai mari. Se spala curcanul sub jet de apa rece, se scurge si se usuca cu prosoape de hartie. Se asaza apoi, cu pieptul in sus, pe o tava mare de cuptor; se asaza in jurul sau bucatile de gat si maruntaiele.
Se toaca jumatate din ierburile aromate (patrunjel, salvie si cimbru); se dau deoparte doua linguri din cimbrul tocat. Intr-un castron mic se amesteca patrunjelul tocat, salvia tocata si cimbrul tocat cu sare si piper. Se impacheteaza si se pun in congelator ierburile ramase , pentru a orna ulterior platoul.
Se introduce mixtura de ierburi aromate in cavitatea curcanului si se freaca cu ele si exteriorul acestuia. Se storc bucatile de lamaie in cavitati iar restul fructului se introduce, impreuna cu sferturile de ceapa in interiorul curcanului. Se acopera curcanul cu o folie de aluminiu si se da la cuptor timp de 2 1/2 ore.
Se indeparteaza folia si se lasa la cuptor inca 1 1/4 ore.
Cana curcanul este facut, se inclina pentru ca sucurile din interior sa curga in tava. Se muta apoi curcanul pe un platou mare si se acopera cu foile ca sa se pastreze cald.
Intre timp, se prepara sosul. Se strecoara sosul din tava, se lasa sa stea 2 minute pentru ca grasimea sa se separe la suprafata lichidului de zeama de carne. Se scot 3 linguri de grasime si se pun deoparte intr-o cratita; restul de grasime se scurge si se arunca. Tava se asaza pe doua ochiuri de aragaz si se gateste 3-4 minute, la foc mediu; se stinge cu vin si se fierbe totul 5 minute, amestecand si racaind tava ca sa se desprinda bucatelele ramase lipite. Se strecoara mixtura de vin din tava peste zeama de carne; se arunca bucatile de gat si maruntaiele. Se adauga supa si apa incat amestecul sa ajunga la cantitatea de 4 cani.
Se bate cu telul faina in grasimea separata in cratita; se gateste la foc mediu 1-2 minute, pana ce mixtura devine aurie, amestecand constant. Se adauga treptat amestecul de zeama de carne; se gateste 5 minute, amestecand continuu, pana ce sosul se ingroasa. Se toarna sosul obtinut intr-un castron (se obtin cca. 4 cani).
Cand se serveste, se orneaza platoul cu frunze de salata si cantitatile ramase din ierburile aromate (patrunjel, salvie si cimbru); peste ele se asaza curcanul, presarat cu cele 2 linguri de cimbru tocat puse deoparte. Sosul se pune in sosiere, alaturi de platou.