Lapte praf

Lapte praf

Efectele consumului de zahar alb
Laptele praf este des intalnit in patiserie si cofetarie, dar cel mai des utilizat este in cresterea sugarilor. Voi aduce la cunostinta faptul ca are in componenta 15 Euri, mai contine si sulfat de cupru ( sau cum se mai spune in termeni populari "piatra vanata" ). Este imbogatit chimic cu vitamine si gust.

APC Romania a achizitionat la sfarsitul lunii mai unele dintre cele mai folosite tipuri de lapte praf de inceput, produs destinat hranirii sugarilor cu varsta cuprinsa intre 0 si 6 luni, pentru a analiza compozitia acestora pe baza informatiilor inscrise pe eticheta. Studiul a fost realizat de catre o echipa coordonata de dr. ing. biochimist Madalina ilis si dr. ing. biochimist Mihai Rissdorfer, experti produse alimentare la APC Romania.

Astfel, doar 61% dintre produsele analizate au ca prim ingredient laptele. Din acestea 46% au ca prim ingredient laptele degresat, in timp ce in 15% din cazuri primul ingredient e reprezentat de laptele deshidratat (Humana 1) si laptele de vaca (Vitalact).

In plus, in cazul a 32% dintre produsele analizate, primul ingredient este zerul demineralizat.
Zerul este subprodusul care rezulta din prelucrarea laptelui in branzeturi. Pentru a obtine zerul praf demineralizat sunt extrase intre 70% si 90% din mineralele continute de zerul brut. Zerul praf demineralizat poate cauza reactii alergice.

Proteine din zer
La 7% dintre produsele analizate, primul ingredient e reprezentat de proteine din zer.

in ceea ce priveste cel de-al doilea ingredient din fiecare produs analizat, s-au constatat ca pentru 54% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este zerul praf demineralizat si in cazul a 31% dintre produsele analizate, cel de-al doilea ingredient il constituie uleiurile vegetale. in privinta acestui ingredient exista producatori care nu mentioneaza tipul de ulei vegetal folosit (Nestle - NAN 1, Humana 1, Lactovit, Vitalact), precum si provenienta acestuia (agricultura clasica sau cea ecologica);
- Pentru 8% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este laptele de vaca degresat, iar pentru 7% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este lactoza.

Ingredientele de pe pozitiile 3 si 4 ale fiecarui produs analizat sunt: lactoza, uleiuri vegetale, lapte degresat si alte zaharuri (maltodextrina, amidon).

Reprezentantii APC spun ca, in concluzie, atunci cand numai din considerente medicale trebuie sa hranim bebelusul cu lapte praf, trebuie sa avem in vedere in special primele 5 ingrediente din produsul ales. Dupa primele 5 ingrediente urmeaza multe substante chimice de sinteza care au un grad de asimilare diferit fata de cele naturale, pe care le inlocuiesc.

84 de substante diferite
in formulele de lapte praf analizate, s-au identificat 84 de substante diferite, cele mai putine ingrediente fiind intalnite in produsul Vitalact (19 ingrediente), iar cele mai multe ingrediente s-au identificat in produsul Aptamil 1 (48 de ingrediente).

Aditivi care se regasesc in laptele praf
Maltodextrina, substanta regasita in laptele prag, este un aditiv alimentar folosit ca agent de ingrosare si indulcitor, poate produce reactii alergice, ca indulcitor are un indice glicemic de doua ori mai mare decat zaharul, fapt ce duce la cresterea nivelului de glucoza din sange.

Unii producatori au folosit taurina in realizarea formulei de lapte praf (Novolac 1,Humana 1, Nestle Nan Comfortis 1, Nestle Nan 1, Nuticia Aptamil 1 cu Pronutra, Nutricia Milumil 1 si Nutricia Bebelac 1), iar cantitatea de taurina asimilata zilnic de catre sugarii hraniti cu una din aceste formule de lapte praf variaza intre 29,25 mg/zi (Nestle Nan Comfortis 1) si 51,87 mg/zi (Novolac 1) sau intre 906,75 mg/luna si 1067,97mg/luna, ajungandu-se astfel la continutul de taurina dintr-o bautura energizanta de 250 ml.

In unele formule de lapte praf (Hipp 1 Combiotic, Humana 1, Nestle Nan Comfortis, Nutricia Aptamil 1, Nutricia Milumil, Nutricia Bebelac 1) exista si fibre alimentare. Acestea nu fac parte din compozitia chimica a laptelui matern.

Uleiuri vegetale
Despre uleiurile vegetale folosite in formulele de lapte praf analizate, trebuie mentionat ca exista cazuri in care producatorii nu declara tipul de ulei folosit si modul de obtinere al acestuia. Digestia uleiurilor vegetale este in general greoaie.

Amidonul este un carbohidrat care produce cresterea brusca a glicemiei, nu se gaseste in laptele matern, iar introducerea acestuia in formula de lapte praf poate genera intoleranta si alergie la acesta in perioada de viata ulterioara.

Fructooligozaharidele sau zaharul artificial a fost interzis in formulele de lapte praf comercializate in Noua Zeelanda.

Siropul de glucoza este o substanta care nu se gaseste in laptele matern, fiind folosit ca emulgator in laptele praf pentru bebelusi.

Fosfatul de potasiu, clorura de calciu, carbonatul de calciu sunt substante anorganice, cu grad de asimilare redus. Carbonatul de calciu (E 170) este un colorant alb care se obtine din calcar alb, folosit ca stabilizator si agent de umplere, poate produce dureri abdominale, pietre la rinichi si comportament confuz.

In plus, probioticele introduse in formulele de lapte praf au mai mult un rol comercial, deoarece flora intestinala a sugarului se dezvolta dupa perioada lactatiei.

Alta substanta care se regaseste in laptele praf este galacto-oligozaharidele pot da simptome precum balonare, gaze si dureri abdominale.

Mineralele sunt bune, dar asimilarea lor tine de o flora intestinala existenta, flora care, in acest caz, se afla in formare in primele luni de viata.

Favorizeaza aparitia colicilor
Aciditatea crescuta artificial datorita zaharurilor introduse in formulele de lapte praf produce o coagulare instantanee a laptelui si implicit favorizeaza aparitia colicilor.

Vitaminele incluse in formulele de lapte praf sunt sintetice, daca se depasesc anumite valori acestea pot avea efecte toxice, putand cauza dereglari hormonale si dermatite de contact. Vitamina K are rol coagulant si se administreaza la bebelusi imediat dupa nastere ca sa previna eventuale hemoragii, prezenta ei in anumite formule de lapte praf nu se justifica.

Totodata, conform unui studiu realizat de Universitatea din Keele, Marea Britanie, in unele formule de lapte praf s-a gasit aluminiu intr-o cantitate de 40 de ori mai mare decat cel prezent in laptele matern si de cateva ori mai mare decat cel admis in apa potabila. Prezenta aluminiului in laptele praf se datoreaza echipamentelor de productie si ambalajelor din folie de aluminiu. Conform studiului, un bebelus poate ingera zilnic peste 600 micrograme de aluminiu, fapt ce poate genera boli gastrointestinale si poate impiedica buna functionare a functiilor renale.

„Laptele matern nu poate fi inlocuit cu laptele praf decat in situatii deosebite care au legatura cu anumite afectiuni medicale ce nu permit alaptarea sugarului. Din pacate, laptele praf a devenit o regula in privinta hranirii sugarilor, iar laptele matern este exceptia de la regula. Rata alaptarii in Romania se situeaza la nivelul cel mai scazut inregistrat in ultimii 25 de ani. in anul 2014, 71% dintre mamele tinere isi hraneau sugarii cu lapte praf. Acest lucru ar trebui sa ne ingrijoreze, avand in vedere dezavantajele dovedite stiintific privind folosirea laptelui praf pentru hranirea bebelusilor, iar tinerele mame ar trebui incurajate si sustinute prin programe specifice derulate pe termen lung de catre Ministerul Sanatatii Publice”, a declarat Conf.univ. dr. Costel Stanciu – presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.

Medicii pediatri atrag atentia asupra pericolelor alimentatiei cu lapte praf, cum ar fi:
- risc crescut de constipatie;
- risc crescut de boli cronice: diabet, obezitate si cancere infantile;
- risc crescut de alergii (astm, eczeme) si intoleranta (eruptii, diaree);
- risc crescut de infectii respiratorii si alte tipuri de infectii;
- risc crescut de carenta de vitamina A;
- risc crescut de dezvoltare intelectuala mai redusa.

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email:
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION