Intretinerea vaselor

Intretinerea vaselor

- Pentru spalarea vaselor emailate, de sticla si portelan se va folosi o solutie de soda calcinata (25g soda la 1 lintru), apoi vasele se vor clati de mai multe ori cu apa si se va sterge cu un prosop uscat.
- Vesela emailata cu ramasite de mancare la fund se va spala mai usor, daca se va inmuia in apa cu un pic de bicarbonat. - Vesela se va mai presara abundent cu sare si se va lasa astfel pe cateva ore.
- Cratita de email nu seva instala desearta pe plita, iar cea ferbinte pe un suport rece sau ud, deoarece la schimbarea brusca de temperaturi emailul crapa.
- In nici un caz vesela emailata nu se va curati cu peria de metal.
- Negreata precipitata pe peretii veselei de aluminiu se va indeparta cu un tampon de vata imbibat cu otet, apoi se va spala cu apa fierbinte cu sapun.
- Portiunile excesiv de murdare de pe vesela de aluminiu se vor sterge cu pasta de dinti.
- Cratitele si tigaile de aluminiu vor straluci ca noi, daca se vor fierbe in urmatoarea solutie: la 1 -10l de apa calda se va adauga 80-100gr de lipici de silicat (muiat in prealabil in apa), apoi se vor adauga 100-125 g de soda calcinata caustica. Dupa ce va da In clocot vesela se va introduce in amestec si se va fierbe 20-30 min. Cand se va raci, stratul salin impietrit se va indeparta cu usurinta.
- Cratitele de aluminiu vor fi curate si stralucitoare, daca in apa pentru spalat se vor adauga cateva picaturi de amoniac sau bicarbonat (o lingurita la un pahar de apa).
- Petele de mancare arsa de pe vesela de aluminiu se vor indeparta, stergandu-se cu un mar proaspat taiat sau se va fierbe in cratita apa cu ceapa.
- Vesela noua poleita de aluminiu se va spala minutios mai intai cu apa fierbinte cu sapun, apoi cu apa calda sau rece, pentru a neutraliza ramasitele de pasta de poleire.
- Pentru a evita intunecarea suprafetei poleite, vesela de aluminiu nu se va sterge cu detergent, funingine, bicarbonat, creta diluata cu apa, cat si cu glaspapir, nisip si alte substante dure. Ea se va spala cu o carpa moale sau burete cu apa cu sapun.
- Interiorul veselei poleite de aluminiu se va curati cu nisip marunt, burete metalic, cu bicarbonat, creta diluata cu apa, apoi se va clati cu apa cu sapun, pe urma cu apa curata.
- Luciul de pe suprafata poleita a veselei de aluminiu se va mentine, daca aceasta se va curati periodic cu praf de dinti, apoi se va sterge cu o carpa moale.
- Pentru a indeparta cocleala intunecata din interiorul veselei poleite de aluminiu, se va turna apa cu putin otet si se va da in clocot, apoi se va clati mai intai cu apa curata si se va sterge pana la uscat.
- Vesela din fonta se spala cu apa fierbinte cu sapun.
- Pentru indepartarea resturilor arse de mancare, vesela de fonta se va freca cu glaspapir sau nisip marunt.
- Vesela din melhior se curata bine cu solutie de sapun, cu hiposulfita. Se poleieste cu un amestec de sapun si creta pura (in proportii egale).
- Tigaia noua se va incinge mai intai cu untura, apoi se va freca cu sare.
- In cratita emailata noua se va fierbe neaparat mai intai apa, in cea de aluminiu lapte.
- Pentru indepartarea ruginii vesela de tinichea (tava, forma pentru copt) se va sterge cu o rosie verde taiata sau cu un cartof crud taiat si cu nisip.
- Vesela glazurata de lut inainte de intrebuintare se va fierbe vreo jumatate de ora in apa, in care se va adauga un pahar de otet si doua linguri de sare.
- Dupa folosire, vesela de lut se va spala cu apa cu sapun si, clatindu-se, se va freca cu un terci din bicarbonat si apa rece, apoi se va sterge cu o carpa curata.
- Sita, in care s-a cernut faina, se va curati in mod obligatoriu cu peria sau se va tine citeva secunde deasupra focului.
- Cratita, la fundul careia a ramas lapte ars, se va spala usor, daca in ea se va turna apa rece cu putin bicarbonat si se va fierbe 2-3 min.
- Precipitatul de vin de pe suprafata interioara a carafei se va spala turnandu-se in ea apa calda cu sapun si se va lasa pe 5-6 ore, apoi se va adauga bicarbonat si carafa se va agita bine. Se va clati cu apa cu otet.
- Petele de pe vesela de portelan se vor inlatura cu apa calda, in care se va adauga putin amoniac.
- Vesela de portelan se curata bine cu bicarbonat, sare, otet sau cu un petic de tesatura imbibata cu terebentina.
- Vesela de arama se va curati cu o carpa imbibata cu (solutie de 8%), apoi se va freca cu creta.
- Vesela argintata si poleita cu argint se va spala mai intai cu o solutie fierbinte de bicarbonat (50 g bicarbonat la un litru de apa), apoi cu apa fierbinte curata si se va sterge cu un prosop moale pana la uscat.
- Vesela excesiv de murdara si stearsa se va spala cu o solu-tie fierbinte de sapun, apoi, fara a se lasa sa se raceasca, se va inmuia cu solutie de hiposulfita (100g la 0,5 1 de apa) si se va sterge cu o carpa moale.
- Lingurile de argint vor straluci, daca imediat dupa utilizare se vor cufunda in apa clocotita cu bicarbonat. Petele intunecate de galbenus de ou se vor indeparta stergandu-se furculitele si lingurile cu cenusa. Petele de mucegai se vor neutralize daca argintul se va spala cu otet cald.
- Obiectele de argint si melhior se spala in apa cu sapun, iar apoi se poleiesc cu o bucata de stofa. Obiectele excesiv de intunecate se sterg cu o bucata de flanea cu bicarbonat si se spala. Se pot curata si cu pasta de dinti.
- Tacamurile de argint si melhior vor straluci, daca se vor freca cu un amestec de amoniac si sapun sau se vor cufunda pe 10-15 min in apa in care s-au fiert cartofi.
- Pentru a indeparta cocleala de pe peretii ceainicului, in el se va fierbe o solutie concentrate de bicarbonat sau otet.
- Vasele de portelan, bibelourile etc. se vor spala cu apa rece, in care se va adauga zeama de lamaie.
- Pentru indepartarea petelor de pe farfurioarele-suport ale florilor de camera, acestea se vor tine vreo ora intr-o solutie diluata de otet, apoi se vor clati in apa calda.
- Daca ceainicul sau cratita, inainte de a se instala pe foc, se vor sterge la fund cu sapun sau amestec de creta cu apa, atunci vasele se vor supune mai usor curatirii.
- Vasele, care s-au utilizat pentru oua crude, aluat, lapte, peste, scrumbie, dulceata, se vor spala mai intai cu apa rece, apoi cu fierbinte.
- Rugina de pe tacamuri se va indeparta cu o ceapa taiata sau suc de lamaie, apoi se vor sterge cu o bucata de stofa de lana moale.
- Cutitele si furculitele vor straluci, daca se vor polei cu un cartof crud taiat.
- Cutitele se curata bine cu dopul de pluta.
- Cutitele nu se vor lasa pe plita infierbintata, deoarece astfel ele se tocesc si lama cutitului isi pierde elasticitatea.
- Cutitele de bucatarie se vor ascuti mai bine, daca se vor cufunda pe vreo jumatate de ora intr-o solute diluata de sare.
- Cutitele se vor pastra separat de celelalte tacamuri; venind in contact cu furculitele, lingurile si alte obiecte de metal, lama lor se toceste.
- Se recomanda a unge masina de tocat cu glicerina; ea indeparteaza mirosurile.
- Masina de tocat se va curata, trecandu-se prin ea paine uscata, pesmeti sau hartie alba.
- Masinile de tocat in nici un caz nu se vor usca la foc sau deasupra plitei fierbinti, astfel cutitele masinii se vor toci.
- Depunerile de pe vesela de aluminiu se vor indeparta fierbandu-se in ea apa cu coji de cartofi, apoi se va turna otet si se va lasa astfel pe vreo doua-trei zile.
- Pentru a cali paharele, ele se vor instala intr-o cratita cu apa, asezandu-se intre ele hartie, si se vor pune la foc. Cand apa va da in clocot, focul se va inchide, iar paharele se vor lasa sa se raceasca in aceiasi apa.
- Paharul, in care turnam ceai fierbinte, nu va plesni, daca in el se va introduce o lingurita.
- Vesela acoperita cu desen auriu in nici un caz nu se va spala cu bicarbonat. Ea se va spala cu apa fierbinte cu sapun.
- Paharele de sticla, pocalele, cupele cu marginea aurie se spala cu apa calda cu adaos de amoniac, apoi se clatesc in apa rece curata.
- Obiectele de cristal vor straluci, daca se vor prelucra mai intai cu o carpa imbibata cu alcool, iar apoi se vor sterge cu un servetel uscat de in.
- Obiectele din sticla aurita sau din sticla cu ornament color se vor spala cu apa calda fara sapun si se vor sterge cu un servetel de in.
- Stergand paharele cu piciorus inalt, nu le tineti de baza piciorusului, ci mai sus, altfel riscati sa le stricati
- Sticlele se vor spala mai lesne, daca in ele se vor pune bucatele de hartie sau cartofi tocati foarte marunt, se va adauga putin nisip, se va turna apa pana la jumatatea sticlei si se va agita. Apoi se va clati cu apa rece.
- Sticlele se vor spala bine cu coaja pisata de ou.
- Sticlele destinate pentru lapte se vor spala bine, daca, eliberandu-le de lapte, se vor clati imediat sub jet de apa rece.
- Sticlele de ulei, alcool, otet se vor spala cu adaos de de-tergent.
- Inainte de a se turna lichid fierbinte intr-un vas de sticla, sub acesta se va fixa un suport de lemn sau un servetel, altfel asezata pe un suport metalic sau pe ciment, sticla va plesni.
- Scrumiera se va sterge mai intai cu o carpa cu sare, iar apoi se va spala cu apa.
- Ceara rosie se va desprinde fara prea mult efort, daca gatul sticlei se va tine cateva minute intr-o solutie fierbinte de soda calcinata.
- Frigiderul se va spala o data la 5-10 zile cu apa calda cu adaos de sare.
- Eliberand frigiderul de gheata, in nici un caz nu folositi obiecte de metal, o lasati sa se topeasca singura.
- In cazul deconectarii indelungate usa frigiderului nu se va inchide complet.
- Produsele nu se vor lipi de vaporizator daca pe fundul congelatorului se va asterne o pelicula de polietilena.
- Musamaua se va spala cu apa calda cu sapun, iar apoi, clatindu-se cu apa rece, se va sterge cu o carpa moale pana la uscat.
- Musamaua nu va plesni, daca se va prelucra din cand in cand cu un amestec din parti egale de ulei si otet.
- Vesela gresata se va spala fara efort cu apa calda, daca in ea se va turna putin mustar uscat.
- Petele de grasime de pe masina de gatit se vor curata, presarand plita fierbinte cu sare si stergand-o cu hartie.
- Suprafata masinilor de gatit si a resourilor se va sterge cu o bucata de panza sau burete, imbibate cu solutie lichida de detergent pentru curatirea veselei sau cu bicarbonat.
- Rugina de pe arzatoarele masinii de gatit se va inlatura cu glaspapir. Arzatoarele de gaz se vor tine vreo 15-20 min intr-o solutie cu sare, apoi se vor curata, se vor clati si se vor sterge pana la uscat.
- Rugina de pe chiuveta si cada de baie se vor indeparta usor cu otet fierbinte, in care se va dizolva un pic de sare.
- Pentru a evita astuparea chiuvetei, se recomanda pe gura de evacuare a aseza o sita deasa de sarma sau de capron.
- Cada va fi intotdeauna curata, daca se va clati imediat dupa scaldat. Cel mai efectiv e a spala cada cu o perie de capron, cu apa fierbinte cu bicarbonat sau oricare alt detergent.
- Nu e recomandabil a umplea cada cu apa prea rece sau prea fierbinte, ci doar cu apa calda. Schimbul brusc de temperaturi poate cauza aparitia pe emailul cadei a unor crapaturi mici si a nuantei galbene, greu de inlaturat.
- Robinetele nichelate din camera de baie se vor renova stergandu-se cu otet cu sare.
- Robinetele vor straluci, daca se vor prelucra cu coaja de lamaie, apoi se vor spala cu apa cu sapun si se vor sterge cu o cirpa uscata.
- Daca apa se scurge cu greu prin chiuveta, atunci in gura de evacuare se va turna un caus de soda calcinata. Cand soda se va dizolva, in chiuveta se va turna o jumatate de pahar de otet, apoi se va spala cu apa.

 

poza R     DANYELLE COOKING CONS SRL
Bucuresti - Romania
Telefon: 0721.825.819
Email:
---------------------------

Preluarea si reproducerea informatiilor publicate pe site-ul www.danyelle.ro se poate face doar cu acordul scris si cu respectarea legislatiei in vigoare.

    TRADE MARK DANYELLE COOKING

 4194948                HAWAII REGISTRATION