Suc de pere

Suc de pere

Tipărire

Sucul de pere este depurativ, diuretic, eliminator al acidului uric, remineralizant, indicat in anemii, surmenaj, tuberculoza; este astringent si calmeaza durerile.
Sucul de pere contine acizi, hidrati de carbon, celuloza, pectine, vitamine, saruri minerale, avand un efect diuretic, antiputrid laxative, sedative, racoritor, recomandat in: guta, astenie, surmenaj, sarcina, constipatie; indicat sa se consume 3 pahare pe zi inainte de mesele principale.
Un pahar de suc de pere proaspete seara genereaza o stare de calm, relaxare si un somn linistit, in plus dimineata va veti trezi mai optimisti.

Substante continute
Saruri minerale si oligoelemente: zinc, cupru, fier, mangan, calciu, magneziu, cobalt, aluminiu,fosfor, siliciu,etc, vitamine A, B1,B2, B9, C, E, PP, K, acid folic, acid pantotenic, levuloza, celuloza, fructoza, zaharoza, pectine, tannin, fibre, (nu contin sodiu, fiind indicate pentru regimul fara sodiu) valoarea energetica 80 Kcal/100gr fruct.

Proprietatile perelor
Sunt afrodisiace, se spune ca aduc in sufletele oamenilor iertarea si speranta, datorita eterilor continuti determina secretia de serotonina, stimuland optimismul si increderea de sine, efect de calmare, sedativ fiind totodata un protector hepatic, efect diuretic, depurativ si urolitic, ajuta la scaderea hipertensiunii arteriale, usor laxativ, bogate in sorbitol si fibre ajuta digestia, accelereaza tranzitul, grabind evacuarea deseurilor din organism, si un risc scazut in aparitia cancerului de colon, tot fibrele determina scaderea colesterolului, impiedicand instalarea aterosclerozei si bolilor cardio-vasculare , contin glucide cu absorbtie lenta, care nu solicita pacreasul de a produce cantitati mari de insulina, motiv pentru care sunt premise diabeticilor (cu exceptia perelor Bergamote), datorita continutului de vitamina K intervin in metabolismul oaselor, efect antioxidant prin vitamineleA, C, E, protejand celulele organismului de actiunea radicalilor liberi, stimuleaza imunitatea pasiva in lupta impotriva microbilor, ajuta la refacerea tesuturilor si incetineste procesul de imbatranire, efect nutritiv, remineralizant, cicatrizant, hidrateaza si lubrefiaza secretiile (bronsice, intestinale, bila), sunt racoritoare scad febra, antialergice protejand impotriva astmului bronsic, ajuta la buna functionare a glandei tiroide , actiunea depurative, detoxifianta se datoreaza flavonoidelor, enzimelor.

Terapie si remedii
Atonie gastrica, constipatie, colita de putrefactie, litiaza urica, guta, reumatism cronic degenerativ, HTA, stari depresive cu lipsa de incredere in sine, sau persone care se infurie usor, in perioada de crestere, graviditate, surmenaj,anemie ( sunt bogate in fier dar stimuleaza si procesul de hematopoeza, refacere a globulelor rosii), in afectiuni febrile ( raceala, gripa ), bronsite, (calmeaza tusea), diabet (datorita levulozei pe care o contin sunt admise diabeticilor).

Cura cu pere
Perele se pot consuma in stare naturala, deosebit de gustoase si aromate, sau preparate ca suc, sirop, nectar, marmelada, jeleu, peltea, compot (mai ales in perioada de iarna). Fructele uscate au o valoare energetica mai mare 300Kcal/100gr fruct, contin taninuri eficiente in tulburari intestinale. Mai ales in perioada de iarna ar trebui consumate in aceasta forma.
Este bine sa beneficiati de fructe de sezon, cu alte cuvinte sa consumati fiecare fruct in sezonul lui si pe toata perioada. Timpul perelor este toamna, asadar in septembrie faceti cura cu acest “dar al zeilor” cum il numea Homer, in fiecare toamna.
Semintele de pere sunt bogate in letril (vitamina B17), avand efect antitumoral ca si semintele de mere, caise, gutui.
Infuzia din frunze de par usureaza vezica biliara, stimuland evacuarea bilei, are proprietati diuretice, favorizeaza dizolvarea calculilor renali, adjuvant in cistite, afectiuni renale si ale prostatei (frunzele contin tannin si arbutozid ca si frunzele de merisor si afin care contribuie la dezinfectarea cailor biliare).

Utilizarea in cosmetica
Se foloseste masca din pulpa de para pentru tenul seboreic, gras, acneic avand efect astringent, de curatare a pielii de impuritati, revigorare, remineralizare, cicatrizare, de vindecare a acneei.

Joomla SEF URLs by Artio